clujust.ro

Regulamentul modificat al examenului pentru barou interzice oricărui absolvent din străinătate să se înscrie

Modificare de neînțeles în Regulamentul cadru al examenului pentru barou. Deși ințial părea că rezolvă o problemă, în realitate, interzice oricărui absolvent de Drept din strainatate să se inscrie la admiterea pentru barou. Argumentele mai jos.

Modificarea: ”Candidații care au absolvit studii juridice la instituții de învățământ superior din străinătate vor depune actele de studii, în copie legalizată, însoțite de atestatul de echivalare a studiilor eliberat de Ministerul Educației și Cercetării – Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor. Actele de studii vor atesta absolvirea de către candidat a studiilor juridice cu durata de 4 ani (corespunzând unui număr de 240 ECTS) și cunoașterea de către acesta a dreptului român, potrivit prevederilor Anexei 4 pct. 3 a Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România”.

Surse din mediul universitar, care au dorit să rămâne anonime, au transmis către Clujust câteva observații pertinente:

E evident că daca ai studiat in strainatate nu ai facut drept român. Exact asta verifică examenul de admitere in profesie – dacă cunosti sau nu drept român. Dar nu ai cum sa dovedești asta înainte. Daca am studiat la Oxford, nu pot sa dau admiterea la Barou în România, pentru ca nu am studiat drept român.

De asemenea, durata de 4 ani de asemenea restricționează accesul celor din străinătate pentru ca peste tot în UE licența în Drept are 3 ani, cel puțin țările care au semnat Declarația Bologna, înafară de România.

Practic, Regulamentul astfel modificat incalcă tratele la care Romania este parte privind recunoasterea si echivalarea diplomelor și legea educatiei.

O dovadă în plus este faptul că la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii se poate participa cu diplomă din străinătate.

Așteptăm cu interes reacția conducerii UNBR.

Comments

comentarii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) își anunță plecarea din USR - Uniunea Salvați Roomânia, din motive ce țin de direcția partidului.... Citește mai mult
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!