fbpx

Aproape o sută de studenți în vizită la Curtea de Apel. Un judecător le-a răspuns la întrebări

Aproape o sută de studenți de la Drept au umplut celebra sală de procese penale de la Curtea de Apel Cluj, pe unde au trecut și Apostu sau Uioreanu. Ei au primit răspunsuri despre viața de magistrat și accederea în magistartură de la judecătorul Liviu Ungur, președintele secției de Contencios administrativ și fiscal de la Curte și profesor la Facultatea de Drept Cluj a Universității Dimitrie Cantemir.

studenti la Curtea de Apel (45)

Vizita a avut loc în cadrul evenimentului ”Ziua Porților Deschise la Palatul de Justiție din Cluj, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile. Judecătorul Liviu Ungur (foto), care este și purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, i-a preluat pe studenți de la intrarea în Palatul de Justiție și i-a condus pe holurile întortocheate către celebra sală 155 de la etajul 1, sala de Penal de la Curtea de Apel, unde au fost judecați oameni importanți precum Sorin Apostu, Gicu Gânscă, Radu Bica sau Arpad Paszkany.

Mai întâi, Liviu Ungur le-a prezentat studenților sala de judecată, impresionantă prin arhitectura ei. Le-a arătat așa zisa ”bară”, apoi locurile avocaților și procurorului și bineînțeles masa completului de judecată.

studenti la Curtea de Apel (1)

 

După prezentarea acoperirii pe patru județe și organizării Curții de Apel Cluj, a doua ca mărime din țară după București, s-a trecut la întrebări din partea oaspeților studenți.

studenti la Curtea de Apel (28)
Locurile completului de judecată

studenti la Curtea de Apel (34)Student: Ce considerați că este relevant să ne transmiteți, având în vedere că rareori stăm de vorbă cu un judecător, doar în caz că ne este profesor?

Judecător Liviu Ungur: ”Ca să deveniți judecători, în primul rând trebuie să vă doriți, să aveți motivație. Să știți cu ce se ocupă judecătorul, ce atribuții are, să știți ce viață socială poate să aibă un judecător și apoi puteți să vă înscrieți în acest curent. Să știți foarte multă carte juridică și și de altă natură, trebuie să aveți o cultură vastă. Și să parcurgeți examenul de admitere în magistratură. Este un examen foarte dur. Examenele din facultate nu echivalează nici 25 la sută din acel examen.

A fi judecător presupune multe, adică foarte multe resurse. De la tact, disciplină interioară, disciplină comportamentală, apropo de ce faceți acum. Pentru că trebuie să îndepliniți, pe lângă celelalte condiții, și pe aceea de bună reputație. Ori, buna reputație se măsoară inclusiv în comportamentul pe care îl aveți acum, care, dacă nu este conform dreptului, v-ar putea paraliza accesul în cariera de magistrat. Nici nu se discută dacă ați săvârșit vreo faptă săvârșită de legea penală și dacă ați suferit o condamnare. Inclusiv problema ilicitului contravențional se ia în discuție. Și în general comportamentul pe care îl au judecătorii. Nu trebuie să există sesizări neprincipiale la adresa viitorului magistrat. Comportamentul atât în Palatul de Justiție cât și înafara acestuia. Trebuie să fie demn de prestigiul de care se bucură prin premisă un magistrat. Magistratul face parte din elita societății. Dincolo de faptul el impune altora prin lege o conduită obligatorie. Moralmente n-ai putea să-i impui altuia prin drept o conduită obligatorie morală când tu însuți nu ești capabil să urmeză această conduită.” (…)

”Trebuie să reflectați dacă credeți că profilul dumneavoastră, așa cum vă cunoașteți, așa cum interacționați cu ceilalți, vă poate face apți, compatibili cu exigențele care se impun unui magistrat.”

studenti la Curtea de Apel (20)

Student: Credeți că ar fi mai bine să se intre direct în magistratură prin examen, fără a trece prin INM?

Judecător: ”Am fost prima generație cred, sau a doua, care a fost privilegiată, care a putut să opteze între școala de la INM și propriu-zis accederea directă în magistratură, sigur cu o stagiatură exact ca și cei de la INM, o stagiatură de doi ani, care era împărțită în șase luni stagiatură fără niciun fel de responsabilitate și un an și jumătate cu drept de semnătură, cu posibilitatea de a judeca anumite procese de o mai mică importanță. Acum, nu știu ce să vă spun. Eu din experiența mea, consider utilă învățătura de la INM. Grosul magistraților din ultima vreme vin toți pe filiera INM. Acesta pregătește la nivel teoretic și practic viitorii magistrați. Poate că este bine, poate că este mai puțin bine. Spun bine pentru că există un loc comun pentru că există un loc comun unde toți viitorii magistrați primesc aceleași competențe sau au acces la un set de informații care le oferă competențe angajate de o instituție unică. Vom vedea în viitor. Eu nu am datele la nivel sistemic dacă această pregătire este fructuoasă pentru sistemul judiciar, însă vreau să vă spun că și alte sisteme de drept cum ar fi cel din Franța are L`Ecole Nationale de la Magistrature, o instituție similară. ”

Student: De ce sunt doar 160 de locuri la INM?

Judecător: ”Au cerut mai mulți judecători având în vedere că s-a multiplicat numărul de cauze, dar și că au apărut instanțe specializate. S-au înființat judecătorii.. Au fost niște condiții care au cerut un număr sport de judecători. Ori în mod inerent dacă stăm să ne gândim firesc acest număr de judecători oricât de ar fi de necesar la un moment dat se acoperă. Și atunci o să asistăm în anii de va să vină că locurile alocate de INM vor scădea. Probabil că la un moment dat se vor bloca la un anumit etalon, un anumit număr care în mod matematic se speră că va fi suficient pentru a acoperi golurile din sistem: pensionări, ieșiri pe cale naturală, alte accidente pe parcurs, demisii, demiteri etc. Dar nevoia de magistrați se va reduce. ”

studenti la Curtea de Apel (3)

După întâlnire, studenții au declarat pentru CLUJUST.ro că vizita la instanță le-a fost utilă.

“Am fost la domnul președinte al secției civile de la Curtea de Apel și mi-a lămurit dânsul câteva neclarități pe care le-aș fi avut cu privire la profesia asta și eu zic că e o chestie benefică pentru toți studenții și chiar pentru elevii de liceu. Eu zic să profite și anul viitor de șansa asta dacă ar avea-o.”, a spus studentul Sebastian Telecan.

”Foarte utilă și de-abia aștept să fie colegă cu domnul judecător. Eu vreau să fiu procuror.”, a spus o studentă.

studenti la Curtea de Apel (37)” Vreau să urmez cariera de judecător și m-au ajutat mult părerile domnului judecător în sensul că am aflat că trebuie mai întâi să te autodisciplinezi și să fii foarte motivat. Am fost azi dimineață la procese începând cu ora 9, în programul de practică ”Ai dreptul la o carieră juridică”  și urma la ora 14 să se pronunțe soluția. Vreau să notez numărul dosarului pentru a-l căuta pe internet pe portal. ”, Roxana Lupean.

 

Comments

comentarii

Tânărul jucător clujean de tenis Vlad Irimieș se întoarce de la Bistrița cu trofeul de campion în proba de dublu și vicecampion la simplu... Citește mai mult
Cei mai mulți români vor ca direcția politică a României să fie una pro-europeană și pro-NATO, dar în același timp aproape 70% spun că ar vota un candidat naţionalist pentru funcţia de preşedinte.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns