Acasă » AVOCATURA » Avocat stagiar la început de drum: ”Abia aștept să simt pe pielea mea responsabilitatea acestei profesii”

Avocat stagiar la început de drum: ”Abia aștept să simt pe pielea mea responsabilitatea acestei profesii”

În zilele dinainte de Crăciun, avocații stagiari, plini de entuziasm, și-au ridicat de la Barou legitimațiile și și-au achiziționat robele, care nu le dau superputeri, dar care îi pot face oameni mari în Justiție și în societate. Unul dintre acești avocați stagiari, Diana Vana, din Baroul Cluj, a avut curajul să pună în scris câteva gânduri despre noua ei profesie.

Diana Vana, avocat stagiar în Baroul Cluj, a trimis câteva gânduri către Avocatura.com, ca răspuns la o scrisoare deschisă a echipei către avocații stagiari.

”Îmi amintesc că am trăit cu mare intensitate fiecare moment menționat și fiecare etapă amintită: studiu neîntrerupt, program cât se poate de strict și absența totală din aproape tot ceea ce însemna lumea înconjurătoare.

Azi, așteptându-mi legitimația, deciziile și, implicit, achiziționarea robei, mi s-au derulat foarte pe scurt acele clipe și am realizat că eram copleșită de emoții noi de reușită si de încununare a muncii depuse.  Toate aceste trăiri sunt cât se poate de naturale, dar în același timp sunt de neuitat!

„Abia aștept să simt pe pielea mea responsabilitatea acestei profesii. Cât despre sentimente de frică sau emoții vis-a-vis de ceea ce va urma nu aș putea să spun că am, ba mai mult, abia aștept să fiu pusă în fața unor noi provocări și să simt pe pielea mea responsabilitatea acestei profesii.

Nu vreau să văd „greul”, ci vreau să simt evoluția, iar peste câțiva ani să mă pot uita în spate și să știu că am contribuit la bunăstarea clienților și, de ce nu, la bunăstarea societății în care trăiesc.”, se arată în scrisoarea Dianei Vana.

Clujust.ro a stat de vorbă cu stagiara care a făcut furori cu scrisoarea ei. Aceasta ne-a spus de ce a ales avocatura, cum a ales societatea unde este stagiară și cum va alege pe ce domeniu de drept să se specializeze.

Diana Vana a intrat în echipa LMS

Tânăra Diana Vana absolvit Facultatea de Drept ”Dimirie Cantemir” Cluj și masterul Managementul Securității în Societatea Contemporană la Facultatea de Istorie a UBB. După ce a intrat în Baroul Cluj cu 70 de puncte la examenul din septembrie, și-a depus CV-ul la societatea de avocatură Lăpușan, Moscovits, Șteopan & Asociații, fiind chemată la interviu și acceptată. Despre procedura de recrutare de la LMS puteți citi AICI.

Motivul pentru care a mers la LMS? ”Având in vedere că această perioadă este parte din temelia profesiei noastre, am ales să mă orientez înspre o echipă care are la bază profesionalism și seriozitate. Consider că in cadrul LMS aceste obiective sunt atinse și, astfel, ne-am putut identifica în așteptări, iar viziunea noastră a fost comună vis-a-vis de activitatea pe care urmează să o desfășurăm.”, ne-a spus Diana Vana.

La întrebarea pe ce domeniu de drept ar vrea să se axeze, aceasta a răspuns:  ”În ceea ce privește specializarea, tind să cred că este prematur să stabilesc. În linii mari, prefer civilul, tot ceea ce tine de contracte și obligații, si contenciosul administrativ, deoarece am avut cateva activități in domeniu. Cât despre dreptul penal, mult agreat in facultate, o să pot spune mai multe după ce, in mod firesc o sa practic. Aceste preferințe sunt pur teoretice, deoarece un tânăr avocat stagiar nu are experiența activității practice în domeniu, criteriu estențial in vederea creionării profesiei și implicit a specializării.

Ar fi total nefiresc să afirm că nu imi doresc să reprezint un client intr-o cauza comercială, când eu, poate, nu am interacționat niciodată cu un astfel de caz din punct de vedere practic. Trebuie mai întâi sa avem experiența unor cauze, cat si o paletă mai variata in ceea ce priveste activitatea efectivă.

Este greu să decid acum si nici nu imi doresc acest lucru. Imi doresc sa analizez cu atenție si răbdare domeniile in care urmează sa activez, iar mai apoi să pot constata, in cunoștință de cauză, bineînțeles , unde este locul meu si care este segmentul de activitate cel mai aproape de gândirea si de viziunea mea.”

”Astfel, rezultă și câteva dintre motivele pentru care am ales avocatura: libertatea de a alege, complexitate și, de ce nu, faptul că nu este deloc o profesie simplă si superficială. Este vorba de muncă multă, care in final aduce multe satisfacții, iar dacă nu există satisfacția reușitei, sigur exista satisfacția experienței și așa pot spune că am câștigat!”, a completat Diana Vana cu privire la alegerea avocaturii ca și carieră.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina