Medierea în cazurile de malpraxis a fost tema principală la cea de-a doua ediție a Conferinței “Conflict Resolution Day”, organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Soluționării Conflictelor pe cale Amiabilă de către Institutul de Mediere, Negociere si Arbitraj, prezidat de avocata mediator Laura Pop Chiorean.
Conferința a avut loc în Aula Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Reprezentantul UMF, conferențiar Cosmin Puia a spus că simpozionul este de mare ajutor pentru medici. ”Sper ca această colaborare să se defășoare pe termen lung. Malpraxisul și medierea este o problemă de interes major și, să folosesc un termen medical, cronică cu acutizări. Cât de rare acutizările, dar în cariera fiecărui medic, din păcate, măcar niște perspective există. Ca membru în Colegiul medicilor de 8 ani, am putut să am contact direct, fiidcă după o anumită prelucrare dosarele se discută și la noi, și după cum probabil știți pe primele locuri sunt specialitățile mai vulnerabile: ginecologia, chirurgie și medicina de familie.”
Directorul Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj, Patriciu Achimaș : ”În primul rând vreau să vă spun că alăturarea între meseriile noastre este absolut fiziologică și trebuie să existe o platformă de acest gen. În al doilea rând, vreau să vă fac o mărturisire de ordin personal: Eram la fel de ignorant ca oricare din colegii mei până în urmă cu patru ani. Îmi aduc aminte cursul din anul 6 de boli înfecțioase, când domnul profesor Cârstina ne-a spus să avem grijă cum o să ne practicăm meseria fiindcă vrând nevrând, dacă nu o s-o facem profesionist, o să ne trezim în fața unor cazuri de malpraxis. Ne tot gândeam ce o fi malpraxisul ăsta, ceva bacterie, visur. În ultimii patru ani am avut șansa și plăcerea de a colabora cu unii dintre dumneavoastră în anumite situații care din fericire în marea lor majoritate s-au rezolvat și ca să concluzionez ceea ce se întâmplă astăzi e parte din cultura pe care oricare dintre noi ca medic ar trebui să și-o însușească.”
Medicul legist Dan Perju Dumbravă: ”Este al doilea an în care vin la acest tip de manifestare științifică și îmi face plăcere că văd din ce în ce mai multă lume prezentă. Medicina legală încearcă să ajute justițiabilul în aspectul medierilor, cât și în aspectul expertizelor clare, care să explice cu exactitate numărul de zile de îngrijiri medicale, felul de producere a leziunilor etc. Din acest punct de vedere, aveți tot sprijinul meu și al colegilor mei la solicitările voastre”
Invitatul de onoare al conferinței a fost olandezul Robbert Peter Oostveen – doctor oncolog, mediator, antreprenor și arhitect – venit prima dată în România prin Medici Fără Frontiere pentru a opera răniți la Revoluție și stabilit definitiv în țara noastră în 1994, fiind căsătorit cu o româncă. Ambii militează prin Heritage Association pentru salvarea patrimoniului natural și construit de la Roșia Montană.
Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a subliniat că încă sunt puțini românii care merg să-și rezolve problemele la mediator: ”Profesia de mediator rezultă, din punctul nostru de vedere, din cea de avocat. Avocații, înainte de a porni un litgiu, încearcă să găsească o cale de împăcare între părți pentru că e mai bună o pace strâmbă decât o judecată dreaptă. Pe de altă parte, cred că efectul acelei decizii a Curții Constituționale care a scos obligativitatea medierii înainte de procese a fost unul pe care profesia de mediator l-a resimțit în detrimentul oamenilor, posibililor justițiabili, pentru că, după părerea mea, medierea și arbitrajul ar trebui să fie mult mai puternice, mult mai pregnant manifestate în viața oamenilor. Voi ca mediatori trebuie să promovați avantajele acestor proceduri pentru că, din ce știu, procentul de litigii rezolvate pe calea medierii este foarte mic față de cel al celor rezolvate în procese. Românului îi place să se judece, chiar și când există o sentință definitivă și poate să fie pusă în executare, cel care datorează ceva încearcă se se ascundă de plata obligațiilor și folosește tot felul de mijloace ca să evite executarea silită.”
De asemenea, avocatul Mircea Pop a precizat că recomandă medierea, chiar dacă nu o practică: ”Procesele durează. Din păcate, Noul Cod de procedură civilă, menit să accelereze judecata unor cauze, în practică s-a demonstrat că le-a întârziat pentru că nu este corelat cu infrastructura existentă. Instanțele sunt supraaglomerate de cauze, personalul auxiliar este efectiv sufocat de actele pe care trebuie să le facă după NCPC. Cine suferă? Justițiabilul. La un proces de partaj la un apartament, taxa de timbru este 3% din valoarea imobilului. Nu mai pun la socoteală banii dați pe avocați, eventuale expertize. În momentul în care se termină procesul și facem un total al costurilor și timpului, probabil ne gândim ce ar fi fost dacă, inițial, am fi recurs la mediere sau arbitraj, care ar fi costat mult mai puțin și s-ar fi finalizat mai repede și ne-am fi văzut de viață. Este un sfat provenit din postura mea de avocat. Am fost avocat toată viața și așa voi rămâne, nu am abilități de mediator sau de arbitru, dar recunosc importanța unor astfel de profesii în beneficiul cetățeanului posibil justițiabil.”
”Cred că o înțelegere între pacientul eventual lezat de un act medical, doctor și asigurator, în jurul unui mediator, ar da o soluție mult mai convenabilă tuturor părților. Dar de aici și până a înțelege oamenii care este esența tuturor procedurilor va mai trece mult timp.”, a mai spus decanul Baroului.
Au susținut prezentări judecătorii Gabriel Năsui de la secția comercială a Curții de Apel Cluj, Andrea Chiș și Anca Adriana Pop de la secția civilă a Curții și Valentin Chitidean – președintele secției penale a Curții de Apel Cluj, despre care vom detalia în articole viitoare.
Temele abordate in cadrul conferinței au fost:
- Medierea in cazurile de malpraxis medical
- Raspunderea profesionala a personalului medical
- Negocierea contractelor de asigurare in domeniul medical
- Jurisprudenta nationala si comunitara in cazurile de malpraxis medical
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Mediere, Negociere si Arbitraj in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca; Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca; Universitatea Babes-Balyai; Consiliul de Mediere; Corpul Profesional al Mediatorilor Cluj; Curtea de Apel Cluj; Tribunalul Cluj; Judecatoria Cluj-Napoca; Baroul Cluj; Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor Cluj; Asociatia de Arbitraj de pe langa Baroul Cluj.