fbpx

Scandal uriaș în Facultatea de Drept din Universitatea București pe tema creșterii taxelor

Reprezentanții studenților Facultății de Drept din cadrul Universității București au reușit să obțină în Senatul Universității respingerea propunerii Consiliului facultății de creștere semnificativă a taxelor la licență, materat și doctorat. De supărare, fostul decan Flavius Baias, membru în Consiliu, a renunțat la calitatea de membru de onoare al Asociației Studenților în Drept.

În urmă cu o săptămână, Horia Onița, președintele Asociației Studenților în Drept, a lansat petiția împotriva creșterii taxelor la Facultatea de Drept din Universitatea București, petiție care a adunat într-o săptămână aproape 4.400 semnături.

În 16 martie, Facultatea de Drept București a postat pe Facebook mai multe argumente în favoarea creșterii taxelor.

”Pentru a avea o opinie corect și complet informată in scopul construirii propriei opinii despre chestiunea majorării taxelor (în spiritul gândirii critice pe care o predăm noi la facultate), studenții noștri au dreptul să cunoască următoarele:

1. Nu toți studenții Faculțății de Drept plătesc taxă: studenții cu mediile cele mai mari (aprox. 285 de studenți la programul licență, aprox. 200 la programele de master, aprox. 9 locuri la doctorat anual) beneficiază de locuri de la buget, o parte dintre aceștia primind și bursă. Acești studenți nu vor plăti taxă nici în continuare;
2. Facultatea de Drept susține, de asemenea, din fondurile Moștenirii Stoicescu, acordarea unor burse studenților cu situație financiară dificilă ;
3. La programul licență, are loc anual o reclasificare a studenților, aceștia putând trece la locurile finanțate de la buget sau cu taxă, în funcție de rezultatele obținute în anul universitar anterior;
4. Creșterea taxelor nu este specifică Facultății de Drept a Universității din București. Numai în ultimele săptămâni, Facultățile de Drept ale universităților de stat din Timișoara și Cluj au votat creșterea taxei pentru licență la 4500 lei;
5. Taxele din învățământul preuniversitar, în general, sunt cu mult mai mari decât cele propuse de Consiliul Facultății (545 lei/lună pentru licență, 1090 lei/lună pentru master, 2240 lei/lună pentru doctorat);
6. Taxele nu se aplică decât studenților înmatriculați începând cu anul universitar 2020-2021, iar nu și studenților actuali. Taxele noi nu vizează nici doctoranzii care ar fi, eventual, în situația de a-și prelungi studiile și nici studenților deja înmatriculați în alte programe de studii, care vor continua să plătească aceeași taxă (ajustată anual cu rata inflației);
7. Rectorul Universității din București nu este implicat în procesul de decizie la nivelul Facultății nici nu ar putea influența aprox. 80% dintre membrii Consiliului care au votat creșterea taxelor;
8. Suprapunerea acestei discuții cu pandemia actuală este, în mod evident, doar o coincidență.

Și, poate cel mai important, creșterea taxelor nu se întemeiază doar pe argumente de oportunitate, ci și de legalitate. Studenții la Drept ar fi primii care ar trebui să fie conduși de lege și de rațiune, iar nu de interese străine de spiritul de dreptate și echilibru. Avem încredere că acestea sunt valorile care îi călăuzesc pe studenții noștri în toate acțiunile lor.”, se arată în postare.

Recent, Senatul Universității din București a respins propunerile de creșteri de taxe la Facultatea de Drept.

Ulterior, în 21 martie, pe pagina de Facebook a facultății a fost postat un mesaj al fostului decan Flavius Baias către Horia Onița, președintele Asociației Studenților în Drept.

prof. Flavius Baias

”Domnule Onita,

Va scriu avand in vedere calitatea Dumneavoastra de Presedinte al ASD.

Tinand cont de activitatea Dumneavoastra si a colegilor Dumneavoastra din ultimele zile, de lobby-ul agresiv impotriva intereselor Facultatii de Drept (al carei student sunteti?), soldat cu votul negativ impotriva posibilitatii facultatii de a creste taxele si cu condamnarea acesteia la un deficit financiar grav si pe termen lung,

Va anunt ca renunt la calitatea de membru de onoare al ASD, conferita mie de Dumneavoastra, in urma cu cateva saptamani.

Diploma care imi conferea aceasta calitate, precum si cadoul primit cu acel prilej le veti gasi la Doamna Secretara Cristina Pana. Dansa va va suna in cursul saptamanii urmatoare, pentru a le ridica.

Trei precizari finale:

– Discursul Dumneavoastra, cu prilejul conferirii diplomei mentionate, referitor la pretinsele mele calitati, in care afirmati, Dumneavoastra si colegii Dumneavoastra, ca am fost un model, ca ati invatat de la mine etc. etc. nu a fost altceva decat, cum s-a dovedit zilele trecute, un pur exercitiu demagogic, perfect adaptat carierei de lider pentru care va pregatiti. Nu am reusit sa va invat nimic!

– I-am pus in cc pe colegii profesori nu pentru a face parada de gestul meu, ci pentru a-i informa (daca nu stiu inca) cum ati inteles Dumneavoastra si colegii Dumneavoastra sa aparati, intr-un moment important, interesele facultatii ai carei studenti (mai?) sunteti.

– Nu am facebook, deci … nu exist! In aceste conditii, o rog pe Doamna Prodecan Andra Trandafir sa posteze acest mesaj pe facebook, pentru a fi accesibil tuturor studentilor din Facultatea de Drept.

Cu tristete,

Flavius Baias”, se arată în scrisoare.

După vreo două ore, Consiliul pentru Probleme Studențești al Universității din București a postat următoarele:

”Studenții respectă rezultatul democratic al votului! Facultatea de Drept?

Poziția studenților reprezentanți din cadrul Universității din București

În contextul mesajelor publicate pe pagina oficială a Facultății de Drept, care se exprimă în termeni total incorecți față de studenții reprezentanți în general și studenții reprezentanți de la Drept în special, solicităm public conducerii Universității din București să ia poziție și să nu accepte ca independența și dreptul studenților de a-și exprima poziția să fie lezate de condamnări injuste ulterioare!

În concret, Senatul Universității din București a respins propunerile de creșteri astronomice de taxe ale Facultății de Drept (de la 3500 la 5450 de lei la licență, de la 3800 la 10900 de lei la masterat, de la 6500 la 22400 de lei la doctorat, cât și alte creșteri mai reduse, dar în continuare neacceptabile din partea noastră). Deși reprezentanții Facultății de Drept ne-au acuzat de argumente strict emoționale, printre altele, membrii Senatului au dezbătut în mod democratic și multe cadre didactice au susținut în mod echilibrat poziția noastră.

Studenții reprezentanți din Universitatea din București și asociațiile studențești din UB fac un apel la Universitatea din București să medieze acest conflict public și să transmită un semnal clar că studenții sunt membri cu drepturi depline în comunitatea universitară! Conform Cartei UB, aceasta promovează spiritul democratic și libera exprimare a opiniilor, fără ca membrii structurilor de conducere să fie trași la răspundere pentru opțiunile lor!

Solicităm Facultății de Drept să accepte ca atare poziția studenților și să se disocieze de mesajul publicat pe pagina sa cum că studenții de la taxă ar fi incapabili să fie la buget! De ce se emit judecăți de valoare cu caracter general asupra studenților?

Poziția noastră vine în concordanță cu scopul pentru care noi am fost aleși, acela de a reprezenta studenții, cu drepturile și obligațiile acestora. Nu facem jocuri politice!”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns