fbpx

Violența domestică: Retragerea plângerii de către victimă va fi în continuare posibilă

Parlamentarii nu au rezolvat mare lucru cu legea votată ieri și cu care se laudă în presă. Au eliminat faptul că împăcarea înlătura răspunderea penală în cazurile de violență domestică începute la sesizare din oficiu, dar este în continuare posibilă retragerea plângerii de către victimă în cazurile pornite în urma plângerii prealabile, așa cum sunt cele mai multe astfel de dosare.

Reprezentanțiii asociației VedemJust, fondată de judecătorul Cristi Danileț au explicat: Acum trei ani de zile un număr de 56 de parlamentari au promovat un proiect de lege menit să împiedice închiderea dosarului prin voinţa victimei, pe motiv că deseori asupra acesteia se fac presiuni de către agresor să îşi retragă plângerea.  Ca urmare, se propune să se prevadă în mod expres că împăcarea NU înlătură răspunderea penală. Senatul a votat asta, iar Camera Deputaţilor a votat pozitiv ieri înlăturarea cu totul a propoziţiei în cauză.

Din punct de vedere al conţinutului, constatăm că modificarea făcută nu are nicio legătură cu intenţia iniţiatorilor: parlamentarii au vrut ca, atunci când victima a formulat plângere pentru agresiune în familie, organele judiciare să continue procesul chiar dacă ea îşi retrage plângerea, ceea ce înseamnă că trebuiau modificate reglementările privind plângerea prealabilă a victimei. În schimb, parlamentarii au votat ca atunci când procesul pentru agresiuni în familie începe din oficiu, eventuala împăcare să nu fie luată în considerare, adică au modificat reglementările privind altceva decât plângerea. !

În concluzie: Violenţa domestică poate fi anchetată din oficiu încă din anul 2000, deci nu este o noutate: din nefericire, principala formă de anunţare a organelor de urmărire penală este de victima însăşi, prea puţini străini făcând acest lucru şi aproape niciodată organele însele. Actualul proiect de lege a stat trei ani în două camere din Parlament pentru a introduce un singur cuvânt în Codul penal – NU – la Senat şi pentru a elimina cu totul o propoziţie, referitor la împăcare. Legea promovată în 2017 şi votată ieri de Parlament va permite în continuare victimei să îşi retragă plângerea, dacă procesul s-a declanşat la sesizare formulată de ea. În continuare, din păcate, agresorul va putea face presiuni asupra victimei pentru ca aceasta să renunţe la plângere.

De asemenea, judecătoarea Adina Lupea de la secția penală a Curții de Apel Cluj a confirmat: ”Retragerea plangerii poate interveni oricand. Daca se mentine si plangerea prealabilă ca modalitate de sesizare, nu au rezolvat mare lucru. Ia împacarea pentru orice infractiune pentru care e prevăzută oricum intervine numai pana la citirea actului de sesizare”

Comments

comentarii

În acest moment se efectuează teste pentru a se depista efectul vaccinurilor anti-Covid la noua tulpină a virusului. Profesorul UBB de sănătate publică Răzvan Cherecheș explică care sunt următorii pași în criza care pândește România.... Citește mai mult
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că românii care se întorc în țară din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă a Covid-19, vor intra în carantină.... Citește mai mult
În acest moment, 1.265 de români infectați cu Covid-19 se află internați la ATI. Dintre aceștia, doar puțin peste 100 au un certificat care atestă că au fost vaccinați.... Citește mai mult
Iarna se face deja simțită la Vlădeasa, unde ninge viscolit, iar rafalele de vânt ajung la 80 km/h.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!