O serie de SRL-uri ce se ocupă cu ”recuperare despăgubiri” sau ”recuperare asigurări” pentru victimele accidentelor rutiere le iau din clienți avocaților, deși o modificare recentă a legii avocaturii prevede că ”exercitarea, fără drept, a oricărei activități specifice profesiei de avocat constituie infracțiune și se pedepseste potrivit legii penale”. Clujust.ro vă prezintă un caz în care o astfel de firmă a încercat, fără succes, să fure un client de la un avocat din Cluj, prin intermediul Facebook messenger.
Clujust.ro demarează un serial despre problema firmelor de recuperare despăgubiri pentru victimele accidentelor rutiere, de care se plâng mulți avocați. Sunt însă și avocați care colaborează cu astfel de firme, deși Statutul profesiei o interzice, dar despre asta într-un episod următor.
O serie de societăți cu răspundere limitată, sub masca unor obiecte de activitate declarate la Registrul Comerțului precum „Activități de consultanță pentru afaceri și management”, „Activități ale agenților și brokerilor de asigurări” sau „Activități de evaluare a riscului de asigurare și a pagubelor”, desfășoară în realitate, în mod ilegal, activități de racolare, asistare și reprezentare a victimelor accidentelor rutiere. Aceste societăți, unele cu sediul în Cluj, au site-uri web bine făcute, pe care oferă consiliere juridică gratuită în vederea atragerii de clienți. Numele societăților le vom publica într-un articol viitor.
Pe lângă publicitate și consultanță gratuită, reprezentanții acestui tip de societăți folosesc metode agresive de racolare a clienților, cum este de exemplu abordarea directă a victimelor prin intermediul Facebook, inclusiv a victimelor care sunt implicate în dosare aflate pe rolul instanțelor și care sunt asistate de către avocați.
În cazul pe care îl prezentăm astăzi, victimele au fost abordate pe Facebook și li s-a promis un onorariu de succes mai mic decât cel solicitat de avocat, cu condiția renunțării la serviciile acestuia și angajării firmei. Mai mult, victimei i s-a promis că serviciile vor fi prestate gratuit, în cazul în care va convinge și celelalte victime din proces să semneze contracte cu societatea de recupeare despăgubiri/asigurări. Toate acestea în contextul în care victimele au fost asistate de avocați timp de mai mulți ani în faza de urmărire penală și se aflau la momentul respectiv în faza de judecată în apel.
Contul de Facebook este intitulat ”Recuperări Asigurări”, iar victimei i s-a făcut mai întâi o prezentare a firmei Insurance Collect SRL din București.
După ce a fost adăugată în lista de prieteni ai firmei, victimei i s-a făcut propunerea concretă de asistență juridică:
Reprezentant firmă: Cum vă descurcați în dosarul cu asiguratorul?
Victimă: Teoretic acum în data de 11 o să înceapă partea pe despăgubiri din câte mi s-a comunicat. Deoarece până acum a fost doar pe penal
Reprezentant firmă: Aveți avocat ales în cauză?
Victimă: Dar cum ați reușit să mă găsiți aici? Da, avem avocat.
Reprezentant firmă: Noi spunem că suntem profesioniști în domeniu. Sunteți interesat să schimbați avocatul?
Victimă: Nu mă îndoiesc…Nu, nu vreau să îl schimb.
Reprezentant firmă: În regulă, pentru orice chestiune care vi se pare neclară în privința dosarului dvs procesual, vă stăm la dispoziție. Consultanța juridică este gratuită, iar reprezentanța în instanță o facem pentru un onorariu de jumătate din ceea ce plătiți dvs acum avocatului pe care îl aveți. Iar dacă îi convingeți pe toți să semneze cu noi, pe dvs nu vă mai costă nimic!
Ghinionul firmelor de acest gen este că persoana abordată este reprezentată de un avocat de la SCA Budușan și Asociații, iar fondatorul societății de avocatură, Luiza Budușan, este consilier în Baroul Cluj, coordonator al departamentului Sesizări, reclamații, disciplină și membru în departamentul Publicitate și concurență neloială.
”Se termină fondul și sunt contactați clienții noștri pe Facebook de unii de la o firmă că dacă renunțați la avocații voștri, nouă ne dați doar 1 sau 2%. Mai mult, dacă îi convingeți și pe ceilalți să renunțe la avocați, dvs. nu de dați nimic și luăm numai de la ceilalți. Deci au ajuns să-i vâneze, să știe exact cine sunt, după ce ai rezolvat cazul în fond și mai este apelul. Atunci am zis: până aici!
Oamenii nu mai pot să fie în poziția să-și aleagă avocatul, că imediat sunt abordați și semnează cu aceste firme. Reprezentanții lor se prezintă ca mari specialiști pe site-uri și în direct, dau consultații juridice lejer și găsesc oameni care îi cred. E oribil unde s-a ajuns și nu e corect din niciun punct de vedere”, a declarat pentru Clujust.ro Luiza Budușan.
Aceasta a redactat un Memoriu bine închegat, în care arată prevederile legale încălcate de aceste firme, și l-a depus la Consiliul Baroului Cluj, urmând a se decide în consiliu pașii următori pentru combaterea acestui fenomen.
Articolul 26 din Legea avocaturii, modificat recent prin Legea 25/2017, cuprinde următoarele prevederi:
”(2) Exercitarea, fara drept, a oricarei activitati specifice profesiei de avocat constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.
(3) Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.
(4) Actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile prezentei legi, sunt nule.”
Statutul profesiei de avocat prevede la Art. 3 alin (2) că ”Profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul avocaţilor întocmit de baroul din care fac parte. (4) Este interzisă, sub sancţiunile prevăzute de Lege, exercitarea oricărei activităţi specifice profesiei de avocat de către o persoană fizică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi în tabloul avocaţilor sau, după caz, de către orice persoană juridică, cu excepţia societăţii profesionale de avocaţi cu răspundere limitată.”
Art. 348 din Codul penal: ”Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”
În ce privește avocații care colaborează cu firmele de recuperare despăgubiri, Statutul profesiei de avocat prevede la art. 411 alin. (1): ”Este interzis avocatului ca în exercitarea oricărei activităţi din cele prevăzute la art. 3 din Lege să colaboreze în orice mod cu persoane fizice sau juridice care îndeplinesc acte ori desfăşoară fără drept activităţi specifice profesiei de avocat. (2)Încălcarea prevederilor alin. (1) constituie abatere disciplinară gravă şi se sancţionează cu excluderea din profesie.”