Judecătoarea Andrea Chiș de la Curtea de Apel Cluj, singurul candidat la CSM din partea Curților care nu e președinte de instanță, se va întâlni cu magistrații de la toate Curțile de Apel din țară și le va răspunde la întrebări.
Clujeanca Andrea Chiș de la Secția I Civilă a Curții de Apel Cluj, care este și cadru universitar, a rămas să se lupte pentru un loc în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii cu cinci președinți de Curți de Apel (CA) din țară: Nicoleta-Margareta Țînț – CA Brașov, Lia Savonea- CA București, Adina Georgeta Ponea – CA Craiova, Adrian Remus Ghiculescu – CA Ploiești și Erica Nistor – CA Timișoara. Dintre aceștia, trei vor ajunge în CSM în urma voturilor exprimate de colegii lor din țară, la sfîrșitul lunii octombrie.
Andrea Chiș spune că în CSM nu trebuie să ajungă doar magistrați cu funcții: ”Cred că în CSM, ca și în colegiile de conducere ale instanțelor, trebuie să existe oameni cu funcții de conducere, familiarizați cu managementul, dar și judecători fără funcții, care să le atragă atenția asupra unor derapaje, care comunică în continuare cu cei care i-au ales la un nivel mai colegial decât o face președintele instanței și care uneori au ochi mai buni să vadă și urechi mai bune să asculte problemele celorlalți și chiar soluții mai bune pentru rezolvarea lor, tocmai datorită nerutinării. Colegii mei candidați din partea curților de apel sunt toți președinți de instanțe. Asta nu înseamnă că nu suntem oricare dintre noi capabili să ascultăm doleanțele colegilor. Spun doar că, atunci când ai de ales, e mai bine să alegi cât mai divers, pentru că îți sporești șansele să fii înțeles.”
Pentru a-i înțelege cât mai bine pe judecătorii de la Curțile de Apel din toată țara, Andrea Chiș pleacă într-un adevărat turneu. ”Am ales să plec în această călătorie pentru că vreau să-i cunosc pe colegii de la toate curțile de apel din țară. E o oportunitate care nu ți se ivește de prea multe ori în viață. Numai cunoscându-i și lăsându-i să mă cunoască și prin propriile simțuri pot să-i conving că sunt omul potrivit să-i asculte și după ce este ales. În spatele proiectului și a CV-ului e un om în carne și oase. Un om cu o voce care e bine să fie auzită înainte de a decide dacă alegi sau nu să te reprezinte. Am ales aceasta pentru că una dintre valorile mele fundamentale este transparența. Cred că trebuie să îți asumi deschis orice dorești să faci în viață. Când este vorba despre profesie și, mai ales, despre o funcție ce presupune reprezentativitate, trebuie să poți să-i privești oricând în ochi pe cei care te aleg și să răspunzi întrebărilor cu onestitate și maximă promptitudine. Aceasta, și înainte, și după ce ai fost ales. Cred că viitorii membrii CSM, oricare ar fi aceștia, trebuie să facă mai des acest exercițiu și să nu se rezume să viziteze instanțele doar cu ocazia bilanțurilor.
Apreciez că era o soluție bună să mergem împreună, toți candidații sau măcar o parte dintre noi. Suntem numai șase din toată țara, pentru că nu toate curțile de apel și-au desemnat reprezentant. Sunt în total 15 curți, plus una militară. Era o modalitate care ar fi salvat timpul colegilor, trebuind să se reunească o singură dată ca să ne vadă pe toți și să poată face o alegere, văzând cum răspundem întrebărilor și cum ne comportăm atunci când suntem împreună. Cei aleși în final vor face parte dintr-un organ colegial ce va desfășura ședințe publice ca regulă, ce se transmit pe internet. Era o bună repetiție generală. Nu am reușit să ajungem la un consens.
Mă bucur, oricum, să plec și singură să-mi cunosc colegii și să vorbesc cu ei. Îmi place să călătoresc și singură. Îmi place să văd locuri noi. Îmi place să cunosc oameni noi în fiecare zi. Sunt entuziasmată de perspectiva de a vedea în fiecare zi alt loc, altă curte și de a cunoaște alți colegi. E o provocare plăcută. E un alt fel de Camino. E o învățătură prețioasă, indiferent de rezultatul votului. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea oferită.”, a precizat Chiș pentru Clujust.ro.
Amintim că în această vară, judecătoarea a fost pe celebrul drum Camino, denumit ”drumul vieții”. Despre acea călătorie puteți citi AICI
Am întrebat-o ce așteptări are de la colegii ei din țară? ”De la colegii mei, am o singură așteptare. Nu știu dacă o pot numi așteptare. Să vină să mă întâlnească. Atât. Să ne dăm șansa de a ne cunoaște. Cred că e dreptul lor să cunoască fiecare candidat. Candidații, însă, au obligația să încerce măcar să-și cunoască colegii. Nu poți fi reprezentantul unor judecători pe care nu-i cunoști. Fiecare instanță are alte probleme, alte nevoi. Trebuie să faci un efort să cunoști, să înțelegi și să cauți soluții. Te duci în CSM ca să te pui în slujba colegilor, nu ca să fii șeful lor. Ești același coleg, doar că ar trebui să fii și mai modest, pentru că ești în serviciul celorlalți. Să nu uiți de unde ai plecat și după expirarea mandatului să te intorci în curtea ta cu fruntea sus.”, a răspuns judecătoarea clujeancă.
PROGRAMUL DE ÎNTÂLNIRI
21 septembrie – miercuri – Curtea de Apel Alba Iulia
23 septembrie – vineri – Curtea de Apel Braşov
26 septembrie – luni – Curtea de Apel Craiova
27 septembrie – marţi – Curtea de Apel Piteşti
28 septembrie – miercuri – Curtea de Apel Ploieşti
29 septembrie – joi – Curtea de Apel Bucureşti
30 septembrie – vineri – Curtea de Apel Constanţa
3 octombrie – luni – Curtea de Apel Galaţi
4 octombrie – marţi – Curtea de Apel Bacău
5 octombrie – miercuri – Curtea de Apel Iaşi
6 octombrie – joi – Curtea de Apel Suceava
7 octombrie – vineri – Curtea de Apel Târgu Mureş
14 octombrie – vineri – Curtea de Apel Oradea
17 octombrie – luni – Curtea de Apel Timişoara