Acasă » SPECIALIȘTI » Adrian Ciprian Miron, șeful împuternicit al IPJ Cluj: „Nu avem un plan de amenzi, nu stăm la pândă“
Adrian Ciprian Miron (sursa ziardecluj.ro)

Adrian Ciprian Miron, șeful împuternicit al IPJ Cluj: „Nu avem un plan de amenzi, nu stăm la pândă“

Noul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, Adrian Ciprian Miron, împuternicit în funcție prin ordin de ministru, a vorbit despre experiența lui în SUA și cum ar trebui să fie văzuți polițiștii și în România într-un interviu pentru ziarul Adevărul.

Adrian Ciprian Miron (39 de ani) a fost împuternicit prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, în 31 august, în funcția de inspector șef al IPJ Cluj. Acesta a absolvit Academia FBI din Quantico (Statele Unite ale Americii) şi este singurul şef de Inspectorat Judeţean de Poliţie aflat acum în funcţie, care a avut o experienţă de cinci ani în SUA, timp în care a fost ataşat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la Ambasada României. De asemenea, are o experienţă de 17 ani în diferite structuri ale Ministerului de Interne. CV-ul său îl puteți consulta pe site-ul IPJ Cluj. 

Întrebat care este lucrul cel mai important învăţat în experienţa din SUA şi pe care dorește să-l implementeze aici, Ciprian Miron a răspuns: ”Am învăţat cum trebuie să fie trataţi cetăţenii şi asta încerc să fac la nivelul Poliţiei Cluj. Am avut ocazia să mă întâlesc cu toţi colegii mei de la serviciile judeţene şi de la toate serviciile locale şi orăşeneşti şi le-am spus că îmi doresc să tratăm cetăţenii cu maxim respect, altfel nu avem cum să fim respectaţi la rândul nostru. Vă dau un exemplu foarte simplu pe care am vrut să-l prezint colegilor. Există un filmuleţ pe Youtube în care sunt prezentaţi  poliţiştii din Washington DC care aveau o situaţie operativă foarte încărcată, multe omoruri, tâlhării, iar poliţiştii au muncit zi lumină. Cred că cea mai mare satisfacţie a lor a fost atunci când cetăţenii veneau la ei şi le dădeau câte o cafea, câte un corn, ca să-i încurajeze. Pe gardurile multor case erau bannere cu mesajul „We love Police“ (n.red – „Iubim Poliţia“).

Oamenii trebuie să înţeleagă că noi nu avem un plan de amenzi, nu stăm la pândă. Radarele Poliţiei Rutiere acţionează în locurile respective, pentru că acolo sunt înregistrate accidente rutiere şi contează foarte mult să putem preveni accidentele.”

Șeful IPJ Cluj explică cum au ajuns să fie văzuți bine polițiști în SUA: ”Prin faptul că au acordat respect, şi aici mă refer la modul de adresare, la modul de a discuta cu oamenii. Aceste lucruri se învaţă şi la Academia FBI şi noi avem astfel de cursuri în România, sunt chestii de etică şi deontologie profesională pe care fiecare trebuie să le aplice. Cu toţii trebuie să înţelegem, de la agentul de circulaţie din teren şi până la şeful de inspectorat, că suntem în slujba cetăţeanului. E important ca poliţiştii să acorde întotdeauna informaţiile necesare, să ajute cetăţenii aflaţi în dificultate, am văzut în SUA situaţii în care poliţiştii au dus oamenii inclusiv la vulcanizare dacă au avut o pană.”

Stagiul de la Academia FBI a durat trei luni și a constat în șase cursuri, dintre care trei la alegere, plus sport obligatoriu. ”Se pune accent foarte mult pe pregătirea fizică. La FBI, probele de sport erau foarte stricte, toţi cursanţii trebuie să le treacă. Proba finală a fost 10 kilometri de alergare în pădure pe teren cu obstacole.”, a spus Miron

Acesta a optat pentru  cursuri de managment, mangementul situaţiilor de criză și relaţia poliţiei cu mass-media. Despre acest ultim curs a precizat că a fost predat de un specialist ce fusese realizator de ştiri la CNN.

La ei se pune foarte mare accent pe relaţia cu mass-media. Poliţia e foarte aproape de mass-media. La cursul de management m-a impresionat faptul că ei învăţă din greşelile comise. Una dintre cele mai interesante chestiuni abordate a fost studiul de caz al intervenţiei Poliţiei la atacurile teroriste din 11 septembrie. S-au făcut câteva greşeli atunci, iar lecţiile inspirate de acea intervenţie sunt promovate tuturor structurilor de poliţie din SUA. Pe partea de intervenţie de urgenţă, ei au o abordare de sistem integrat. La ei, structurile ce intervin sunt mai complexe, sunt mai multe instituţii ce intervin. Coordonarea situaţiilor de criză e diferită de la caz la caz. Fiecare stat îşi organizează instituţiile de intervenţie în funcţie de problemele identificate.”, a declarat Ciprian Miron pentru Adevărul.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina