fbpx
Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » A ști sau a nu ști cine este judecătorul cauzei?

A ști sau a nu ști cine este judecătorul cauzei?

La dezbaterea ”Justiția în presă”, organizată de Clujust în 18 aprilie, cu ocazia aniversării a 5 ani de când există portalul, s-a ridicat o chestiune interesantă: A ști sau a nu ști cine este judecătorul cauzei?

Cea care a deschis subiectul este tânăra judecătoare Roxana Dan de la Judecătoria Cluj-Napoca, cadru didactic la Facultatea de Drept UBB Cluj.

”Dimineață citeam ceva ce doamna asistent universitar Diana Ionescu, colega mea de la catedra de procesual penal de la facultate, a spus: Mă interesează cine este judecătorul cauzei. Vreau să știu cine este judecătorul cauzei, pentru că judecătorul are și un rol social foarte important și sunt perfect de acord. Nu mă ascund niciodată cine sunt, câteodată intru în sală când sunt mai mulți participanți și spun numele meu este Roxana Dan și voi prezida acest complet de judecată, pentru ca oamenii să cunoască acest aspect. Este o chestiune firească în alte sisteme de drept, noi avem o problemă cu asta. Nu înțeleg de ce. O să-mi spune formaliștii și riguroșii că justiția trebuie făcută, iar nu văzută. Or, nu cred că e neapărat așa. Nu cred că mai trăim în acel secol. Vă spun că în justiția din Anglia, Franța, Luxembourg, tu știi cine e judecătorul, știi cine a fost înainte. Îl cunoști, mai ales ca avocat. Prin urmare, nu văd o problemă în a ne expune. Suntem cu atât mai fragili, cu cât acoperim mai mult. Asta este părerea mea.”, a spus Roxana Dan.

Judecătorul Valentin Chitidean de la Secția penală a Curții de Apel Cluj, un om cu experiență mai vastă, a adus un argument împotriva publicării numelor judecătorilor din diverse cauze.

”Eu cred că justiția prin natura ei este domeniul în care se poate argumenta și contraargumenta aproape orice. De exemplu, referitor la ce spunea colega din civil că s-au dus vremurile mai de demult și că acum judecătorul trebuie să fie foarte deschis și că trebuie să se afle numele judecătorului, personal, nu am nicio problemă cu acest lucru, însă se poate contraargumenta că în Franța există o poziție a judecătorilor în sensul că nu este indicat să se publice numele judecătorului din cauză că s-au dezvoltat niște soft-uri și niște aplicații care fac previzibilă o anumită soluție. Or, se știe din teoria jocurilor că dacă pentru tine este previzibilă o soluție, tu deja automat poți influența acea soluție, chiar prin reacții adverse. De aceea cred că trebuie să rămânem la nivel de principii. Justiția este un domeniu de interes public. Presa trebuie să reflecte activitatea justiției. Este specific unui stat democratic și unui stat de drept. Părerea mea este că trebuie să rămânem la principii și la reguli generale. În concret, este mult mai dificil.”, a spus Chitidean.

Rămâne deschisă întrebarea: Vreți să știți cum se numește judecătorul care a pronunțat o anumită soluție?

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina