fbpx

Ramona Cuc dezvăluie într-o carte țepe și tunuri din piața imobiliară clujeană din ultimii 25 de ani

Ramona Atena Cuc, un nume din domeniul imobiliar ce nu mai are nevoie de prezentare, a scris cartea ”Țepe, tunuri, rechini și alte dihănii. Manual de supraviețuire în imobiliare”. Clujust a stat de vorbă cu autoarea acestui titlu intrigant.

În 2019, după ce s-a retras din conducerea agenției imobiliare RE/MAX Grup de lux, Ramona Cuc a început să aștearnă pe hârtie experiențele inedite trăite în 25 de ani în ”tranșeele” tranzacțiilor imobiliare din Cluj.

”În momentul în care am ieșit, râdeam cu colegiii mei vechi, acolo a apărut ideea unei cărți. Toată perioada în care am activat, am transmis colegilor aceleași povești, aceleași țepe și aceleași profile comportamentale ale clienților și ale agenților, pentru ca ei să știe de ele, să învețe din ele și să poată să optimizeze munca lor. De-a lungul anilor mi-am dat seama că am vorbit destul de mult în gol, pentru că e valabilă povestea aia cu istoria se repetă. Și atunci am zis hai să facem așa, hai să culegem niște lucruri de genul ăsta să le punem într-o carte.”, ne-a mărturisit Ramona Cuc.

La cine se referă ”Rechinii” din titlu? ”La oameni, care pot fi clienți sau agenți (imobiliari – n.red). O să regăsești povești cu agenți care au avut anumite comportamente neortodoxe. Am avut de-a face cu agenți ”geniali”, a răspuns autoarea, care ne-a dat un exemplu: În perioada când se lucra cu comisioane de ambele părți, era cea mai simplă modalitate ca un agent să fenteze clienții.

Dacă vorbim de țepe imobiliare, nu putea lipsi din carte Tower. Menționăm că toate numele din carte sunt anonimizate.

Agenția condusă de Cuc a vândut apartamente în River Tower, ridicat de același investitor Mihai Chezan, care a nu a mai construit Tower în Mănăștur. ”În momentul când a făcut acel bloc (River – n.red), am avut reprezentare exclusivă și chiar am fost la un târg la Expo Transilvania. Am făcut rezervări vreo 25% într-o săptămână la târg. Omul (Chezan – n.red) a fost nemulțumit, el se aștepta să fie vândut tot blocul, ceea ce era absurd într-o săptămână. I-am urat succes. Ne-am strâns mâna, am luat banii pentru ce am vândut noi și el și-a făcut echipă de vânzare. Apoi a fost toată povestea cu blocul de pe Calea Florești. Norocul meu că nu am mai colaborat. ”, a povestit antreprenoarea.

Am întrebat-o dacă a avut vreu proiect de la care să vină oamenii păcăliți de constructor să se plângă la ei la agenție? ”Am avut și la River oameni care au dat 90% din bani, deja erau probleme cu Tower și nu erau întabulați. A fost o situație grea care a durat câțiva ani. Oamenii țineau legătura cu noi.

A fost și Gilău Vest, dar am preferat să nu dau detalii exacte.  Acolo am reprezentat dezvoltatorul. Acolo s-au făcut lucrări proaste proaste. Oamenii au fost extrem de nemulțumiți, nu li s-a făcut ce li s-a promis în ante-contract și au început multe procese și ghici unde băteau oamenii la ușă? La noi la ”Ciupercă” (fostul sediu al agenției de pe strada Constantin Brâncuși, care avea forma unei ciuperci- n.red). Interfața eram noi. Oamenii au venit ani la rând la noi și ziceau ”voi ne-ați vândut”. Nu știau cine e x sau y. Noi luam pumnii. Contractul îl aveau cu constructorul. Am tras multe ponoase. Ne-am cerut să ieșim din contract când am văzut că lucrurile au deviat și nu se țineau de cuvânt. Și eu consider că: Chiar dacă reprezință vânzătorul și interesele lui, nu poți să-ți bați joc de cumpărători. Nu ai dreptul să faci asta.”

”Mafioți ucigași” dintr-un intertitlu se referă la niște ucrainieni care au apărut la birou alături de un vânzător. ”Agentul luase bani de la el, nu au ajuns banii la birou. Eu l-am dat în judecată pe vânzător pentru că nu plătise. Agentul făcuse în așa fel încât să mă îndepărteze să nu vorbesc cu vânzător. Am început procesul, ca de obicei când oamenii nu vor să plătească. La un moment dat, am avut intuiția că ceva nu e în regulă și am căutat să dau de el. Și a venit.  Era înspăimântător când îl priveai, arăta ca în filme. Nu l-am mai văzut ulterior. Eu mi-am primit banii, am stins procesul și ei s-au decontat între ei.”, ne-a povestit Ramona Cuc.

Întrebată dacă se așteaptă la reacții din partea celor vizați, care se vor recunoaște în carte, a spus: ”Eu cred că am scris foarte elegant. O mare parte din ei ar trebui să-mi mulțumească că nu am făcut-o mai dur. Majoritatea mă cunosc că nu înghit astfel de lucruri”

Proprietara de agenție a scris mult despre clienți, unii fiind dați în judecată: ”Oameni care vin la ananghie, faci totul pentru ei și la final, dacă se poate să nu plătească. Sunt tentați să facă asta. Că o bătut cineva la poartă, că de fapt a venit prin nu știu cine cumpărătorul”

Vă lăsăm să descoperiți pe larg aventurile din piața imobiliară efervescentă din Cluj în carte.

Comments

comentarii

HOROSCOP 4 august 2021. Află ce zodie va primi o sumă mare de bani și ce nativ este arogant cu persoanele din jur.... Citește mai mult
Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, marți, despre proiectul care prevede realizarea metroului de la Cluj, precizând că acesta este unul care „are maturitate”, fiind cuprins în PNRR.... Citește mai mult
Divizia 4 Infanterie „Gemina” sărbătorește 105 ani de istorie și tradiție militară.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!