Acasă » PROCESE » Audierea lui Mărginean. I-a exasperat pe judecător, procuror, pe un alt inculpat și chiar pe propriul avocat
Ioan Mărginean a reușit să o enerveze pe judecătoare

Audierea lui Mărginean. I-a exasperat pe judecător, procuror, pe un alt inculpat și chiar pe propriul avocat

Fostul conducător al ”U” Cluj, Ioan Mărginean, zis ”Limoniu”, a fost audiat, în 9 martie, la Tribunalul Cluj, în dosarul în care este inculpat alături de Florian Walter. Așa cum era de așteptat, Mărginean a oferit un show de zile mari, exasperându-i pe judecător, procuror, pe un alt inculpat și chiar pe propriul avocat. La un moment dat, judecătoarea Ariana Ilieș i-a spus lui Mărginean că-l va lăsa pe avocat să-l ia de gât.

”Pot să încep? Mulțumesc”, au fost primele cuvinte ale lui Ioan Mărginean. Acesta și-a cerut scuze că a lipsit la termenul trecut, căci era în Turcia cu echipa Gaz Metan Mediaș, la care este președinte. ”Sunt la dispoziție. Nu pot sa recunosc nicio acuzatie, nu am construit vreo retea. Eu doar am jucat fotbal pana la 32 de ani apoi am ocupat toate functiile posibile la cluburi de fotbal. Am un dosar curat si o familie corespunzator societatii romanesti”, a spus ”Limoniu”.

Acesta este inculpat pentru transferul mai multor jucători de la ”U” Cluj la Petrolul Ploiești, în 2012, cu titlu gratuit. Procurorii DIICOT susțin că astfel s-a produs un prejudiciu de 2,5 milioane euro societății FC Universitatea Cluj SA. (Detalii AICI).  ”Nu pot sa conving vreun jucator sa se transfere. Contractul îl semneza clubul cedent, jucatorul și club cumparator. Eu zi si noapte am luptat pentru ”U” Cluj,  pentru binele clubului.”, a spus Mărginean.

Acesta a început o istorisire despre situația ”U” Cluj din 2005, când era primăria acționar majoritar și ajunsese la datorii de 3,8 milioane euro, potrivit lui Mărginean. ”Am avut si eu un merit ca am gasit oameni care sa vina sa preia un club cu datorii, fara stadion si cu 2 puncte penalizare.”, s-a lăudat inculpatul. La un moment dat, judecătoarea a intervenit: ”Haideti sa ne intoarcem mai aproape de prezent!”. ”Va rog din suflet sa aveti rabdare cu mine sa ma opriti cand nu intereseaza instanta”, a fost replicat lui Mărginean.

Au urmat alte laude și maxime: ”Sunt printre putinii in viata care a facut numai asta (fotbal – n.red)”, ”Vorbele is vorbe, faptele is fapte. Sunt trimis in judecata pe vorbe”, ”Incepand cu juniorii, eu vorbeam cu toti”. Instanța l-a întrerupt, din nou:  ”Daca ar fi o infractiune pe realizarile dvs, v-as lasa sa vorbiti”, după care l-a întrebat referitor la obiectul dosarului: ”Cum s-a ajuns sa fie transferati jucatorii?”

Și a început o nouă poveste a la Mărginean, cu faptul că în presa se vehicula ca pleacă patronul de la ”U”, iar lumea la club era agitată. ”In ianuarie 2012 am fost in cantonament in Turcia, unde au fost trei persoane din anturajul domnului Boc, carora li s-a explicat ca nu se mai pot face investitii caci actionarul majoritar are probleme financiare si societatea pe actiuni an de an facea demersuri pentru marirea capitalului”, a spus Mărginean.

”Cu Walter am avut multe discutii cum facem ca societatea sa aiba viitor, sa se implice oameni de afaceri din tara sau strainatate. Nu s-a concretizat nimic.(..)Acum se da in presa ce discutii am avut, da mai vorbesc si urat”, a precizat inculpatul. Întrebat de instanță ce solutii a luat, acesta a răspuns cu o nouă poveste: ”Eu nu puteam decat sa aplic regulamentul (…) A disparut Arad cea mai are echipa din istoria Romaniei”. Judecătoarea l-a întrerupt:  Reveniti! ”Am asteptat ca cel mai mare oras Cluj-Napoca sa aiba o reactie! Am zis ca totusi solutia sunt autoritatile locale. Am fost asigurat ca sunt doi-trei investitori interesati. Walter mi-a spus ca are probleme financiare si de familie. Dupa aceea Walter chiar a plecat din vara si clubul a plecat de izbeliste. Acea doua variante: sa vina investitor si sa cedeze gratuit. Nimeni nu a venit. Singurul prost e in fata dvs. Am facut contract de cesiune timp de 12 luni. M-am bazat pe oamenii pe care ii cunosc din Cluj. Sunt un om de bine și am ramas pe baricade”, a precizat ”Limoniu”

Revenind discuția la transferurile pentru care este trimis în judecată, Ioan Mărginean a spus: ”Eu cred ca au plecat la mai bine la Petrolul. Asa au vrut ei, ma gandesc, nu poate nimeni sa-i oblige sa semneze”. Văzând că evită să spună sub ce formă au plecat jucătorii de la ”U”, judecătoarea a insistat: ”Va rog sa raspundeti la intrebare. Presupun ca nu erati femeia de serviciu. Stiati ca pleaca. Sub ce forma?”. Inculpatul a răspuns: ”Contract de transfer, de bunavoie si nesilit de nimeni. Jucatorii aveau intarzieri de doua luni. La 90 de zile deveneau liberi de contract. U Cluj era obligat sa plateasca cele 3 luni, altfel era penalizat. Prin plecarea lor s-a facut economie de 1,8 mil de lei. U Cluj a trait, ăsta a fost cel mai mare avantaj. Am luat si noi din tara liberi de contract.”

Mărginean a spus că echipa a mers bine sub patronajul lui: ”Eu ca un om de buna credinta ca vin oameni de afaceri, ca vine Boc, am ramas, am bagat in insolventa si am facut un plan pe 3 ani. U Cluj traia. Veneau politicienii la fotbal, iar Marginean era acuzat ca nu vrea sa mai dea echipa, dar nu venea nimeni. Mi-am dat demisia si am lasat echipa in divizia A. S-a intors tot Walter. Nici el nu a gasit pe nimeni, Avem aici un procuror tanar. Eu cred ca trebuie analizat si ce am facut bine.”

Întrebat cum de a fost un calup care a mers la Petrolul, inculpatul a răspuns: ”Cred ca din discutiile cu presedintele de la acel club, s-au indeplinit cele trei conditii: sa fie de acord jucatorul, clubul de unde pleaca si clubul unde ajunge”

Are legatura walter? ”Si daca avea, noi i-am bagat la retrogradare”

Judecător: ”Eu v-am intrebat altceva?” ”Dansul avea sotia din zona , avea multi prieteni in zona. Eu n-am participat la discutia cu conducerea din Ploiesti ca sa alfu de ce toti au plecat in grup la Ploiesti”, a spus ”Limoniu”

După alte precizări interminabile întrerupte de instanță, Marginean a afirmat: ”Mă iertați, îmi cer scuze, vă rog să mă opriți când deviez de la subiect”. Replica judecătorului a fost genială: ”Ar însemna să nu vă mai las să vorbiți deloc la cum deviați și ce declarați”

Au urmat alte precizări pe lângă subiect, încât, la un moment dat, judecătoarea Ariana Ilieș a precizat că îl va lăsa pe avocatul lui Mărginean sa-si ia de gat clientul.

Procurorul DIICOT a spus că ”poate il audiem si pe domnul avocat” din cauză că apărătorul tot intervenea să cenzureze răspunsurile inculpatului.

Procuror: Cine a decis tranferul gratuit al celor 11 jucători?

Avocatul: A mai spus o dată.

Mărginean: ”Aici sunt sub ancheta sau dau declarație de buna voie si nesilit de nimeni”

Procuror: ”Dați o declarație în care vi se pot adresa întrebări. V-am adresat această întrebare”

Mărginean. ”Da nu știu”

Procuror: Atunci spuneți nu știu, nu cunosc.

Mărginean: ”Suntem sub anchetă sau…”

Judecător: ”V-aș ruga să vă limitați la comentariile pe care le faceți, că acum încep eu să mă enervez! Da? Deci dacă v-am lăsat până acum cu astfel de atitudini, de acum încolo schimbăm placa! Cu toate scuzele și cu toate regretele dvs. Nu știu cât bine vă faceți cu o astfel de atitudine. ”

Și s-a lăsat liniștea pentru o clipă. Apoi procurorul a continuat cu întrebările.

”Domnule procuror, dar eu va respect”, i-a spus Mărginean, la un moment dat, după care avocatul său i-a atras atenția să nu mai facă tot felul de considerații.

”Dupa ce am devenit patron, nu am mai luat niciun ban si am redresat corabia”, s-a lăudat Mărginean.  La întrebarea procurorului de ce a stat la ”U” Cluj dacă nu lua niciun ban, răspunsul a fost: ”Din onoare”

La întrebarea instanței dacă prin trasnferul jucatorilor de la ”U” la Ploiesti a crescut valoarea echipei ploieștene, inculpatul a răspuns: ”Daca erau buni, nu intrau in faliment. Ei au ieșit pe minus si ”U” Cluj a fost rentabil”

Pe tot parcursul audierii, patronul de la Petrolul Ploiești, Daniel Capră, și el inculpat în dosar, s-a agitat, i-a făcut semne lui Mărginea, i-a mai șoptit câte ceva, și-a pus mâinile în cap și s-a înroșit de nervi.

V-am mai spune câteva declarații ale lui Ioan Mărginean, dar a fost prea greu de urmărit. Mai bine de două ore a durat una dintre cele mai dificile audieri de inculpat din instanțele române.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina