fbpx
Acasă » AVOCATURA » Avocat stagiar din Cluj, primul la definitivat pe țară: ”Este o profesie care nu te lasă să te plafonezi”

Avocat stagiar din Cluj, primul la definitivat pe țară: ”Este o profesie care nu te lasă să te plafonezi”

Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA) a afișat rezultatele examenului de absolvire a Institutului, cunoscut ca examenul de definitivat. Opt avocați stagiari din țară sunt la egalitate cu cel mai mare punctaj, iar doi sunt din Baroul Cluj. Am stat de vorbă cu unul dintre ei pentru a vedea ce spune despre profesie după cei doi ani de stagiatură.

Examenul de absolvire pentru avocații stagiari aflați în anul II de pregătire profesională inițială în cadrul I.N.P.P.A a început la data de 10 noiembrie. Taxa pentru examen a fost de 700 lei. Examinarea candidaților s-a făcut în două etape. Prima etapă constă în probe orale (colocvii) cu caracter preponderent practic şi aplicativ, la disciplinele: Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal, Dreptul Uniunii Europene, Dreptul European al Drepturilor Omului şi Dreptul European al Muncii. Cea de-a doua etapă constă într-o probă scrisă la disciplinele: Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal şi Drept procesual penal.

Dezbaterile în cadrul probei orale au la bază tematica parcursă în cadrul activităților tutoriale desfășurate în cadrul INPPA, la fiecare materie de examen. Se au în vedere și lucrările profesionale pe baza cărora se realizează caietul de lucrări profesionale. Examinarea orală se face punându-se la dispoziția candidaților legislația în vigoare la materia examinată și ținându-se cont de jurisprudența obligatorie pentru instanțele judecătorești, la zi, a Înaltei Curți de Casație și Justiție. La disciplina Organizarea și exercitarea profesiei de avocat candidaților li se va solicita rezolvarea unei ”situații – problemă” privind deontologia și etica profesională și regulile de conduită în profesia de avocat.

Candidații declarați admiși la probele orale susțin proba scrisă care constă în rezolvarea unui număr de 50 de cazuri practice, fiecărei întrebăre având mai multe variante de răspuns din care una sau două pot fi corecte, existând posibilitatea ca toate variantele de răspuns să nu fie corecte.

Rezultatele examenului 

Am stat de vorbă despre perioada de stagiatură cu unul dintre candidații cu cel mai mare punctaj (44), Alexandru Buda, care activează în societatea de avocatură Lăpușan & Partners.

”Stagiatura e mai mult o perioadă de acomodare în profesie. Vezi de presupune, dacă îți place, dacă ești potrivit, căci nu toți sunt potriviți. După acești doi ani pot să zic că am potențial în profesia asta, dar, ce e valabil și pentru ceilalți colegi, potențialul se va valorifica peste 3-4 ani, atunci vom vedea dacă aceștia confirmă. Examenul nu dă valoarea noastră ca avocați, ci verifică cunoștințe de bază.”, ne-a spus tânărul.

Acesta consideră că examenul de definitiva a fost de o dificultate peste medie, cu unele subiecte ușoare și altele de dificultate ridicată, dar accesibil. De precizat că în cadrul INPPA Cluj a fost un singur candidat notat cu ”nesatisfăcător”. Potrivit legii, stagiarul respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.

Alexandru Buda a lucarat în ultimii doi ani la litigii cu profesioniști, dosare în domeniul fiscal, dar și în cauze penale și nu numai oficii, ci și de evaziune fiscală.

Cum este să lucrezi într-o firmă de avocatură mare? ”Este o provocare și poate fi o problemă modul cum relaționezi, dar dacă ești matur si responsabil, orice problemă se poate aplana”, a răspuns tânărul avocat.

L-am întrebat ce-i place și ce nu-i place la profesie. ”Nu-mi place stresul (zâmbește) și îmi place provocarea pe care o presupune, este o profesie care nu te lasă să te plafonezi.”, a spus Alexandru Buda.

Acesta provine dintr-o familie cu juriști, tatăl său fiind avocat, iar unchiul său este europarlamentarul Daniel Buda, fost avocat care a trecut în notariat. Tânărul nu consideră că este o presiune în plus aceste aspect: ”Nu cred că știu multe persoane despre asta”

Alexandru Buda spune despre maestrul său, Mihai Lăpușan, că este o persoane destul de exigentă. I-am cerut acestuia din urmă o părere despre proaspătul admis cu brio la examenul de definitivat.

”Este unul dintre cei mai talentați oameni pentru aceasta profesie din câți am văzut in aproape 20 de ani de meserie. Ca de obicei, talentul vine și cu o oarecare comoditate. Alexandru a tras de el mult ca să o depășească și mai are de tras. Dacă își va fructifica talentul, sunt convins că va ajunge cel mai renumit membru din familia lui în domeniul juridic, lucru deloc ușor”, a spus avocat Mihai Lăpușan.

Vezi cum a fost examenul de anul trecut

Mult mai puțini stagiari și rezultate mai bune la examenul de absolvire INPPA Cluj față de 2015

Comments

comentarii

Lasă un răspuns