fbpx

Activistul timișorean anti-mască a fost internat provizoriu la psihiatrie prin dispoziția JDL

Judecătoria Timișoara a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara de internare medicală provizorie a activistului Gașpar Daniel.

Tip solutie: admite cererea

Solutia pe scurt: Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, şi în consecinţă: În baza art. 247 alin. (1) şi art. 248 alin. (9) Cod de procedură penală dispune internarea medicală provizorie a suspectului G.D.I. într-o unitate specializată de asistenţă medicală, până la însănătoşire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii. În baza art. 275 alin. (3) şi alin. (6) Cod de procedură penală şi art. 272 alin. (1) Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului şi dispune virarea din fondul Ministerului Justiţiei, în contul Baroului Timiş, a sumei de 313 lei, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, avocat Roşu Alexandrina Laurenţa, conform delegaţiei pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 1759/2021. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 24.03.2021, ora 15.00.

Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 26/2021 24.03.2021

Surse din anturajul acestuia spun că acesta, ,,în calitate de participant la protestele spontane din Timișoara, ar fost inițial invitat la o unitate militară de-a Jandarmeriei ca să dea declarații pentru unele afirmații făcute pe Facebook, după care a fost luat de acasă cu o ambulanță și dus la spitalul de psihiatrie din Timișoara, chipurile pentru o expertiză, “de specialitate.”

Aceeași sursă menționează că ,,O doamnă reprezentantă a Spitalului a anunțat că a fost adus în baza unei sentințe judecătorești și că i se efectuează un tratament medicamentos până la însănătoșire”și că ,,un cetățean de la fața locului a afirmat că a reușit să vorbească cu Daniel Gașpar care a precizat clar că nu i s-a înmânat absolut niciun document/ sentință de internare involuntară sau altceva”.

Conform dispozițiilor legale, măsura internării provizorii se poate lua în timpul urmăririi penale în condițiile pe care le vom expune mai jos prin redarea textelor care reglementează o astfel de măsură.

Din minuta încheierii rezultă clar că măsura a fost luată pentru suspectul Gașpar Daniel, ceea ce înseamnă că împotriva sa este deschis un dosar penal.

Pe pagina de facebook a activistului a fost postat un live cu următoarea descriere: ,,Daniel Gaspar din Timișoara  care a pregătit într-o mașină cu care circulă pentru Raed Arafat un topor despre care afirmă dacă trebuie îl va folosi, un ciocan cu care va da peste mâinile lui, o rangă cu care îi va da peste glezne, o lopată cu care să-l îngroape.”

Ultimul mesaj postat de Daniel pe rețeaua de socializare este: ,,Am plecat fraților la nebuni , vă pup și aveți grijă de voi , Doamne Ajuta! 😇❤️

Textele legale pe care se întemeiază soluția instanței timișorene sunt următoarele:

,,Internarea medicală provizorie

Art. 247

Condiţiile de aplicare şi conţinutul măsurii

(1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, pe durata procedurii de cameră preliminară, sau instanţa, în cursul judecăţii, poate dispune internarea medicală provizorie a suspectului sau inculpatului care este bolnav mintal ori consumator cronic de substanţe psihoactive, dacă luarea măsurii este necesară pentru înlăturarea unui pericol concret şi actual pentru siguranţa publică.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) constă în internarea medicală nevoluntară a suspectului sau inculpatului într-o unitate specializată de asistenţă medicală, până la însănătoşire sau până la ameliorarea care înlătură starea de pericol ce a determinat luarea măsurii.

(3) Dispoziţiile art. 245 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

Art. 248

Procedura de aplicare şi de ridicare a măsurii

(1) În cursul urmăririi penale sau al procedurii de cameră preliminară, dacă apreciază că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege, procurorul înaintează judecătorului de drepturi şi libertăţi sau judecătorului de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă o propunere motivată de luare faţă de suspect sau inculpat a măsurii internării medicale provizorii.

(2) Propunerea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de acte medicale concludente sau de expertiza medico-legală psihiatrică.

(3) Judecătorul sesizat conform alin. (1) fixează de îndată termen de soluţionare a propunerii şi dispune aducerea cu mandat a suspectului sau a inculpatului.

(4) Soluţionarea propunerii se face numai după audierea suspectului sau inculpatului, dacă starea sa de sănătate o permite, în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu. Când suspectul sau inculpatul se află deja internat într-o unitate de asistenţă medicală şi deplasarea sa nu este posibilă, judecătorul de drepturi şi libertăţi procedează la audierea acestuia, în prezenţa avocatului, în locul unde se află.

(5) Când propunerea prevăzută la alin. (1) nu este însoţită de expertiza medico-legală psihiatrică, instanţa sesizată dispune efectuarea acesteia, luând, dacă este cazul, şi măsura internării necesare pentru efectuarea expertizei.

(6) Participarea procurorului este obligatorie.

(7) Suspectul sau inculpatul are dreptul ca la soluţionarea propunerii de luare a măsurii internării medicale ori la alcătuirea concretă a planului terapeutic să fie asistat şi de către un medic desemnat de acesta, ale cărui concluzii sunt înaintate judecătorului de drepturi şi libertăţi.

(8) Judecătorul se pronunţă de îndată asupra propunerii, printr-o încheiere care poate fi contestată în 5 zile de la pronunţare. Contestarea nu suspendă punerea în aplicare a măsurii de siguranţă.

(9) Dacă admite propunerea, judecătorul dispune internarea medicală provizorie a suspectului sau inculpatului şi ia măsuri pentru efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, dacă aceasta nu a fost făcută potrivit alin. (2).

(10) Dacă judecătorul dispune internarea medicală provizorie, se iau şi măsurile prevăzute la art. 229.

(11) Dacă după dispunerea măsurii s-a produs însănătoşirea suspectului sau inculpatului ori a intervenit o ameliorare a stării sale de sănătate care înlătură starea de pericol, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau judecătorul de cameră preliminară care a luat măsura dispune, prin încheiere, la sesizarea procurorului ori a medicului curant sau la cererea suspectului ori inculpatului sau a unui membru de familie al acestuia, efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice în vederea ridicării măsurii aplicate.

(12) Dacă după dispunerea măsurii a fost sesizată instanţa prin rechizitoriu, ridicarea acesteia, potrivit alin. (11), se dispune de către judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza.

(13) În cursul judecăţii în primă instanţă şi în apel, faţă de inculpat se poate dispune internarea medicală provizorie, la propunerea procurorului ori din oficiu, de către instanţa în faţa căreia se află cauza, pe baza expertizei medico-legale psihiatrice. Dispoziţiile alin. (4) – (11) se aplică în mod corespunzător.

(14) Dispoziţiile art. 246 alin. (13) se aplică în mod corespunzător.”

 

Comments

comentarii

Mecanismul de redresare și reziliență european nu va fi prelungit după anul 2026. România a încasat până în prezent puțin peste 30% din fondurile europene și riscă să piardă miliarde de euro.... Citește mai mult
Arsurile la stomac sunt o formă de indigestie care apare atunci când acidul gastric se întoarce în esofag, tubul care leagă stomacul de gât. Oamenii pot să se refere la arsuri la stomac și ca reflux acid, iar boala de reflux gastroesofagian este rezultatul arsurilor la stomac frecvente și neplăcute.... Citește mai mult

Lasă un răspuns