Acasă » CONFERINȚE » Șefa INPPA Cluj, Gidro Stanca, a citat dintr-o motivare inedită: ”Acordarea daunelor morale este imorală”

Șefa INPPA Cluj, Gidro Stanca, a citat dintr-o motivare inedită: ”Acordarea daunelor morale este imorală”

Șefa Centrului teritorial Cluj al INPPA, avocata Gidro Stanca, a prezentat un citat din motivarea unui judecător care va rămâne în istorie, ca argument pentru necesitatea conferințelor de pregătire profesională, așa cum a fost cea de astăzi – ”Publicitatea și opozabilitatea în dreptul privat român”

Experimentata avocată Ioana Gidro Stanca a subliniat în discursul din deschiderea conferinței faptul că textele de lege primesc prea multe interpretări din partea profesioniștilor dreptului.

”Am ajuns ca relativitatea să ne domine viața și mă refer în special la cea profesională. Și asta nu numai în ce privește valori diferite, cât și cu privire la supunerea diferită față de aceeași lege. Eu nu mă pot împăcat că tot mai des pe același text de lege există o multitudine de păreri, deși principiile de interpretare sunt aceleași. Nu mă pot împăca cu faptul că în ultimii ani am ajuns ca la fiecare acțiune pe care o înregistrez să-mi pun întrebarea Oare la cine nimeresc?, să mă rog să nimeresc la un judecător sau la un alt judecător și să mă rog să nu nimeresc la un magistrat care mi-a dat acum câteva săptămâni, în opinie separată, următoarea motivare, pe scurt: Acordarea daunelor morale este imorală. Omul este un animal social si ca atare este supus riscului vieții. (s-a râs în sală – n.red)

Deci articolul din Codul Civil care ne spune că pot fi acoperite și prejudiciile nepatrimoniale nu există și, ca atare, concluzia este, din punctul de vedere al acestui coleg, pentru că suntem toți juriști, legea este imorală și refuză să o aplice.

Din aceste motive –  nu mai intru în amănunt căci consider că ați înțeles ce am vrut să spun – consider că aceste întâlniri de pregătire profesională sunt foarte necesare și cred că ar fi necesar să fie făcute împreună cu toți profesioniștii dreptului care sunt implicați într-un domeniu anume, pentru că nu este posibil să nu existe o interpretare și o aplicare unitară a legii. Nu putem solicita omului de pe stradă, care nu este jurist, să respecte legea dacă nici noi nu știm cum o interpretăm și fiecare îi dă o altă interpretare și nu suntem în stare să oferim o consultație juridică cu predictibilitatea unei soluții finale”, a spus Gidro Stanca.

Aceasta a precizat că speră ca magistrații să inițieze pe viitor întâlniri profesonale cu avocații: Văd în sală magistrați tiner. Sper să fie receptivi la această solicitare a noastră pentru că organizarea efectivă a unor întâlniri profesionale comune trebuie să vină instituțional din partea magistraților. Am speranța că această conferință va fi o picătură în tentativa de înțelegere și aplicare unitară a legii ”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns