fbpx

Propunere legislativă: La împlinirea vârstei de 14 ani, minorii să urmeze o sesiune de instruire la sediul Poliției

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului (10 decembrie), asociația VeDemJust cere o lege care să prevadă că odată cu primirea primei cărți de identitate, minorii vor fi instruiți intensiv de organele legii cu privire la drepturile și obligațiile specifice vârstei de 14-18 ani

VeDem Just propune parlamentarilor să inițieze, să dezbată și să adopte „Legea Gino”, denumită după prenumele unui adolescent care a împlinit recent 14 ani și a fost informat de tatăl lui cu privire la schimbările din viața lui.

”Atunci când împlinesc vârsta de 14 ani, minorii vor urma o sesiune de instruire la sediul Poliției în raza căreia își au domiciliul/reședința.”, prevede proiectul.

”După calculele noastre, pentru fiecare oraș mic sau secție de poliție din orașele mari sunt maxim 25 de copii care împlinesc vârsta de 14 ani în fiecare săptămână. Instruirea se va ține în fiecare zi de vineri, timp de 2-3 ore. Instruirea va fi făcută de un specialist în drept (polițist, magistrat, profesor etc) și va consta în filmulețe instructive, prezentări, întrebări și răspunsuri. Ea va privi mai ales responsabilitățile minorilor, procedurile aplicabile, organele legii competente, sistemele de alertă în caz de violență domestică, abuz sexual, cyberbullying și pornrevenge, răpire și alte subiecte practice stabilite prin ordin comun de ministrul justiției și ministrul afacerilor interne. La sfârșitul instruirii fiecare minor va primi un „certificat de cetățean responsabil”. Cu acesta minorul se va prezenta la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor și va ridica cartea de identitate. De acum poate păși informat în viață și încrezător în organele legii. ”, au precizat reprezentanții asociației.

Propunerea legislativă

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina