Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: ”Nu vom rezolva problema corupţiei în România doar arestând inculpaţi”

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: ”Nu vom rezolva problema corupţiei în România doar arestând inculpaţi”

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, astăzi, la dezbaterea cu tema ”Frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice”, că nu se rezolvă problema corupţiei doar arestând inculpaţi, fiind nevoie şi de măsuri de prevenire.

„În general, când vorbim de fenomene infracţionale, abordarea acestora pleacă de la prevenire la combatere. Poate aţi observat, noi am inversat puţin ordinea, tocmai pentru că în cadrul anchetelor pe care DNA le realizează am constat că în ceea ce priveşte achiziţiile publice frauda în achiziţiile publice sau fenomenul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu avem tipologii repetitive, avem moduri de operare care se repetă şi din această perspectivă am considerat că întocmirea unui studiu în care să arătăm modurile de operare, tipologiile identificate în anchetele noastre pot fi un instrument extrem de util pentru celelalte instituţii care au atribuţii în domeniul prevenirii corupţiei. În intervenţiile publice anterioare ale DNA, întotdeauna am insistat pe această problemă a prevenirii. Nu vom rezolva problema corupţiei în România doar arestând inculpaţi, doar trimiţând în judecată funcţionari publici sau obţinând condamnări. Corupţia în România poate fi rezolvată dacă efortul investigativ al procurorilor este dublat de măsuri de prevenire şi de educaţie serioasă în anticorupţie”, a spus Kovesi, citată de stiripesurse.ro

Kovesi a adăugat că peste jumătate din activitatea DNA o reprezintă investigarea faptelor de abuz în serviciu.

„Plecând de la aceste concluzii, am demarat acest proiect şi în cadrul DNA a fost constituit un studiu care se bazează pe soluţiile de condamnare rămase definitive în anii 2016-2017 şi în care procurorii au investigat fapte de abuz în serviciu, de fraude în achiziţii publice. Peste jumătate din activitatea DNA o reprezintă investigarea faptelor de abuz în serviciu. Acesta este motivul şi premisa de la care am plecat în constituirea acestui studiu”, a continuat şefa DNA.

Alte afirmații ale LCK:

  • Sunt instituții care nu se constituie părți civile în dosare în care Statul a suferit un prejudiciu
  • În doar 9% din cazuri, DNA a fost sesizată de instituții de control
  • Sunt foarte puține cazuri în care șefii de instituții au analizat decizii definitive de condamnare pentru corupție la achiziții publice.
  • S-a trecut de la valiza pusă pe masă la contracte de consultanță, plăți prin firme offshore

Procurorul general Augustin Lazăr a precizat că orice iniţiativă de modificare a legislaţiei penale ar trebui să aibă la bază studii de impact: “Acum, când există un mare interes dacă la anumite infracţiuni, cum ar fi infracţiunea de abuz în serviciu, este bine stabilit textul incriminator al faptelor, noi spunem frecvent că trebuie să avem studii de impact pentru a înţelege ce se întâmplă şi dacă ar trebui sau nu să se opereze asupra textelor de incriminare”

El a subliniat, referitor la abuzul în serviciu, că acesta apare, de regulă, în concurs cu alte infracţiuni săvârşite de funcţionarii publici,precum conflictul de interese, falsul, înşelăciunea.

Direcția Națională Anticorupție a organizat dezbaterea cu tema „Frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice. De la combatere la prevenire”. Evenimentul are loc astăzi la Sala Iridium a Hotelului Sheraton din București.  La dezbatere participă procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Laura Codruța Kövesi, procurorul general al României Augustin Lazăr, reprezentanți ai conducerii altor instituții din sistemul judiciar, ai mediului academic, ai autorităților administrative relevante în domeniu, ai societății civile și ai mass media.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns