fbpx

Studenții de la Drept se revoltă din cauza taxei piperate de înscriere la concursul pentru INM

Studenții de la Drept se revoltă și cer CSM-ului corelarea taxei de înscriere la concursul pentru INM cu nivelul financiar al unui tânăr absolvent al facultăților de Drept din România.

ANOSR,, Asociația Studenților în Drept București (ASD) și Asociația Studenților la Drept – UAIC Iași (ASD-UAIC) au emis următorul comunicat:

”Semnalăm adoptarea Hotărârilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 124, 125 și 126 din 27 iulie 2021, în urma cărora au fost stabilite detaliile de desfășurare a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Ne bucurăm că situația admiterii în magistratură a fost, după mai bine de un an, deblocată și ne exprimăm speranța că acest blocaj va rămâne un eșec unic în parcursul unui proces de selecție continuu fundamental pentru statul de drept din România.

În acest context, ANOSR, Asociația Studenților în Drept București (ASD) și Asociația Studenților la Drept – UAIC Iași (ASD-UAIC) își exprimă critica fermă asupra taxei de înscriere la concurs adoptate în Plenul CSM ieri – 1.400 RON/candidat.

În primul rând, taxa reprezintă mai mult decât dublul taxei impuse la ultimul concurs de admitere în magistratură, 650 RON/candidat. Nu există niciun fel de fundamentare a calculului prin care s-a ajuns la această sumă, niciun fel de analiză de impact, nicio estimare a posibilelor efecte negative.

În al doilea rând, taxa reprezintă mai mult decât salariul minim net lunar din România la nivelul din iulie 2021 – 1.386 RON/lună. Suntem absolut convinși că accesul într-o profesie atât de importantă precum magistratura nu poate să fie condiționat de nivelul financiar al candidatului, mai ales când întreaga filosofie a sistemului ține de asigurarea unei stabilități financiare pentru magistrați care să fie parte din independența reală a justiției.

În al treilea rând, Plenul CSM nu a prevăzut nicio măsură compensatorie pentru cei care, din motive obiective, nu au resursele financiare necesare achitării acestei taxe absolut exagerate.

Considerăm că este de neimaginat ca parcursul unui candidat bine pregătit către funcțiile de judecător sau procuror să poată fi îngreunat de dificultățile financiare în care se află. Procesul de recrutare a unor magistrați bine pregătiți ține de interesul național al României și, deși este evident că organizarea concursului presupune anumite costuri inerente, acestea nu pot avea ca efect limitarea accesului în profesie pentru tinerii cu situații materiale mai puțin fericite.

Solicităm Plenului CSM abrogarea Hotărârii nr. 125/2021 și:

  • Stabilirea unei taxe cu rol pur administrativ, corelate cu nivelul financiar al unui tânăr absolvent al facultăților de Drept din România;
  • Reglementarea unor proceduri privind scutirea de taxă în situații bine justificate.”

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!