fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Arestat pentru că a furat o mașină și l-a mușcat de un deget pe polițistul care l-a oprit

Arestat pentru că a furat o mașină și l-a mușcat de un deget pe polițistul care l-a oprit

Un tânăr de 29 de ani a fost arestat preventiv după ce a furat o mașină, deși nu are permis de conducere, și l-a mușcat de un deget pe unul dintre polițiștii care l-au imobilizat.

Un judecător de la Tribunalul Cluj a admis, în 22 august, contestația parchetului împotriva hotărârii judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Cluj-Napoca, care dispusese doar control judiciar pentru inculpat. Astfel, Mihai Adrian Fărcaș, cel care în 6 august era surprins în trafic la volanul unei mașini furate și care agresa un om al legii, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Clujust.ro vă prezintă detalii picante legate de acest caz.. Inculpatul le-a spus anchetatorilor că a furat mașina, care avea cheile în contact, pe motiv că îl dureau picioarele și că intenționa să o înapoieze proprietarului. Acesta este recidivist și a comis noile fapte după eliberarea din penitenciar, unde a stat cu o pedeapsă de 5 ani. În timp ce este acuzat că l-a mușcat pe un polițist de degetul mic de la o mână și că i-a provocat leziuni la nivelul toracelui, Mihai Fărcaș s-a plâns procurorului că polițistul este cel care l-a bruscat, motiv pentru care s-a deschis și un dosar pentru purtare abuzivă.

Vă prezentăm stare de fapt (anonimizată), așa cum este prezentată în dosarul penal:

”În urma alertei poliţieneşti, la data de 06.08.2018 un echipaj de polite a surprins în trafic autoturismul marca VW Lupo cu nr. de înmatriculare  …. în timp ce se deplasa, procedând la urmărirea acestuia cu autospeciala din dotare, având în funcţiune sistemele de avertizare luminoase şi sonore. Autoturismul în discuţie a fost oprit la intersecţia …. iar după ce organele de poliţie şi-au declinat calitatea, i s-a solicitat şoferului oprirea autoturismului şi coborârea de pe scaunul conducătorului auto. Conducătorul auto a devenit violent, încercând să se opună imobilizării poliţiştilor iar în momentul încătuşării agentul de poliţie … a fost muşcat la degetul mic al mâini drepte, suferind totodată leziuni la nivelul toracelui în partea stângă. În continuare, după imobilizarea conducătorului auto, s-a solicitat sprijinul altor organe de poliţie.

În primă fază s-a procedat la audierea persoanei vătămate E…., proprietara autoturismului marca VW Lupo cu nr. de înmatriculare  …. şi a soţului acesteia, numitul …., în calitate de martor, cei doi susţinând convergent faptul că martorul ES…., la data de 05.08.2018, în jurul orei 23:45, a oprit autoturismul indicat mai sus la intersecţia …., pentru a ridica o comandă de la punctul de livrare …., lăsând cheile în contactul maşinii. După circa 5 minute, în momentul în care s-a întors la autoturism a constatat faptul că acesta dispăruse. După aproximativ o oră de la acest moment, susnumiţii au fost înştiinţaţi despre faptul că autoturismul a fost identificat şi recuperat de către organele de poliţie.

Conducătorul surprins în trafic la volanul autoturismului marca VW Lupo cu nr. de înmatriculare  …. a fost identificat în persoana numitului FM …., recidivist, astfel cum rezultă din fişa de cazier judiciar.

Susnumitul a fost testat cu aparatul Drager alcootest seria …., iar la poziţia 484 a rezultat o valoare de 0,00 g/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, echipajul rutier sosit la faţa locului l-a testat pe numitul FM …. cu aparatul Screen Droga Test pentru droguri de risc şi de mare risc, rezultatul fiind negativ. Din verificările efectuate în baza de date DEPABD rezultă faptul că susnumitul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Autoturismul în litigiu a fost supus unei examinări criminalistice, ridicându-se mai multe categorii de urme şi mijloace materiale de probă de pe portiera dreaptă şi de pe volan, respectiv de pe schimbătorul de viteze. …..

Agentul de poliţie …. , în urma incidentului produs cu ocazia imobilizării conducătorului auto cu nr. de înmatriculare  …., s-a deplasat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde, în urma examinărilor clinice, s-a constatat faptul că acesta acuză durere la nivelul hemitoracelui strâng, anterior, inferior, prezentând totodată escoriaţii provocate de muşcătură de om  la nivelul degetului V de la mâna dreaptă. În urma eliberării fişei de clinice, la ora 04:25, agentul de poliţie ….  a predat înscrisul medical organelor de cercetare penală.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, astfel cum au fost expuse mai sus, rezultă probe care conduc la concluzia că în dimineaţa zilei de 06.08.2018, în jurul orei 01:00, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în urma depistării în trafic a unui autoturism reclamat ca fiind furat, având nr. de înmatriculare  …., după declinarea calităţii de poliţist şi procedarea la imobilizarea presupusului făptuitor al infracţiunii de furt agentul de poliţie …. a fost agresat fizic de către conducătorul auto, prin lovire sau alte violenţe la nivelul toracelui şi prin muşcare la nivelul palmei mâinii drepte, fapte care au provocat suferinţă fizică.

Aspectele expuse supra sunt confirmate de probele administrate la dosar după extinderea urmăririi penale, respectiv proces-verbal de examinare fizică a victimei …., fişa medicală nr. …., planul de măsuri nr….., declaraţia persoanei vătămate …. şi declaraţia martorului P…., ambii agenţi de poliţie ….., care au prezentat de o manieră convergentă modalitatea în care s-a procedat la imobilizarea şi încătuşarea numitului FM…., acţiune în urma căreia, prin acte de agresiune fizică (….) agentul de poliţie …. a suferit leziuni traumatice constând în plagă sângerândă la nivelul degetului mic (V) al mâini drepte, posibil ca urmare a unei muşcături, de o dimensiune de 2×2 cm, respectiv două contuzii de dimensiuni 2×2 cm la nivelul genunchiului stâng sub şi deasupra rotulei, respectiv dureri resimţite la nivelul hemitoracelui stâng.

După aducerea la cunoştinţă a actului de învinuire la dosarul cauzei a fost depus certificatul medico-legal nr. ….. prin care se atestă faptul că persoana vătămată …. a suferit leziuni traumatice care necesită un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Cu ocazia audierii în calitate de suspect, numitul FM  a recunoscut faptul că a sustras autoturismul marca VW Lupo cu nr. de înmatriculare  …., motivat de faptul că îl dureau picioarele şi a precizat că intenţia sa a fost să restituie autoturismul proprietarului de drept. Acesta a mai recunoscut că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi a susţinut că în trecut a urmat cursurile unei şcoli de şoferi.          

În ceea ce priveşte infracţiunea de ultraj imputată, suspectul FM a negat comiterea faptei, învederând în esenţă că el a fost cel bruscat în mod abuziv.

Aceeaşi poziţie procesuală a fost menţinută şi în calitate de inculpat.

Urmare a acestei declaraţii, procurorul de caz s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, întocmind procesul-verbal din data de 06.08.2018, urmând ca sesizarea împreună cu acte relevante, să fie înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul …., în vederea efectuării de cercetări.

În drept, faptele suspectului FM, care după liberarea din penitenciar ca urmare a executării unei pedepse de 5 ani închisoare, mai înainte să se împlinească termenul de reabilitare, în baza unor rezoluţii infracţionale distincte,

– La data de 05.08.2018, în intervalul 23:20 – 23:45 acesta şi-a însuşit pe nedrept, fără consimţământul proprietarei E …. autoturismul marca VW Lupo cu nr. de înmatriculare  …., în timp ce acesta se afla parcat pe str. …. cu cheile lăsate în contact, autoturism pe care l-a condus …. până în jurul orei 01:20, când a fost depistat şi oprit în trafic de către organele de poliţie la semaforul situat la intersecţia ….., fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule;

– La data de 06.08.2018, după depistarea sa în trafic, în jurul orei 01:20 – 01:30 s-a opus la acţiunea de imobilizare şi încătuşare operată de către agentul de poliţie C…, şi de agentul de poliţie P…., exercitând acte de agresiune fizică constând în loviri la nivelul toracelului organului de poliţie C…., şi muşcătură la nivelul degetului mic de la mâna dreaptă, respectiv smuciri, care au condus la vătămarea organului de poliţie la nivelul rotulei genunchiului stâng, toate actele de violenţă producând suferinţe fizice şi leziuni traumatice şi necesitând un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare,”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns