fbpx
Acasă » ȘTIRI » Aproape de 6 ori mai multe divorțuri la Judecătorie decât pe cale administrativă la Cluj-Napoca

Aproape de 6 ori mai multe divorțuri la Judecătorie decât pe cale administrativă la Cluj-Napoca

În 2018, au fost înregistrate la Judecătoria Cluj-Napoca aproape de 6 ori mai multe cereri de divorț decât cele pe cale administrativă înregistrate la Primărie.

Primăria Cluj-Napoca a comunicat, astăzi, o statistică cu nașteri, căsătorii, decese și divorțuri administrative. Acestea din urmă au fost în număr de 68. Procedura pe cale administrativă este mai sigură și mai discretă, dar pentru asta trebuie să fie de acord ambii soți.

Cei care nu se înțeleg ajung în instanță și sunt mai mulți.  Astfel, au fost înregistrate 386 de dosare de divorț la Judecătoria Cluj-Napoca în 2018, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Primele dosare de divorț. din 2018 au fost înregistrate în 4 și 5 ianuarie, fiind soți căsătoriți de 19, respectiv 20 de ani. Ultimul dosar a fost înregistrat în 21 decembrie 2018 și nu are încă stabilit termen de judecată.

Mai jos aveți informații din HG nr. 64/2011 despre constatarea desfacerii casatoriei prin acordul sotilor de catre ofiterul de stare civilă.

Inregistrarea cererii de divort pe cale administrativa

Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila delegat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor.

In cererea de divort fiecare dintre soti declara pe propria raspundere ca:
– este de acord cu desfacerea casatoriei;
– nu are copii minori cu celalalt sot, nascuti din casatorie sau adoptati impreuna cu acesta;
– nu este pus sub interdictie;
– nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei.

In cererea de divort sotii mai declara pe propria raspundere:
– adresa ultimei locuinte comune;
– numele pe care fiecare sau, dupa caz, numai unul dintre acestia urmeaza sa il poarte dupa desfacerea casatoriei.

La depunerea cererii de divort, ofiterul de stare civila delegat solicita sotilor urmatoarele documente:
– certificatele de nastere si casatorie ale sotilor, in original si in copie;
– documentele cu care se face dovada identitatii, in original si copie.

Dupa confruntarea datelor din documentele prezentate cu datele inscrise in cererea de divort, ofiterul de stare civila delegat certifica pentru conformitate copiile depuse, cu exceptia certificatului de casatorie, in cazul caruia se retine originalul.

Ofiterul de stare civila delegat inregistreaza cererea de divort in ziua in care a fost primita si acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.

Cererea de divort, insotita de documentele prevazute anterior, se constituie intr-un dosar de divort.

Procedura divortului pe cale administrativa si eliberarea certificatelor de divort

La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiterul de stare civila delegat verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, solicitand sotilor o declaratie in care isi mentin cererea privind desfacerea casatoriei.

In situatia in care ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort, completeaza o declaratie de renuntare la cererea de divort.

Daca sotii nu se prezinta impreuna, dupa expirarea termenului de 30 de zile, dosarul de divort se claseaza.

Dosarul de divort se claseaza in aceleasi conditii si in urmatoarele cazuri:
– daca ambii soti sau numai unul dintre acestia inteleg/intelege sa renunte la divort;
– daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti este pus sub interdictie;
– daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, intervine nasterea unui copil;
– daca, inainte de finalizarea procedurii de divort, unul dintre soti a decedat, casatoria incetand prin deces.

Daca sunt intrunite conditiile de divort, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort, care va fi inmanat fostilor soti intr-un termen maxim de 5 zile lucratoare.

Data eliberarii certificatului de divort constituie data la care este desfacuta casatoria.

La data desfacerii casatoriei, ofiterul de stare civila delegat anuleaza cartea de identitate a fostului sot care isi schimba numele de familie prin divort, prin taierea coltului in care se afla inscrisa perioada de valabilitate. In cazul cartilor de identitate provizorii si buletinelor de identitate, anularea se face prin inscrierea mentiunii privind desfacerea casatoriei, numarul de inregistrare al certificatului de divort,  mentiunea privind numele de familie al titularului, data pana la care va fi preschimbat actul de identitate. Termenul de preschimbare este de 15 zile.

Certificatul de casatorie retinut la dosarul de divort se transmite spre anulare primariei emitente la data eliberarii certificatului de divort.

In vederea realizarii evidentei centralizate a certificatelor de divort, la nivelul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor se constituie Registrul unic al certificatelor de divort, care se poate tine si in sistem informatic.

Inainte de eliberarea certificatului de divort ca urmare a constatarii desfacerii casatoriei prin acordul sotilor, ofiterul de stare civila delegat solicita, prin intermediul structurii de stare civila din cadrul directiei judetene de evidenta a persoanelor, alocarea, din Registrul unic al certificatelor de divort, a numarului certificatului de divort, care urmeaza a fi inscris pe acesta.

In cazul in care, in urma solicitarii adresate, se constata ca pentru acelasi divort s-a alocat, din Registrul unic al certificatelor de divort, numar de certificat la cererea unui alt ofiter de stare civila sau a unui notar public, registrul va respinge solicitarea de inregistrare a certificatului de divort.

Certificatul de divort se intocmeste in 3 exemplare originale, din care doua se inmaneaza partilor pe baza de semnatura pe cererea de divort si in registrul de evidenta a certificatelor de divort, iar un exemplar ramane la dosarul de divort.

Pe certificatul de divort nu se inscriu mentiuni cu privire la motivele divortului sau culpa sotilor.

Procedura respingerii cererii de divort pe cale administrativa

In cazul in care constata ca nu sunt intrunite conditiile prevazute de Codul familiei pentru desfacerea casatoriei prin acordul partilor, ofiterul de stare civila delegat intocmeste un referat prin care propune respingerea cererii de divort si emiterea unei dispozitii de respingere de catre primar.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina