fbpx

Andrea Chiș în CSM: ”De fapt ce se urmărește cu adevărat este subminarea indepedenței sistemului judiciar!”

Judecătoarea Andrea Chiș a spus, astăzi, în ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la proiectul ministrului Tudorel Toader de modificare a legilor Justiției  că ”de fapt ce se urmărește cu adevărat este subminarea indepedenței sistemului judiciar!”

Andrea Chiș, aleasă în CSM pe când era judecător la Curtea de Apel Cluj, a spus în cadrul dezbaterii în plen cu privire la proiectul de lege că a presimțit ce va urma de când a primit proiectul trimis la CSM de fostul ministru Florin Iordache:

”Ni s-a prezentat un proiect în primăvară și l-am trimis spre consultare instanțelor, însă în realitate se dorea cu totul altceva. Din păcate această previziune a mea s-a împlinit pentru că în propunerea prezentată de ministru în power point în 23 august, care se regăsește și în propunerea de act normativ, deși a încercat puțin să o cosmetizeze în materia răspunderii materiale, dându-și și dânsul seama că era prea de tot, că de fapt ce se urmărește cu adevărat, așa cum a spus foarte plastic și corect colegul meu de la judecătorie (Mihai Andrei Bălan -n.red), este subminarea indepedenței sistemului judiciar!

Nu vreau să pară că vor procurorii și judecătorii să se protejeze și să nu răspundă în fața societății, nu este vorba de așa ceva. Însă societatea are nevoie de un procuror independent care să facă urmărirea penală și de un judecător independent care să pronunțe hotărâri. Dacă subminezi independența, societății n-are cum să-i fie bine pentru că justiția este pilonul fundamental al unei societăți, așa cum rezultă din toate documentele internaționale privind acest lucru.

Ce s-a introdus prin aceste ultime propuneri, care nu existau în prima fază, știm cu toții pentru că suntem secții disciplinare, societatea nu știe acest lucru: avem abateri disciplinare care pe de o parte vizează nemotivarea hotărârii, iar pe de altă parte vizează nemotivarea în termen. Iată că produc o criză de personal la nivelul de judecătorii pentru că introduc niște bariere pe recrutare și la promovare de asemenea. Atunci o să am un volum mai mare de lucru. Această sabie a lui Damocles deasupra capului judecătorului, cel puțin din perspectiva acestor abateri disciplinare că ești obligat să motivezi bine și în termen. În aceste condiții, Inspecția judiciară trece la Ministerul Justiției. Deci ministrul Justiției va fi cel care va ține această sabie a lui Damocles. Oare cum o va folosi el asupra unui judecător cu un volum foarte mare de muncă. E valabil și pentru procurori.

S-a discutat despre răspunderea materială. Dacă ne uităm în actuala reglementare, judecătorul răspunde material, dar nu răspunde material pentru felul în care gândește soluția, cum nu este firesc și cum nu se întâmplă nicăieri în lume. Poate răspunde material dacă a săvârșit o abatere disciplinară sau o infracțiune, care l-a determinat să greșească soluția.”, a spus Andrea Chiș.

Aceasta a votat pentru avizarea negativă a proiectului de modificare a celor trei legi ale justiției.

Cine e de acord cu proiectul și cine nu

Cei 10 membri ai CSM care s-au opus modificării legilor Justiției sunt: Mariana Ghena – președintele CSM – judecător, Cristian Ban – vicepreședinte al CSM – procuror, Augustin Lazăr – procurorul general al României, Mihai Bogdan Mateescu – judecător, Andrea Annamaria Chiș – judecător, Mihai Andrei Bălan – judecător, Codruț Olaru – procuror, Nicolae Andrei Solomon – procuror, Florin Deac – procuror, Tatiana Toader – procuror.

Cei 8 care sunt de acord cu proiectul sunt: Gabriela Baltag – judecător, Simona Camelia Marcu -Judecător, Evelina Mirela Oprina – judecător, Lia Savonea – judecător, Nicoleta Margareta Țînț – judecător, Cristina Tarcea – judecător, Victor Alistar și Romeu Chelariu – reprezentant societatea civilă

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina