fbpx

Un avocat din Cluj propune măsuri alternative prin care să fie reclamate actele de violență domestică

Un avocat din Cluj măsuri alternative prin care să fie reclamate actele de violență domestică pe perioada stării de urgență, căci sunt semnale că violențele sunt în creștere, dar reclamațiile mai puține.

Avocatul Cristian Roman spune că deși sunt mai puține apeluri la 112, numărul cazurilor de violență domestică a crescut de când s-au instituit restricțiile prin Ordonanțele militare.

”Interdicțiile impuse prin ordonanțele militare emise în baza decretului de instituire a stării de urgență par, la o primă vedere, să nu fi generat aceleași probleme și în România. Conform datelor oferite de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de la instituirea stării de urgență în 16 martie și până la finalul acestei luni a fost înregistrat un număr de apeluri care reclamau violență domestică cu 11% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. O situație similară se regăsește în Italia, unde în prima lună de izolare la domiciliu au fost înregistrate cu aproape 50% mai puține apeluri prin care au fost reclamate fapte de violență domestică, față de perioada corelativă a anului precedent.

Aparent, statistica este îmbucurătoare și suntem tentați să credem că diminuarea cazurilor reclamate reflectă situația reală „din teritoriu”. Totuși, există numeroase voci din domeniul protecției sociale și din poliție care ne atrag atenția că această diminuare este cauzată de dificultatea cu care victimele pot să apeleze autoritățile, în condițiile în care se află în continuu în casă cu agresorul și nu pot să părăsească locuința decât în anumite situații limitativ prevăzute de lege. Amintim că directorul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, doamna Cosmina Simean, a precizat că „la nivelul capitalei există o creștere semnificativă a numărului femeilor care sună să ceară ajutor.”

Riscul apariției sau al recurenței violenței domestice crește considerabil în această perioadă, având în vedere că populația este afectată emoțional de o serie de factori precum: pierderea locului de muncă sau intrarea în șomaj tehnic, situația economică, închiderea școlilor, starea sistemului de sănătate ș.a. Aceste tensiuni trebuie gestionate în cadrul restrâns al locuinței, unde pot crea o atmosferă încordată, însoțită sau urmată adeseori de proiectarea nervozității și a neliniștilor interioare asupra singurelor persoane aflate acum în jur. Dacă punem la socoteală și faptul că, momentan, atenția autorităților este îndreptată în alte direcții, ne dăm seama că abuzurile sunt mult mai ușor de comis și de ascuns în această perioadă.”, scrie avocatul.

Acesta propune soluții pe care le-au adoptat alte state europene:

”Instituirea stării de urgență, a regimului de izolare la domiciliu și a restricțiilor de circulație produce consecințe nefaste asupra fenomenului violenței domestice. Chiar dacă prioritatea autorităților publice este, desigur, combaterea pandemiei de Covid-19, credem că lupta împotriva violenței în familie trebuie să urce pe scara preocupărilor colective – în special dat fiind faptul că restricțiile adoptate creează premisele creșterii exponențiale a acestui fenomen.

Drama prin care trece un număr important de persoane, descrisă prin sintagma „în casă cu agresorul”, impune identificarea unor măsuri alternative („soluții tăcute”) prin care să poată fi reclamate actele de violență domestică. Spre exemplu, în Spania se pot trimite mesaje scrise prin aplicația WhatsApp la un număr special, iar în Franța există un cuvânt special care atenționează personalul din farmacii sau magazine despre abuzurile pe care le-a suferit persoana care îl folosește.

În plus, măsurile care pot fi dispuse în general prin intermediul ordinelor de protecție ar putea să vină în contradicție cu restricțiile impuse prin ordonanțele militare, astfel că organele statului ar trebui să găsească, de urgență, soluții pentru a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi sunt protejați.”

Articolul complet a fost publicat pe site-ul societății de avocatură Iordăchescu și Asociații.

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns