fbpx
Acasă » ȘTIRI » ANI: Consilier județean PSD din Cluj, în incompatibilitate. Contracte cu Direcția de Protecție a Copilului

ANI: Consilier județean PSD din Cluj, în incompatibilitate. Contracte cu Direcția de Protecție a Copilului

Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis că Vasile Sălătioan (PSD), membru în Consiliul Județean Cluj, se află în incompatibilitate pe motiv că firma la care este șef birou financiar a încheiat șase contracte cu Direcția de Protecția Copilului, din subordinea CJ Cluj. Direcția este condusă de Daniel Tămaș, susținut de PSD.

”În perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține funcția de șef birou/serviciu financiar – contabil a încheiat 6 contracte comerciale de prestări servicii/executare lucrări/furnizare produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.”, , se arată în comunicatul ANI.

Art. 90 din Legea nr. 161/2003: „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective. (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.”;

Potrivit legii, „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Raportul ANI poate fi contestat în instanță.

Potrivit declarației de avere, Sălătioan are contracte de muncă cu Asy Instal SRL și PerfectInstal Service SRL. De asemenea, este asociat în cele două firme.

Am încercat să stăm de vorbă cu consilierul județean, dar ne-a transmis pe SMS că nu cunoaște acuzația ANI. După ce i-am trimis-o, nu a mai răspuns.

Directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș

Contactat de Clujust.ro, directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, susținut de PSD, ne-a spus că pe el nu-l interesează a cui e firma cu care are contracte și că nu verifică incompatibilități. Adică, din ce spune Tămaș, nu contează unde se duc banii publici. De asemenea, directorul DGASPC Cluj s-a arătat foarte deranjat că este întrebat de un ziarist. ”Hai lăsați-mă cu asta cu bani publici”, ne-a spus acesta.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, spune că a prezentat problema de acum un an: ”Bună dimineața. Am spus acum un an toate astea. În analiza pe ilegalități de la DGASPC am arătat că directorul a dat fără licitație, prin încredințare directă, contracte de întreținere la centrale către firma la care e Sălătioan, doar sunt PSD-iști amândoi”

Tișe a precizat că a depus și plângere penală în acest sens.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns