fbpx

Zone cu teren problematic în Cluj. Cartierul Bună Ziua se deplasează cu până la 12 mm/an!

O hartă realizată de o companie privată, pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani, dezvăluie o serie de zone din Cluj-Napoca cu terenuri problematice. Cel mai grav e în Bună Ziua, ”Pipera Clujului”, unde se deplasează cu 12 mm/an.

Harte realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese din satelit pe o perioada de cinci ani. Harta arata, cu acuratete milimetrica, zonele stabile si instabile, fiind rezultatul prelucrarii a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 in perioada 2015–2019.

Pentru a facilita citirea si interpretarea hartilor, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la rosu — ce marcheaza zone cu o scufundare/tasare insemnata, intre 10 si 25 mm/an, prin verde — ce marcheaza zonele cu o variatie de sub 2 mm/an, spre albastru — ce marcheaza zone cu o ridicare/umflare insemnata, de peste 10 mm/an.

Conform datelor satelitare, Clujul are cateva zone problematice. Cartierul Buna Ziua, in care s-au construit rapid foarte multe cladiri rezidentiale, se deplaseaza cu pana la 12 mm/an. „De asemenea, zonele inclinate din apropierea strazii Republicii aluneca cu 6-8 mm/an”, a mentionat directorul Terrasigna.

Aceste masuratori de precizie ale stabilitatii terenului au fost inregistrate din spatiu, de la o inaltime de peste 600 km. Informatiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie romaneasca specializata in procesarea datelor satelitare.

„Satelitii Copernicus Sentinel-1 A/B trec o data la sase zile peste aceeasi zona de 150 km x 250 km si realizeaza imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel intreaga Europa”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare in cadrul Terrasigna. „Pentru a obtine deplasarea terenului se apeleaza la o tehnica avansata de procesare a imaginilor radar, cunoscuta sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI).”

„Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafata terestra si, in functie de reflexia sa pe asa-numitele tinte radar (care pot fi cladiri, stanci, diverse infrastructuri) si timpul in care unda se intoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinara, distanta lor fata de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeasi portiune de teren, pe o perioada de cinci ani, am putut estima, in milimetri/an, deplasarea medie anuala.”

Cauzele instabilitatii terenului pot fi diverse, in functie de aria geografica studiata, dar monitorizarea acestor deplasari, chiar si de ordin milimetric, este esentiala in mai multe domenii. Lucrarile de constructie de amploare au nevoie de studii ale miscarilor de teren, pentru a evita greseli majore de planificare, iar orice lucrari subterane — cum ar fi tuneluri sau linii de metrou — trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu masuri de remediere.

„Cele mai importante obiective de monitorizare ar fi zonele unde sunt elemente de infrastructura importante — autostrazi, drumuri si poduri, printre altele. In cazul acestora, instabilitatile, fie ele tasari sau alunecari de teren, care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecinte foarte serioase”, a precizat Delia Teleaga, Coordonatorul Departamentului Tehnic in cadrul Terrasigna.

Masuratorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafata de aproximativ 250.000 km2, ce acopera toata suprafata Romaniei, parti din Bulgaria, Moldova si Ucraina. Pentru realizarea hartilor de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de masuratori. Hartile au o rezolutie de 10 m x10 m, ceea ce inseamna ca fiecare punct colorat din ilustratie reprezinta o suprafata de 100 de metri patrati.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns