Secretarul de stat Raed Arafat, fondator SMURD, și doctorul Wargha Enayati, fondatorul rețelei Regina Maria, au povestit despre studenția la Cluj și despre primele intervenții de urgență ale studentului Arafat cu mașina proprie, în emisiunea Andreei Esca de la Europa Fm. ”La un moment dat, Raed a fost dat afară din Cluj pentru comportament nepotrivit și a ajuns în Târgu Mureș”, a dezvăluit Enayati. Vedeți mai jos la ce se referă ”comportamentul nepotrivit”.
Raed Arafat, palestinian de origine, a vorbit despre legăturile cu studenții români de la Facultatea de Medicină din Cluj, dinainte de 89: ”În secunda când se observa că un român era în relație mai apropiată de străini, era audiată, urmărită de securitate. Îmi aduc aminte că am avut colege la Cluj cu care ne vizitam, mergeam la părinții lor acasă. La un moment dat, una dintre ele a fost chemată la Securitate. Nu vreau să explic cum s-a întors. Era terminată la modul în care a fost interogată. Normal că niciodată nu mi-a povestit, ce a fost, dar s-a aflat că a fost chemată. Automat s-a schimbat, a devenit mult mai rece relația. Ce era ciudat în România, segregarea noastră ca studenți străini și interzicerea de avea relații de prietenie cu cetățenii țării. Era absurd.”
În ce privește eelațiile cu profesorii, secretarul de stat din MAI de astăzi a avut și experiențe pozitive și negative. ”Am avut relații bune. Chiar dacă am avut și cu unii cu care n-am putut să ajung la o compatibilitate. Îmi place să-l menționez pe un profesor Kaufman. Când am ajuns în anul III am început aspecte clinice. Eram foarte entuziasmați că intrăm în medicină. Profesorul Kaufman, un profesor foarte dur, evreu, foarte competent. Primul lucru care mi s-a zis de către cineva a fost: să vezi ce o să pățești, ce o să-ți facă la examene. L-am căutat că vroiam să intru în sala de operație. L-am prins într-o zi. M-am prezentat. El îmi zicea: ”Yaser hai aici”. Zice: Vrei să intri în sală? Vezi mopul ăsta, primele zile tu în sală o să ștergi pe jos tot ce se întâmplă să văd cât de mult vrei să stai în sală. Am fost destul de nebun să vin după cursuri, să stau în sală să șterg pe jos. Au trecut câteva zile și a zis: gata, s-a terminat cu mopul. Hai aici. Stai și observă. După care am intrat mâna a 3-a. Apoi m-am trezut mâna a 2-a, care e un lucru foarte mare. Am intrat pe operații mai simple mâna a doua. Dacă nu făceai cum trebuie, avea obiceiul să-ți dea peste mână cu ce avea la îndemână.
A repetat un an
”Am picat un an în anul când a murit tatăl meu. Am picat la morfopatologie. Nu am putut să învăț. Profesorul era un pic anormal. Îți cerea să reciți din cartea lui frazele pe care le scria el, literă cu literă. Eu aveam obiceiul să învăț din cărți în engleză pe care mi le aduceam cu mine. Asta mi-a adus probleme cu unii profesori, că n-ai citit din cursul meu. Da, bun, n-am citit din cursul dumneavoastră, dar totuși medicina e medicină.”
Arafat spune că cineva i-a propus să aranjeze examenul cu acel profesor. ”Am fost picat mai ales că am refuzat să fac un gest care mi s-a propus de cineva ca să trec. Eu am zis că așa ceva nu fac și am picat anul.”, a spus Arafat. Acesta a mers atunci și i-a povestit cele întâmplate unui alt profesor. ”Reacția lui a fost să-l sune. Profesorul respectiv era mare în partid și l-a făcut praf. N-ai înțeles, n-ai văzut ce note are, ce face? cum ai putut să faci așa ceva? I-am cerut să mă accepte la re re-examinare și a refuzat. Anul respectiv a însemnat mult căci mi s-au recunoscut notele. Un singur profesor nu mi-a recunoscut. Atunci eu am petrecut 90 la sută din timp la Clinica de chirurgie cu profesorul Kaufman. A fost o pregătire în plus practică. M-am trezit din nou în seria acealui profesor de morfopatologie. Am cerut să fiu mutat și a refuzat. Atunci am mers la decan și am zis: una din două, ori mă mutați ori cer transferul oriunde, dar eu cu acesta nu mai dau examen. În final au acceptat mutarea la celălalt profesor”, a povestit Raed Arasfat.
Ce spune cel mai bun prieten
Medicul Wargha Enayati, fondatorul rețelei private de sănătate Regina Maria, este cel mai bun prieten al lui Arafat și fost coleg de facultate la Cluj. Au stat împreună în aceeași cameră din căminul B13 al Medicinii din Hasdeu, în care și astăzi sunt camere tip garsonieră în care se stă câte doi, iar regia pe lună este cea mai ridicată.
”Ne-am acceptat cu toate relele. mai mult relele lui Raed și calitățile noastre. Cred că a fost cea mai frumoasă experiență din viața noastră”, a spus glumind doctorul Enayati.
”Noi îi spuneam căminul națiunilor unite pentru că aveam german, din Statele Unite, români plecați, greci, din Israel, aveam foarte mulți. Relațiile erau foarte bune. Petreceam bine acolo. Eu de regulă găteam mai des”, a completat Raed Arafat.
”Din punct de vedere profesional a fost la fel de nebun ca și astăzi. (…) La un moment dat, Raed a fost dat afară din Cluj pentru comportament nepotrivit și a ajuns în Târgu Mureș”, a dezvăluit Wargha Enayati.
”Adică Comportamentul nepotrivit era încercarea de a înființa primul echipaj de terapie-intensivă mobilă acolo” a precizat Arafat
Primele intervenții ale lui Arafat
Raed Arafat a început intervențiile de urgență încă de când era student. ”Am vândut mașina mea și am cumpărat alta mai ieftină ca să iau cu diferența de preț echipamentele medicale de pe ea.”, povestește acesta. Și-a salvat chiar și prietenul dintr-un accident de mașină.
”Înainte de Revoluție avea mașina lui și mergea la cazuri. A intrat un camion într-o casă. Am mers împreună cu el și am văzut în acțiune. Eu personal am avut accident. Am adormit la volan în Luduș, m-am răsturnat cu mașina. A venit Raed după mine. A fost Revoluția în 89. Eu am plecat în 22 decembrie în țară și m-am întors în 8 ianuarie când totul era gata. Raed era pe câmpul luptei și aduna pe cei răniți și jumate morți până când a primit ordin să nu atingă pe nimeni probabil ca să rămână dovadă că uite ce se întâmplă dacă ieșiți în stradă”, a povestit fondatorul rețelei Regina Maria.
La Revoluție, studentul Raed Arafat nu avea stare și s-a băgat voluntar la Ambulanță până când a fost oprit din lucru ca să nu fie confundat cu așa zișii teroriști.
”Eram supărat, pentru că atunci când s-au întâmplat primele situații la Cluj aveam, înainte să aduc mașina de urgență adusă din Germania în 90, în 89 în mașina de student aveam trusă de prim ajutor. Pentru asta eram cunoscut. Când s-a întâmplat ce s-a întâmplat am mers și am lucrat voluntar la Ambulanță vreo două zile până ce a început nebunia cu teroriștii care sunt printre noi. Atunci m-a luat cu el profesorul Kaufman și am stat la el acasă și mă ducea cu el la clinică, la vizite și tot. El vedea că eu nu am cum să stau la cămin când se întâmpla ce se întâmpla. Erau puncte de control făcute de oameni care erau înarmați și el le explica că ”el e cu mine” și ne lăsau.”, a povestit Raed.
Enayati spune că Arafat era nonfonformist și la stilul de învățat în facultate. ”Era mai nonfonformist. Profesorii nu erau foarte mulțumiți de el. El încerca să citească din cărțile străine și erau profesori la care nu le plăcea. A avut câte o problemă din cauza asta. Și fiind dintr-o țară arabă, prejudecățile erau foarte mari. Eu sunt născut și crescut în Germania, dar de origine sunt persan. Prejudecăți au fost și parțial mai sunt și ar fi bine să nu fie.”, a spus Enayati.
Arafat a rămas în România după Revoluție, cu toate că avea actele depuse în Franța, și a început terapia intensivă, dar nu la Cluj. ”La un moment am vrut să fac cardiologie, dar mă ia profesorul Kaufman și zice: Nu, tu ești omul urgenței! Cel mai aproape, pentru că nu era specialitate de medicină de urgență, cel mai aproape e anestezia. Du-te la ATI anestezie terapie-intensivă. Aceasta a fost un sfat extraordinar pe care l-am luat, l-am urmat și nu l-am regratat pentru că a fost soluția optimă pentru a putea face ceva pe domeniul urgenței. Cardiologia înseamnă cord, anestezia terapie intensivă însemna tot corpul, cazuri critice, complexe. Am început la Cluj cu un profesor foarte cunoscut, Cărdan, care la un moment dat l-a sunat pe profesorul Kaufman: ”Fă ceva cu Arafat ăsta că e obsedat, ceva nu e în ordine cu el. Nu vede decât urgențe. Eu încercam să fac ceva la Cluj și toate piedicile mi se puneau atunci. Ba sindicatul nu știu care, ba nu știu care profesor. Mi s-a cerut că să nu fac nimic decât dacă vine un asistent de la Ambulanță să mă supravegheze, eu fiind medic. ”
”În final profesorul Cărdan a emigrat în Anglia și a lucrat acolo ca anestezist. Profesorul Kaufman m-a sprijinit mai departe și îmi zice la un moment dat: ”În Cluj nu se va putea. Uite e un profesor nebun ca tine la Târgu Mureș, profesorul Chioreanu. Du-te la el și discută. Poate te duci să faci specializarea ta la el. E tot universitate și faci ce vrei tu cu urgența. Asta a fost începutul SMURD-ului de astăzi. ”, a declarat Arafat.
”A venit la mine în clinică la Spitalul Județean cu o mașină Opel Kadett vechi, a deschis portbagajul și mi-a arătat o trusă de primă urgență cu care el era hotărât să acționeze în stradă. Mi-a inspirat încredere”, a povestit profesorul Mircea Chiorean.