Ungaria a încălcat dreptul UE prin scutirea de accize aplicată pălincii

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Ungaria a încălcat dreptul UE prin scutirea de accize a producției private de pălincă în cantități mici.

curtea europeana_0005

Dreptul UE obligă statele membre să aplice alcoolului etilic accize cu o rată minimă de 550 de euro per hectolitru de alcool pur. Cu toate acestea, Ungaria este autorizată să aplice o rată redusă a accizei la alcoolul produs de distilerii din fructe furnizate de pomicultori și destinate consumului personal al acestora. Rata preferențială a accizei nu poate fi însă inferioară unui procent de 50 % din rata națională normală a accizei la alcool. De asemenea, aplicarea acesteia este limitată la 50 de litri de alcool pe an și pe gospodărie de pomicultor.  Cu toate acestea, acciza la pălinca produsă într-o distilerie pentru un pomicultor este stabilită, în Ungaria, la zero forinți până la concurența a maximum 50 de litri pe an, ceea ce echivalează cu o scutire totală.

În cazul în care pălinca produsă de o distilerie din fructe furnizate de pomicultori este destinată consumului propriu al acestora, Ungaria trebuie să aplice rata minimă a accizei prevăzută de legislația europeană”, se arată într-un comunicat al CJUE.palinka-dist

Considerând că Ungaria nu a respectat normele Uniunii privind accizele la băuturile alcoolice, Comisia Europeană a introdus o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor la Curtea de Justiție.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a constatat că reglementarea maghiară care prevede, până la concurența a 50 de litri pe an, o scutire totală a palincii produse din fructele furnizate de pomicultori depășește reducerea maximă de 50 % permisă de directivă în privința Ungariei.

Hotărârea integrală este disponibilă în limbile franceză și maghiară AICI

 

 

Comments

comentarii

După protestele de la Palma de Mallorca, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari.... Citește mai mult
Duminică seara de la ora 19:00 va avea loc meciul dintre „U” Cluj şi Hermannstadt, pe Cluj Arena.... Citește mai mult

Lasă un răspuns