fbpx
Prezidiul de la Adunarea Generală a Baroului București 2020

Raport necruțător al cenzorilor din Baroul București: Trebuie recuperați 70.000 de euro dați pe un clip!

Raportul celor trei cenzori din Baroul București pe anul 2019, publicat chiar pe site-ul organizației, arată că s-au depășit cu mult cheltuielile estimate. Potrivit cenzorilor, trebuie recuperați circa 70.000 de euro plătiți pentru un clip unei firme. Numai că datele fiscale arată că firma are sediu expirat și este inactivă fiscal.

Raportul a generat discuții aprinse la renceta Adunare Generală a Baroului București și în social media pe grupurile avocaților.

Extrase din Raport:

”La capitolul Cheltuieli, Comisia constata ca fata de prevederile estimate (6.975.000)lei, aferente perioadei analizate, s-a inregistrat o depasire cu suma de 817.820 lei, ceea ce reprezinta  o depasire fata de estimate cu 11,7%

la capitolul deplasari in strainatate,pe perioada supusa  controlului s-a constatat plata unor servicii (bilete de avion si cazare /partial)pe numele unor persoane ce nu faceau parte dintre reprezentantii baroului, delegati pentru respectiva manifestare.

In aceeasi ordine de idei comisia de cenzori constata inexistenta unor decizii sau ordine de deplasare pentru respectivul eveniment,cat si prezenta la acel moment al persoanei delegate de Baroul Bucuresti. Deasemenea nu exista un feed-back sau memorandum care sa ateste beneficiul pentru profesia de avocat a respectivei reprezentari.

Comisia nu face referiri la cheltuielile privind deplasarea decanului care este reprezentantul de drept al avocatilor din Baroul Bucuresti.

Comisia de cenzori propune si solicita recuperarea sumelor cheltuite in diverse locatii de la persoanele ce au beneficiat de astfel de servicii (bilete avion + cazare).

La capitolul 8 ( Cheltuieli cu protocol, comunicare si publicitate profesionala) n.red) s-a inregistrat o depasiri substantiale de sumele prevazute initial,astfel s-au facut plati in baza unui contract cu firma de publicitate  LION HOUSE MEDIA SRL .contract incheiat in 2017,respectiv sume de 12.950 euro productie clip si 67.327 euro difuzare clip. Comisia nu poate aprecia oportunitatea unei astfel de cheltuieli insa arata faptul ca  documentele justificative aferente cheltuielilor efectuate indeplinesc cerintele legale.

Comisia  arata insa ca nu exista pana in momentul controlului, un raport din partea consiliului Baroului Bucuresti care sa arate conditiile in care prestatorul de servicii si-a indeplinit obligatiile( productia clipului,,difuzarea si tempoul(cadenta difuzarii) potrivit contractului. In cazul in care nu se poate demostra indeplinirea obligatiilor de catre prestator, Comisia solicita de urgenta recuperarea platilor efectuate.”

Potrivit datelor de pe Termene.ro, firma, deținută de Andrei Cristea, editoare a publicației Legal Marketing, are sediu expirat și este inactivă fiscal.

”La capitolul 9 (Cheltuieli cu organizarea Adunarii Generale a Avocatilor – n.red) s-a inregistrat  Comisia, in mod deliberat, nu va face nici un fel de comentariu asupra acestui indicator dar indeamna confratii la reflectie, platile pentru organizarea adunarilor generale (datorita convocarilor repetate) fiind foarte mari.

La capitolul 10 (Cheltuieli cu organizarea de evenimente : Ziua Avocatului, Ziua Baroului,  Balul Stagiarilor, Pomul de Craciun, etc. – n.red)) s-a inregistrat o depasire cu 356.782lei fata de suma prognozata, respectiv 400.000 lei, ceea ce reprezinta o depasire cu 89% a sumei initial bugetate.

Comisia nu va face nici un fel de observatii cu privire la oportunitatea unor astfel de cheltuieli, confirmand faptul ca au fost verificate documentele primare si ele corespond normelor legale.

Astfel cheltuielile pentru organizarea zilei avocatului au fost foarte mari in comparatie cu manifestarile publicate pe site-ul Baroului Bucuresti.

Platile au inceput din luna iunie 2019 continuand pana la sfarsitul lunii octombrie 2019        (cazare ,masa invitati, mese rotunde, seminar, receptie,spectacole campionat de football) .Nu exista transparenta fireasca a evenimentelor organizate pe site-ul baroului cu eventuale inscrieri in timp limitat, creiindu-se impresia ca numai anumiti avocati sunt privilegiati.

Spre exemplificare, manifestarile zilei avocatului (baroului) in luna septembrie 2019 au fost anuntate doar cele privind masa rotunda de la parlament si receptia din 22 septembrie 2019. Din actele contabile cercetate de comisie rezulta o sarbatorire si in 28 septembrie 2019 la Daimon Gala cu un numar de participanti limitat,respectiv 150 persoane,cu participarea extraordinara a Annei Lesco. Cheltuiala pentru acest eveniment din 28 septembrie 2019 s-a ridicat la 8.250 euro si 18.520 lei.

Fiind evenimente adresate tuturor confratilor, comisia recomanda cand se fac astfel de evenimente cu numar redus de participianti ca in exemplul de mai sus, sa existe o transparenta totala  pentru a fi inlaturat criteriul preferential.

Comisa recomanda a fi avute in vedere, pe viitor si atragerea unor sponsori sau dimensionarea corecta a acestor tipuri de cheltuieli fie, prin prognozarea asumata prin buget, fie prin incadrarea cheltuielii in limita bugetata.

Comisia de cenzori apreciaza sa fie instituita ca regula generala decontarea actelor financiare cu atasarea hotararii de aprobare a evenimentului respectiv.

Deasemenea in ceea ce priveste angajarea unor colaboratori avocati, nu a existat o procedura de selectie a acestora( publicatie pe site,termene de depunere a scrisorilor de intentie etc)astfel incat se creeaza impresia unui subiectivism in alegerea colegilor avocati ce reprezinta Baroul Bucuresti in diverse cauze.

Comisia de cenzori apreciaza, desi nu se poate  pronunta asupra oportunitatii, drept cheltuieli supradimensionate acelea ce privesc activitatea sportiva, respectiv echipa sau echipele de football, cheltuieli care pe intregul an s-au ridicat la suma de 158.969 lei.

Comisia apreciaza de asemenea ca nu exista vreo hotarare de aprobare a acestor cheltuielile facandu-se in etape, raspunderea apartinand consiliului Baroului Bucuresti.”

Raport complet

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina