fbpx

Absolventa unei facultăți de drept din străinătate a obținut în instanță prezența la examenul pentru Barou din 3 aprilie!

Așa cum Clujust a scris în decembrie 2021, nu s-a rezolvat problema absolvenților de facultăți din străinătate care vor să dea examen pentru Barou în România. Astfel că o candidată a câștigat în instanță dreptul de a da examenul pentru a deveni avocat stagiar, cu 2 zile înainte de test!

O candidată la admitere, înscrisă pentru Baroul Bucuresti, al carei dosar a fost respins pe motiv ca a absolvit facultatea in strainătate si nu a dovedit ca a studiat “module de drept românesc”, a obținut pe cale de ordonanță președințială executorie obligarea Consiliului Baroului Bucuresti si a Comisiei Nationale de Examen de a-i permite accesul la examenul care are loc duminică, 3 aprilie.

Curtea de apel Iasi a obligat cei doi pârâți să o primească în examen pe Ines Andrada Pecincu, absolventă de Drept în Franța, cu master în Olanda chiar despre aplicarea MCV, ce include și România.

Soluția pe scurt: ”Admite acţiunea. Obligă pe pârâţi în baza art.997 şi următoarele Cod procedură civilă, fără somaţie şi fără trecerea unui termen, să înscrie pe reclamantă în cadrul sesiunii de examen pentru primirea în profesia de avocat organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România, cu data de examinare 03.04.2022, pronunţarea asupra validării examenului reclamantei urmând a se amâna până după soluţionarea definitivă a acţiunii în contencios administrativ vizând obligarea pârâtelor la înscrierea în cadrul sesiunii de examen arătate.

Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare. Recursul se depune la Curtea de Apel Iaşi. Pronunţată azi, 01.04.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grija grefei.”

Contactată de Clujust, avocata tinerei, Irina Raihel-Arnautu din Iași, a precizat că speră să nu fie nevoită să pună în executare hotărârea și că cei din comisie știu că ordonanța președințială este executorie. ”Este revoltător! Prin acea hotărârea a Consiliului UNBR 210/2021 nu s-a rezolvat nimic. Adică se cere absolvenților din străinătate să demonstreze că știu drept românesc. Păi cum să demonstreze dacă nu prin examen?! E trist că la noi în profesie lucrurile nu sunt tranșate clar. Atunci ce pretenții să avem de la alte instituții cu care ne luptăm pentru clienții noștri.”, ne-a spus avocata.

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!