Avocatul Cătălin Pop, colaborator SCA Iordăchescu & Asociații, a scris un articol despre sancțiunile cu pedeapsa închisorii sau amenzile contravenționale în contextul măsurile de prevenție împotriva coronavirus, pe care îl redăm în continuare:
În contextul mobilizării globale împotriva combaterii răspândirii Coronavirusului – Covid 19 – trebuie să ne reamintim faptul că legislația românească prevede sancțiuni împotriva celor care zădărnicesc măsurile luate de autorități pentru a combate virusul. În acest sens, sancțiunile care pot fi aplicate vor putea fi atât de natură contravențională cât și de natură penală.
Din punct de vedere contravențional, HG 857/2011 stabilește contravenţii la normele privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi la normele de igienă pentru spitale.
Astfel, persoanele suspectate sau confirmate ca având Coronavirus și care se află în autoizolare la domiciliu sau în carantină, trebuie să respecte măsurile luate de autorități în privința lor, pentru a nu fi sancționați contravențional. În același sens, persoanele care nu sunt suspectate ca fiind infectate cu Coronavirus trebuie să respecte măsurile speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite. Nerespectarea acestor măsuri poate fi sancționată cu amendă de până la 20.000 lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv amendă de până la 30.000 lei în cazul persoanelor juridice.
De asemenea, toți furnizorii de servicii medicale (medici, asistenți, personal auxiliar de specialitate etc.), trebuie să declare telefonic cazurile depistate, îndată după depistare, la serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul autorităţii de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti. În cazul în care există o nerespectare a acestor protocoale, această faptă constituie și ea contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de până la 30.000 lei pentru persoanele juridice. Tot din perspectiva HG 857/2011, persoanele juridice sau persoanele fizice care nu asigură material de curățenie și/sau de dezinfecție, pot fi sancționate cu amenzi în cuantum variabil în jurul a 30.000 lei.
Din punct de vedere al dreptului penal, trebuie avut în vedere două ipoteze: completarea formularelor oficiale la granițe de către românii care se întorc în străinătate și ipoteza nerespectării măsurilor luate de autorități împotriva combaterii Coronavirusului care a avut ca urmare răspândirea Covid-19.
În primul caz, având în vedere că persoanele care intră în țară urmează să completeze la granița terestră sau în aeroporturi diferite formulare și chestionare oficiale, în fața autorităților statului, în vederea permiterii intrării pe teritoriul României, și care declară în cadrul acelor formulare și chestionare stări de fapt neadevărate, știind că furnizează autorităților informații nereale, pot fi sancționate penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă penală, în temeiul art. 326 Cod penal, care incriminează falsul în declarații.
De asemenea, art. 352 din Codul Penal prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, cum este și Covid-19, dacă a avut ca urmare răspândirea acestora, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, în cazul în care această faptă este comisă cu intenție. În cazul în care fapta este săvârșită din neglijență, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.
Cătălin Pop, avocat colaborator Iordăchescu & Asociații