fbpx

Aeroportul Cluj a obținut fonduri nerambursabile de 44 milioane lei pentru două proiecte importante

Aeroportul Internațional Cluj a obținut fonduri nerambursabile de 44 milioane lei pentru două proiecte importante: calea de rulare paralelă cu pista și echipamente de securitate, ce includ aparatură nouă de scanat bagajele. Noile echipamente vor permite accesul cu lichide în avion și nu va mai fi nevoie să vă scoateți laptopul din geantă la filtrul de control.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a organizat, în data de 24 decembrie 2019, o conferință de presă la care au participat membrii Consiliului de Administrație al Aeroportului Cluj, consilieri județeni, senatori și directorii aeroportului.

În cadrul conferinței au fost prezentate două proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, ca urmare a semnării contractelor de finanțare din fonduri nerambursabile prin programul POIM.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode și Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, David Ciceo au semnat, în 20 decembrie 2019, la București, cele 2 contracte de finanțare, având ca obiectiv de investiție o nouă cale de rulare și echipamente de detecție explozibil. Valoarea totală a fondurilor nerambursabile aprobate pentru cele două proiecte este de aproximativ 44 milioane de lei.

Astfel, proiectul “Cale de rulare paralelă cu pista” are ca obiectiv principal dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportului International Avram Iancu Cluj. Valoarea totală a contractului pentru proiectul Calea de rulare paralelă cu pista este de 63.303.561 lei (fără TVA), din care valoarea de aproximativ 28 milioane lei va fi suportată din fonduri nerambursabile.

Pentru proiectul Echipamente de detecție explozibil standard 3 de tip CTX valoare totală a investiției este de 19.574.940 de lei (fără TVA), din care aproximativ 16 milioane lei va fi acoperită din fonduri nerambursabile. Prin implementarea acestui proiect vor fi imbunătățite condițiile de securitate a pasagerilor și a angajaților care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar și va duce la scăderea timpilor de procesare a pasagerilor și a bagajelor.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este al doilea aeroport al țării ca număr de pasageri, iar pentru 2019 se estimează că traficul va depăși 2,9 milioane de pasageri.

Directorul general David Ciceo a precizat că traficul este în crește de 5 %, ajungând la 2.920.000 pasageri, iar anul viitor se vor depăși 3 milioane de pasageri. ”Este o reușită extraordinară a Aeroportului. Ministrul Bode este deschis în privința aviației, dând dovadă de rapiditate în semnarea contractelor”, a declarat Ciceo.

Senatorul Marius Nicoară a atacat voalat actuala conducere a Consiliului Județean: ”Din nefericire nu e prezsent niciun reprezentant de vârf de la Consiliul Județean, nici alți parlamentari. Dezvoltarea Aeroportului a început când eram președinte la CJ Cluj”, a spus Nicoară, care a adăugat că în ianaurie se va obține încă o sumă la fel de mare pentru Aeroport.

Directorul Ciceo a amintit că Diana Coman de la CJ Cluj și Daniel Persu din CA-ul Aeroportului ”au dezinformat în ședința din mai când au spus că nu am fi eligibili pe securitate decât la limita de 2 milioane euro, iată că am obținut 3 milioane de euro!”

Irimie Popa, membru CA Aeroport a precizat: ”Nicio sentință a unei instanțe nu spune mai multe decât că o autoritate finanțatoare găsește de cuviință să finanțeleze proiectele aeroportului sabotate de cei care trebuie să-și asume paternitatea aeroportului. Să ne imaginăm ce ar însemna Clujul fără aeroport (….) Nu înțeleg de ce unii își duc războiul personal cu Ciceo împotriva Aeroportului.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns