fbpx

Șefa ÎCCJ, Alina Corbu, la bilanțul pe 2020: ”Încrederea în Justiție trebuie refăcută (..) Este datoria celorlalte puteri ale Statului să ne sprijine”

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, a vorbit, la conferința de prezentare a bilanțului pe anul 2020, despre necesitatea ca celelalte puteri ale Statului să sprijine Justiția pentru rezolvarea problemelor din sistem.

Alina Corbu a spus că instanța supremă a trecut testul rezilienței pe tot parcursul anului 2020. Cu toate acestea, a vorbit despre probleme ce țin de celeritatea cauzelor și redactarea cu întârziere a hotărârilor.

”Reiterăm invitația adresată celorlalte puteri ale Statului la o mai mare deschidere față de problemele justiției. Și nu numai cu privire la chestiunile care au un mai mare impact mediatic sau politic, cum sunt cele la organizarea judiciară. Dar mai ales față de problemele concrete, repetitive, uneori considerat mărunte, dar care au un impact uriaș asupra calității actului de justiție, asupra situației milioanelor de cetățeni care apelează la Justiție. Conduita celorlalte puteri față de puterea judecătorească rămâne uneori ambivalentă. ”, a spus șefa ÎCCJ.

Aceasta a lăudat activitatea judecătorilor de la Înlata Curte: ”Doresc să manifest întreaga apreciere pentru activitatea colegilor mei, judecătorii Înaltei Curți, care au continuat să-și exercite profesia, uneori chiar în condiții de risc pentru propria sănătate. Calitatea de judecător la Înalta Curte nu este o poziție comodă. Încărcătura psiho-emoțională, necesitatea păstrării permanent a celui mai înalt nivel de pregătire, acceptarea posibilității exprimării unor opinii crititce, uneori vehemente în spațiul public, sunt inerente acestei înalte demnități.”

Alina Corbu a pus accentul pe justițiabili: ”Cei mai loviți de neajunsurile sistemului de justiție sunt oamenii, care sunt puși în situația de a nu înțelege exact ce norme se aplică situației lor din cauza caracterului stufos și instabil al legislației, cărora atunci când apelează la un profesionist al dreptului li se spune că rezultatul procedurilor judiciare sunt imprevizibile sau greu previzibile din cauza practicii neunitare, care sunt nevoiți să aștepte perioade foarte lungi până când cauzele lor sunt soluționate definitiv. Celor care apelează la Justiție nu le putem cere să se resemneze din cauza dificultăților pe care le întâmpinăm și să aștepte pe termen nedefinit rezolvarea acestor probleme. Este datoria noastră să facem mai mult pentru a progresa. Este datoria celorlalte puteri ale statului să ne sprijine în acest demers, conform competențelor proprii.

Există încă nemulțumiri în societate față de serviciul public de justiție. Și chiar dacă un anumit nivel de critică este inerent pentru o activitate socială, care constă tocmai în tranșarea stărilor litigioase, încrederea în justiție trebuie refăcută. Refacerea acestei încrederi nu poate fi impusă. Însă avem posibilitatea de a o recâștiga. Și asta doar prin realizarea unui act de justiție accesibil, corect și rapid.”

Discursul integral mai jos:

Comments

comentarii

Un accident a avut loc, luni seară, la ieșirea din localitatea Deușu, județul Cluj.... Citește mai mult
Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a anunțat că stadionul Cluj Arena va intra într-o altă etapă de modernizare.... Citește mai mult

Lasă un răspuns