fbpx

Asociațiile magistraților înainte de întâlnirile de la Bruxelles: ”instituțiile europene nu pot rămâne în pasivitate”

Cele trei asociații de magistrați ai căror membri au mers la Bruxelles au anunțat că magistrații români vor se vor întâlni cu oficiali din Parlamentul European și Comisia Europeană și vor sta timp de o oră în fața Palatului de Justiție din Bruxelles, alături de magistrați belgieni. Din delegație face parte și judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.

”Mâine, 4 aprilie 2019, reprezentanți ai Asociației “Forumul Judecătorilor din România”, Asociației ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ai Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiției din România și care va cuprinde și un flashmob organizat de magistrații români în colaborare cu colegii lor din Belgia în fața Palatului de Justiție din Bruxelles.

Prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independența justiției, judecătorii și procurorii fiind supuși unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerințele statului de drept. O astfel de situație tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog și progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiții, instituțiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind și obligația acestora.

Dreptul la informare al entităților europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber și fără presiuni cu magistrații români. De altfel, lipsa unui dialog real al autorităților române cu judecătorii și procurorii a determinat mii de magistrați români să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea ședințelor de judecată până la ieșirea pe treptele instanțelor și parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor, abrogarea dispozițiilor referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, renunțarea la dispozițile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură.

Totodată, aducem la cunoştinţă că magistraţii români se vor afla, în intervalul orar 14-15 (15-16 ora României), în fața Palatului de Justiție din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesaţi şi pentru o sesiune de declaraţii pentru presă, fiind anunţată şi participarea colegilor magistraţi belgieni.”, se arată în comunicatul asociațiilor.

Asociația Forumul Judecătorilor din România
judecător Dragoș Călin, co-președinte
judecător Anca Codreanu, co-președinte

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor
procuror Antonia Diaconu, co-președinte
procuror Cosmin Adrian Iordache, co-președinte

Asociația Inițiativa pentru Justiție
procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte
procuror Sorin Lia, co-președinte
procuror Ionuţ Marcu, co-președinte

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina