fbpx
Acasă » PROCESE » Un vicepreședinte al CJ Maramureș a povestit în dosarul lui Cherecheș despre împrumuturile către denunțător

Un vicepreședinte al CJ Maramureș a povestit în dosarul lui Cherecheș despre împrumuturile către denunțător

Ioan Doru Dăncuș, unul dintre cei doi vicepreședinți de la Consiliul Județean Maramureș, a fost audiat, în 6 iunie, ca martor în dosarul primarului Cherecheș, la Tribunalul Cluj. Acesta, cât și alt martor din aceeași zi, au povestit despre împrumuturile către denunțătorul Cristian Șpan. Declarațiile sunt relevante în condițiile în care apărarea primarului este că banii considerați de DNA mită reprezentau restituirea unui împrumut de către Șpan.

Tot mai mulți martori din dosarul primarului băimărean Cătălin Cherecheș declară că denunțătorul avea obiceiul să ceară bani cu împrumut pentru activitatea de la clubul de fotbal din oraș.

”Îi cunosc atât pe inculpatul Cherecheș cât și pe Șpan Cristian, cu care pot să spun că am fost amici. Și în prezent sunt amic cu inculpatul Cherecheș în condițiile în care am intrat și într-un proiect politic comun. Șpan Cristian mi-a cerut, mie personal în mai multe rânduri, sume de bani cu titlu de împrumut spunându-mi că are nevoie de ele pentru a putea să desfășoare activitatea la clubul de fotbal pe care îl administra. Nu am dat curs acestor solicitări.

Într-o zi de miercuri din primăvara anului 2016, deci anterior arestării inculpatului Cherecheș, echipa de fotbal avea de susținut un meci pe teren propriu. Atât inculpatul cât și Șpan Cristian mi-au solicitat să vin la stadion să ne întâlnim. Ajuns la stadion, inculpatul lipsea, iar Șpan mi-a spus că inculpatul mă roagă să îl împrumut pe Șpan cu suma de 30 mii lei. Când am ajuns la stadion, meciul era deja în desfășurare iar Șpan mi-a spus că această sumă îi trebuie pentru a acoperi cheltuielile legate de acest meci. Nu am dat curs nici acestei solicitări; din câte rețin nici nu cred că dețineam acea sumă la acel moment. În perioada aceea dețineam o firmă Art Tradition Production din Baia Mare.

După ce l-am refuzat pe Șpan am plecat din localitate câteva zile și după ce m-am reîntors am luat legătura cu inculpatul căruia i-am spus că l-am refuzat pe Șpan și că nu înțeleg de ce acesta din urmă mă tot contactează și îmi cere sume de bani împrumut. Firma mea nu mergea bine la acel moment. Știam că clubul de fotbal are datorii la bugetul Consiliului Local. Știam că activitatea clubului nu mergea bine în acea vreme, sens în care inculpatul mi-a solicitat ca, în măsura în care am posibilitate, să îl împrumut pe Șpan pentru că acesta îmi va restitui sumele de bani împrumutate.

La sfârșitul anului 2015-2016, nu mai rețin exact data, știu că inculpatul i-a dat lui Radu Țolaș o sumă de bani pe care acesta la rândul său a dus-o la club pentru a plăti niște datorii restante la jucători. Nu știu exact, în orice caz era ceva legat de activitatea clubului. Nu cunosc cuantumul acestei sume. Despre această chestiune cred că am aflat la primărie și din discuțiile unor jucători. Nu știu dacă această sumă de bani a aparținut inculpatului personal. Nu de la jucători știu că această sumă a fost dată cu titlu de împrumut, ci dacă îmi aduc bine aminte cred că de la Radu Țolaș.

Cristian Șpan

Arat că după discuția avută cu inculpatul mai sus relatată, după ce acesta m-a încurajat și m-a liniștit în sensul că pot să îl împrumut pe Șpan că îmi voi primii banii înapoi după ce clubul își va rezolva problemele financiare, după circa două săptămâni de la această discuție, l-am împrumutat pe Șpan cu suma de 5 mii de lei, la solicitarea acestuia din urmă, Șpan spunându-mi că fără această sumă de bani nu poate realiza deplasarea echipei de fotbal la Mioveni unde avea de susținut un meci. Nu știu sigur dacă la Mioveni, oricum în acea zonă. Recunosc că am avut rezerve de a-l împrumuta pe Șpan pentru că știam că activitatea managerială a clubului nu mergea bine, era chiar defectuoasă din punctul meu de vedere, plus că auzisem că Șpan a mai cerut sume de bani împrumut și de la alte persoane și exista și o temere că poate nu mi-i va restitui.

La o zi sau două după ce l-am împrumutat pe Șpan, m-am întâlnit cu numitul Marchiș Romi de la care am aflat că și el l-a împrumutat pe Șpan cu suma de 5 mii lei tot pentru ca echipa să se poată deplasa la Mioveni. Tot Marchiș mi-a spus că mai există o persoană care l-a împrumutat pe Șpan cu aceeași sumă de bani, pentru același motiv.”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.

Vicepreședintele CJ Maramureș s-a temut de o înscenare

Acesta a povestit instanței că după arestarea preventivă a lui Cherecheș, Șpan l-a contactat pe motiv că vrea să-i restituie împrumutul, dar a refuzat să se întâlnească cu el.

”La sfârșitul lunii mai 2016, înainte ca prezentul dosar să ajungă pe rolul instanței am fost sunat telefonic de Șpan, dar nu i-am răspuns, sens în care el mi-a trimis un mesaj prin care îmi cerea să ne întâlnim să îmi restituie suma de bani împrumutată. I-am trimis și eu un SMS prin care i-am spus că nu vreau să ne întâlnim sub nici o formă raportat la ce i-a făcut inculpatului Cherecheș și în condițiile în care eu am acceptat să îl împrumut la rugămintea inculpatului, plus că mă temeam să nu îmi însceneze și mie ceva, un flagrant sau mai știu eu ce, așa cum a făcut în cazul lui Cherecheș.

El mi-a trimis un SMS prin care mi-a spus că îmi va trimite oricum banii printr-un bărbat, lucru care nu s-a întâmplat și nici în ziua de azi Șpan nu mi-a restituit suma de bani împrumutată. Mi s-a părut suspect faptul că Șpan m-a căutat să îmi restituie banii înainte ca acest dosar să ajungă pe rolul instanței, lucru pe care mi l-am explicat abia după câteva zile de la aceste SMS-uri când dosarul a ajuns în instanță, iar eu nu am mai fost citat ca martor. Arat că referitor la chestiunile mai sus arătate, mama inculpatului m-a întrebat dacă aș accepta să depun mărturie în calitate de martor, iar eu i-am răspuns că da.”, a spus Ioan Dăncuș.

Avocatul lui Cherecheș, Alexandru Rîșniță, a înrebat martorul dacă mai știe alte persoane care l-au împrumutat pe Șpan și care nu și-au mai cerut sumele de bani împrumutate?

”La o săptămână după SMS-urile avute cu Șpan, l-am întrebat pe numitul Marchiș Romeo dacă și în ce îl privește Șpan a procedat la fel ca și cu mine, respectiv dacă l-a căutat în orice mod să îi restituie suma de bani pe care Marchiș i-a împrumutat-o, acesta spunându-mi că nu și că nici nu vrea să audă de Șpan și nici de banii împrumutați.Cred, nu sunt sigur, dar este foarte posibil ca și numitul Zoicaș Marcel, patronul SC Construrom SRL l-a împrumutat pe Șpan. Cred că și Zoicaș l-a împrumutat cu sume de bani dar tot pentru același motiv, respectiv ca Șpan să poată să își desfășoare activitatea în bune condiții. Mie nu mi-a cerut niciodată bani pentru el personal. Nu cunosc nici alte persoane la care să fi cerut sume de bani împrumut în scop personal. Arat că nu știu Șpan cum a gestionat sumele de bani împrumutate.”, a răspuns Dăncuș.

Acesta a declarat că, după arestarea lui Cherecheș, alți oameni care îl împrumutaseră pe Șpan au renunțat la bani: ”Este posibil ca și alte persoane care l-au împrumutat pe Șpan cu sume de bani să fi gândit ca și mine, respectiv nu au mai vrut să aibă de a face cu el și au preferat să renunțe la sumele de bani pe care i le-au dat acestuia întrucât după arestarea lui Cherecheș în oraș gestul lui Șpan a fost perceput ca un fapt negativ, ca o înscenare la adresa inculpatului, cu atât mai mult cu cât toată lumea știa că Șpan și Cherecheș sunt amici, prieteni.

Martorul a precizat că Șpan nu putea obține bani de la bugetul local deoarece clubul avea datorii la bugetul local și până nu le achita nu putea fi finanțat.

Dăncuș a mai povestit cât de insistent era Șpan cu Cherecheș: ”Tot în primăvara anului 2016 într-o zi de sâmbătă, mă aflam împreună cu inculpatul și la un moment dat i-a sunat telefonul, a răspuns, cel care l-a interpelat fiind Șpan. Acesta i-a cerut să îi trimită bani, Șpan aflându-se la Brașov cu echipa de fotbal, având nevoie pentru cheltuielile cu echipa. Inculpatul i-a răspuns că încearcă să facă rost. Cu acea ocazie Șpan l-a sunat de mai multe ori, insistent, din punctul meu de vedere presându-l pe inculpatul să îi trimită acea sumă de bani de care avea nevoie pentru echipa de fotbal. La un moment dat, inculpatul nu i-a mai răspuns la telefon, spunându-mi că nu are cum să facă rost de acea sumă de bani. Posibil să fi fost și un cuantum mai ridicat. Totodată inculpatul mi-a spus că Șpan îl tot presează solicitându-i sume de bani pentru clubul de fotbal.”, a declarat Dăncuș.

Un alt martor, Ioan Bodea, a vorbit despre împrumuturile acordate de Cherecheș:

”Am fost șoferul inculpatului în perioada 2011-2016. În cursul anilor 2013-2014, nu mai rețin exact, inculpatul m-a trimis la Șpan și am fost la acesta de vreo 10-15 ori pentru a-i duce sume de bani provenind de la inculpat cu titlu de împrumut pentru Șpan. De câte ori îi predam banii lui Șpan îi spuneam să îi numere, lucru pe care îl făcea în fața mea și dacă era vorba de sume mai mici trebuia să îi restituie lui Cherecheș în 2-3 zile iar dacă suma era mai ridicată trebuia să îi restituie într-o săptămână – două. Sumele au variat de la 2 mii la 10 mii lei. Șpan a avut nevoie de aceste sume de bani pentru activitatea clubului. Au fost dăți în care după ce îi predam banii lui Șpan acesta îl suna pe Cherecheș și îi spunea că avea nevoie de o sumă de bani mai mare, spunându-i lui Cherecheș că are nevoie de ea și că i-o va restitui. Banii trimiși de Cherecheș lui Șpan erau proprietatea inculpatului. Eu în fiecare dimineață îl luam de acasă și când ajungeam la primărie mă trimitea lui Șpan să duc o sumă de bani la sediul EMaramureș. De două ori am fost și la stadion pentru că Șpan se afla aici.”

Întrebat de avocat unde îi ducea banii lui Șpan și dacă acesta a restituit împrumuturile, martorul a răspuns: ”În două rânduri am fost la sediul E- MM unde se afla Șpan și care mi-a dat odată suma de 3 mii lei și altă dată suma de 5 mii lei pe care le-am dus inculpatului. Aceste sume au reprezentat împrumuturi făcute de Șpan către inculpat iar Șpan i-a restituit aceste sume prin intermediul meu. Nu cunosc dacă domnul Șpan la rândul său l-a împrumutat cu sume de bani pe inculpat.”

Întrebat de procuror cine a folosit cuvântul împrumut, Bodea a precizat: ”Cunosc ca aceste sume de bani erau cu titlu de împrumut, lucru aflat chiar de la Șpan pentru că de fiecare dată când m-am dus cu banii Șpan mă întreba “te-a trimis Cătălin cu banii pe care i-am cerut împrumut?”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns