Afaceristul clujean Ion Neicuțescu-Căpriță, căruia îi scurgea informații fostul polițist judiciar de la DNA Cluj, Valentin Tătar, a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu calculat de anchetatori la peste 5 milioane de lei.
Ion Neicuțescu-Căpriță, asociat în mai multe firme din Cluj, cele mai active fiind Ro Rinaldi SRL (fostă ADC Orizont SRL) și Piera SRL (administrată prin interpus), a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție pentru evaziune fiscală, în formă continuată.
În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
”În perioada iulie 2007 – mai 2008, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în mod repetat, a efectuat achiziții intracomunitare de produse din carne, iar pentru a eluda sistemul taxării inverse aplicabil taxei pe valoare adăugată, respectiv pentru a avea posibilitatea de a deduce această taxă, a creat aparența că achizițiile respective au fost realizate de la o anumită societate care, în realitate, avea comportament de tip fantomă.
Rolul acestei societăți era, atât de a simula achiziții de la diverși furnizori intracomunitari, cât și de a crea aparența unor livrări în beneficiul firmei administrată de inculpat.
Ulterior, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion a înregistrat aceste operațiuni comerciale în documentele contabile ale firmei sale și a declarat fiscal achiziții nereale de bunuri în sumă totală de 32.559.375 lei, din care TVA aferentă în sumă de 5.198.553 lei.
Prin aceste demersuri, inculpatul Căpriță Neicuțescu Ion a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în cuantum de 5.198.553 lei sumă cu care ANAF s-a constituit parte civilă în cauză.”
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Căpriță Neicuțescu Ion.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Afacerist controversat
Numele lui Căpriță a ieșit la iveală în 2014, odată cu anchetarea de către DIICOT în dosarul ”Mafia cărnii” a patronilor magazinelor și carmangeriei Michelangelo, Bogdan Radu Curticiu și Sorin Sileanu, cu care proaspătul trimis în judecată făcea afaceri, și odată cu prinderea fostului polițist judiciar Valentin Tătar, de către procurorii cu care lucra la DNA Cluj, în timp ce lua informații din dosare și le dădea senatorului PSD Alexandru Cordoș și lui Ion Neicuțescu-Căpriță. Mai multe despre afacerile acestuia puteți citi AICI.