fbpx

Victor Ponta a pierdut procesul de contencios privind plagiatul. Va constata Baroul București încetarea calității de avocat?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea prin care fostul premier Victor Ponta, liderul Pro România, a solicitat anularea ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras în anul 2016 titlul de  în drept din motive de plagiat. Pe baza titlului de doctor în drept a devenit avocat, fără examen. Mingea este acum în curtea Consiliului Baroului București.

“Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe 1 august 2016, ministrul Educaţiei la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific de  în drept în cazul lui Victor Ponta.

“Se retrage titlul ştiinţific de  în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 5.663 din 15.12.2003″, se arăta în ordinul emis de Mircea Dumitru.

Ordinul ministrului Educaţiei a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

În 2015, într-un document oficial, Baroul București a confirmat că premierul de atunci a devenit avocat pe baza titlului de . Pe de altă parte, lucrarea sa de doctorat – “Curtea -Penală Internațională” – pe baza căreia a obţinut titlul academic, a fost demascată drept plagiat de o revistă științifică din lume, „Nature”. Dezvăluirea a fost confirmată de două comisii independente, dintre care una a Universității București, instituția unde premierul și-a susținut doctoratul în anul 2003. Din postura de avocat, Victor Ponta a câștigat 380 de mii de euro, scriu jurnaliștii România Liberă.

Documentul oficial al Baroului București, publicat de ziarul România Liber, are următorul conținut: “Cu referire la solicitarea dumneavoastră comunicată prin e-mail în data de 05.01.2015 și înregistrată la Baroul București cu numărul 94/C06.01.2015 în temeiul aprobării Consiliului Baroului București din ședința de la data de 06.01.2015, vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire. Cu considerație, prodecan Ion Dragne”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina