Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Riseproject: Kruk a luat un credit bancar de milioane de euro și l-a garantat cu datoriilor românilor!

Riseproject: Kruk a luat un credit bancar de milioane de euro și l-a garantat cu datoriilor românilor!

Riseproject.ro a dezvăluit că grupul de recuperare creanțe Kruk (Corbul în poloneză) a garantat creditul bancar de 250 de milioane de euro, luat recent, cu datoriile a 80.000 de români!

Peste 80 de mii de români s-au împrumutat la bănci și alte instituții financiare în România și au devenit, peste noapte, datori în Malta. Creditele lor au fost vândute de băncile de la București, la o fracțiune din valoarea nominală, către grupul polonez Kruk, lider pe piața recuperatorilor de datorii.

Kruk a transferat creditele achiziționate către filiala sa din Malta, paradis fiscal din Marea Mediterană, unde cota de impozitare scade până la 5 la sută. Astfel, recuperatorul de debite își scoate încasările și profitul din circuitul financiar românesc, văduvind bugetul public.

Kruk a folosit aceleași datorii, ca garanție, pentru a lua un împrumut de sute de milioane de euro de la alte bănci europene.

Pe 3 iulie 2017, polonezii de la Kruk au anunțat că au obținut o linie de creditare de 250 de milioane de euro de la patru mari bănci europene. Conducerea grupului n-a spus însă că împrumutul bancar, cu scadența la cinci ani, fusese garantat cu datoriile a zeci de mii de români.

Creditul a fost luat prin InvestCapital Malta, filială Kruk înființată în Mediterană în 2013. Aceasta a girat împrumutul cu banii pe care îi avea de recuperat, în România, de la aproape 80 de mii de persoane și peste 4.600 de companii locale.

DNB Bank, una dintre cele patru bănci, a semnat contractul de garanție, tot pe 3 iulie 2017, cu compania malteză. Norvegienii au fost agent de garanție pentru celelalte părți garantate – adică celelalte trei bănci.

În seiful DNB Bank, cea mai mari bancă din Norvegia, se află acum o listă cu peste 80.000 de nume românești. Datoriile lor se întind pe 4.500 de de coli A4. Totalul de plată: 3,5 miliarde de lei, adică aproape 778 milioane de euro.

Citiți aici toată investigația

Recent, Clujust.ro a arătat dimensiunea fenomenului firmelor de recuperare creanțe în România.

RADIOGRAFIE. Firmele de recuperări creanțe în România. 1,1 milioane dosare în instanțe

Citiți aici alte articole despre Kruk de pe Clujust.ro

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina