clujust.ro

Andrea Chiș: ”Cea mai mare problemă este că se recunoaște vechimea nu doar celor care au fost efectiv judecători și procurori”

Judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a explicat într-un interviu recent de ce consideră normal să se pensioneze magistrați la 50-52 de ani, însă arată că problema este că nu toți care se pensionează după 25 de ani de activitate au fost în această perioadă doar judecători sau procurori.

”Nu e vina noastră că pensia depășește salariul, pentru că nu noi ne stabilim pensia, legea stabilește pensia.

În ceea ce privește vechimea de 25 de ani, cea mai mare problemă este că se recunosc aceste vechimi nu doar celor care au fost efectiv judecători și procurori, ci și altor profesii, inclusiv consilier de parlamentar.

Nu cred că se poate compara munca unui judecător sau unui procuror cu munca altor profesii dintre cele enumerate în lege.”, a spus Andrea Chiș în interviul pentru Spotmedia.ro

Articolul 86, alin .(1) din Legea 303/2004  – Constituie vechime în magistratură, aplicabilă și persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1) și (2), perioada în care judecătorul, procurorul, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a îndeplinit funcțiile de judecător, procuror, judecător la Curtea Constituțională, judecător financiar, procuror financiar, consilier de conturi în secția jurisdicțională a Curții de Conturi, auditor de justiție, personal de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului, Curții Constituționale, Avocatului Poporului, Curții de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din învățământul juridic superior acreditat.

”Lumea spune: Cum sunteți voi mai cu moț să vă pensionați atât de tineri? Asta însemnând în jur de 50 de ani? Eu am 52.

Eu vă spun din perspectiva omului care a făcut și altceva decât munca de judecător, pentru că sunt și profesor, iar înainte de a intra la facultate am lucrat 2 ani.

Deci sunt câteva lucruri care deosebesc munca unui judecător și a unui procuror de alte munci. În primul rând, expunerea la trauma celor care vin în fața noastră.

S-a constatat că foarte mulți juriști, dar în special judecătorii, mai mult decât avocații, suferă de această traumă indirectă a celor care vin în fața lor.

Să vă dau exemplul unui judecător care este obligat prin natura profesiei să se uite la un clip cu pornografie infantilă sau un procuror care participă la autopsii ale unor victime care au murit în condiții îngrozitoare. Sau situații din dreptul familiei. Toate aceste lucruri nu te lasă să dormi.”, a mai spus judecătoarea Chiș.

Principalele declarații din interviu (postate chiar de Andrea Chiș):

-Este pozitiv că nu mai avem o Inspecție Judiciară centralizată în mâna unui singur om și că s-a abrogat abaterea disciplinară privind nerespectarea deciziilor CCR.

– Posibilitatea centralizării puterii în mâna unui grup de judecători cu funcții de conducere rămâne o problemă care se accentuează cu noile legi ale Justiției.

– Majoritatea din CSM a cerut scoaterea INM din procedura de promovare la ICCJ. Noile legi scot notarea la interviu, va fi doar un vot complet nemotivat.

– Raporturile tulburate între cele 3 puteri au creat o nesiguranță constantă în sistemul judiciar din 2017.

– Este nevoie să revizuim texte privind pensionarea, să vedem în ce măsură și unde trebuie umblat. Nu e vina noastră că pensia depășește salariul.

– Cea mai mare problemă este că vechimea de 25 de ani pentru pensionare este recunoscută nu doar celor care au fost efectiv judecători și procurori.

– În special judecătorii, mai mult decât avocații, suferă de trauma indirectă a celor care vin în fața lor.

– Un judecător are foarte multe limitări, salariul nu ești lăsat să-l folosești cum vrei.

– Cred că nu explicăm suficient cauzele. Lăsăm un spațiu criticilor cu totul justificat.

– Nu mai cred că am eficiența necesară pentru a soluționa cauze așa cum o aveam când am venit în CSM.

Comments

comentarii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) își anunță plecarea din USR - Uniunea Salvați Roomânia, din motive ce țin de direcția partidului.... Citește mai mult
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!