Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Tudorel Toader s-a turat în CSM când a fost întrebat de drepturile salariale restante: ”Se filmează, nu?”

Tudorel Toader s-a turat în CSM când a fost întrebat de drepturile salariale restante: ”Se filmează, nu?”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader s-a turat în ședința CSM de astăzi când a fost întrebat de drepturile salariale restante, câștigate de magistrați prin hotărâri judecătorești: ”Trebuie să știți că Ministerul Justiției nu are o traistă cu bani din care să scoată cum mai dă un judecător o decizie. (….) Banii vin de la buget la Ministerul Justiției, ca la orice minister, numai prin rectificare. Nu dau eu telefon toată ziua mai dați-mi bani că a mai apărut o hotărâre. Se filmează, nu?”. Precizăm că ședințele CSM sunt transmise live audio-video pe site-ul instituției.

Tudorel Toader le-a spus membrilor CSM că există nemuțumirea că judecătorii tind să facă politică fiscală și salarială. De asemenea, a precizat că el se raportează la decizia Curții Constituționale nr.794/2016 privind salarizarea.

”Pornind de la ceea ce știu eu despre deciziile Curții Constituționale, de la momentul în care își produc efectul, luând ca exemplu chiar modul în care CC a pus în aplicare decizia în legătură cu proprii angajați, cu proprii oameni de bază, magistrați asistenți, am procedat la fel. Am discutat și zilele trecute. Încă o dată am luată notă. Eu știam cum a procedat Curtea, de aceea am procedat la fel și ne menținem acest punct de vedere.

Faptul că un judecător de la judecătoria de nu știu unde spune da, se dă din urmă, că avem de unde generează la nivelul naționale o ridicare, o uniformizare. Uniformizarea e necesară, e constituțională, e firească, dar de la momentul clarificărilor deciziei Curții și nu privind înapoi.

Sigur, dvs. aveți calea de a da în judecată și veți câștiga bineînțeles, pentru că fiecare judecător la rândul lui e și în ipoteza beneficiarului deciziei și după aceea ele vor fi executorii și vor fi rectificate și se vor da bani. Dar nu-mi cereți mie ca ministru să fac ceva contrar a ceea ce știu, zic eu, foarte bine și a ceea ce chiar și Curtea Constituțională a procedat cu proprii angajați. În rest, ne măsurăm conținutul afirmațiilor. ”

Membru CSM: Drepturi salariale câștigate. Promisiunea a fost că se vor achita, dar nu știm când.

”Trebuie să știți că Ministerul Justiției nu are o traistă cu bani din care să scoată cum mai dă un judecător o decizie sau cum se dau o sută de decizii. Banii se suplimentează, sunt numărați la virgulă. După contabilitate, dacă nu-ți iese 0,1 acolo e greșit și-ți refuză calculatorul. Banii vin de la buget la Ministerul Justiției, ca la orice minister, numai prin rectificare. Nu dau eu telefon toată ziua mai dați-mi bani că a mai apărut o hotărâre. Se filmează, nu?”, a spus Toader, vizibil deranjat.

”Bineînțeles”, i s-a răspuns din rândul membrilor CSM.

”E minunat! Eu cred că de aia mi-ați și pus întrebările”, a replicat Toader.

Judecătoarea Evelina Oprina i-a spus: ”Haideți să așezăm lucrurile într-o matcă firească. Eu cred că judecătorii pronunțau hotărârile exclusiv pe probele de la dosar, legale, iar nu pe considerente de calitatea de beneficiar ulterior al drepturilor pe care le-ar putea câștiga. Au fost pronunțate hotărâri și în favoarea altor categorii profesionale. ”

Gabriela Baltag a completat: ”Sunt surprinsă că spuneți că nu am parcurs procedurile legale și că vă interpelăm numai în Consiliul Superior al Magistraturii. Acum o lună am cerut suplimentarea ordinii de zi cu adresă către Ministerul Justiției pentru aceste drepturi și vreau să știți că nici până în ziua de astăzi Consiliul nu a primit răspuns”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina