fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Proprietarul unei suprafețe mari de pădure a depus plângere penală împotriva șefului Gărzii Forestiere Cluj

Proprietarul unei suprafețe mari de pădure a depus plângere penală împotriva șefului Gărzii Forestiere Cluj

Proprietarul a sute de hectare de pădure din Munții Maramureșului a depus plângere penală împotriva șefului Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco, pentru abuz în serviciu. Plângerea este în analiză la DNA Cluj.

Clujeanul Crin Gălățean, care deține sute de hectare de pădure în zona Borșa (Maramureș), a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș plângere penală împotriva lui Istrate Ștețco, inspector șef în cadrul Gărzii Forestiere Cluj, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

În 11 septembrie, plângerea a fost înaintată de Parchetul Maramureș la DNA Cluj, având în vedere fapta reclamată și calitatea făptuitorului de persoană cu funcție de conducere în cadrul unei instituții publice locale.

Plângerea se referă la suprafața de 146 de hectare, pe care Crin Gălățean se chinuie să o recupereze de la Direcția Silvică Maramureș, după ce a fost defrișată ilegal cu complicitatea celor care trebuiau să o păzească de la ocolul silvic de stat.

”În vederea respectării prevederilor legale, între proprietarul de la acel moment, numitul Rondolean Victor, reprezentat de dl. Gălăţean Crin Iosif, în calitate de beneficiar şi Direcţia Silvică Baia Mare în calitate de prestator a fost încheiat contractul de administrare nr. 158/26.01.2007.

Potrivit art. 13 din contractul mai sus menţionat, prestatorul şi-a asumat obligaţia de a asigura, prin Ocolul Silvic Borşa, paza pădurii în vederea prevenirii tăierilor ilegale, distrugerii sau degradării vegetaţiei forestiere, păşunatului abuziv şi a altor fapte infracţionale sau contravenţionale. Pagubele care nu puteau fi justificate prin procese-verbale de contravenţii urmau a fi suportate personal de către instituţia contractantă, plata despăgubirilor urmând a se face în maximum 60 de zile de la constatarea pagubei, conform art. 13 pct. 2 din contractul de administrare nr. 158/26.01.2007.

Obiectul contractului de administrare era reprezentat de suprafaţa de 822,76 ha fond forestier aflată în proprietatea numitului Rondolean Victor. Potrivit art. 3 din cuprinsul contractului, “preluarea în teren a suprafeţelor s-a făcut conform procesului-verbal de predare-primire, a schiţei anexate, precedat de o inspecţie de fond, care face parte integrantă din contract, în prezenţa d-lui Gălăţean Crin Iosif, delegat din partea proprietarului”.

Suprafaţa de 676,66 ha din totalul de 822,76 ha a fost transferată la data de 04.06.2008 din gestiunea Ocolului Silvic Borşa în gestiunea Ocolului Silvic Silva Borşa, astfel cum rezultă din procesul-verbal de predare-primire definitivă a Cantonului Silvic nr. 2 Studinec, iar suprafaţa de 146,1 ha amplasată în locul denumit Jupania a rămas în continuare în gestiunea Ocolului Silvic Borsa, Districtul VIII Ţibău, Cantonul Jupania, iar după desfiinţarea organizatorică a acestuia din urmă ocol, în anul 2013 a trecut la Ocolul Silvic Dragomireşti, Districtul IV Borşa, UP VIII Ţibău, Canton Jupania.

În data de 02.04.2007, între dl. Gălăţean Crin-Iosif, în calitate de mandatar al domnului Rondolean Victor şi societatea Horber SRL reprezentată prin administratorul Horj Lupu a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare mobiliară, autentificat şi înregistrat sub nr. 720 de către notarul public Urda Maria.

De menționat că prin acest act a fost tranzacţionată exclusiv masa lemnoasă pe picior, care putea fi exploatată cu respectarea normelor silvice, de pe o suprafaţă de 108,5 ha situată în UP VIII, unităţile amenajistice nr. 90 A, 91 A, 93 A şi 93 B. Restul suprafeţei constând în diferenţa dintre 146,1 ha şi 108,5 ha, respectiv 37,6 ha nu a fost dată spre expolatare, rămânând însă în administrarea şi supravegherea Direcţiei Silvice Baia Mare – Ocolul Silvic Borşa.

Cu toate că exista deja un contract de administrare legal încheiat, ulterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare nr. 720/02.04.2007, între societatea HORBER SRL şi Direcţia Silvică Baia Mare, prin Ocolul Silvic Borşa a fost încheiat un nou contract de asigurare a serviciilor silvice (nr. 1751/29.06.2007), care a reprezentat temei pentru emiterea autorizaţiilor de exploatare a 8.176 mc, direct pe numele societăţii HORBER SRL.

Acest din urmă contract a fost încheiat în mod fraudulos, cu încălcarea dispozițiilor legale în materie care reclamă consimțământul proprietarul de fond forestier (nicidecum a proprietarului masei lemnoase cum era cazul HORBER SRL) și a deschis calea la nenumărate abuzuri din partea administratorului HORBER SRL, dl. Horj Lupu, fără doar și poate sub “tutela” Ocolului Silvic Borşa și a Gărzii Forestiere Cluj, condusă de ing. Ștețco Istrate, care avea obligația legală de a monitoriza, implementa și controla modalitatea de aplicare a regimului silvic în fondul forestier.

Așa arată acum pădurea prădată de firma Horber

Sesizând aceste nereguli cu privire la modalitatea și condițiile de exploatare, începând cu iarna anului 2007, dl. Rondolean Victor, prin mandatar, a solicitat în repetate rânduri Ocolului Silvic Borșa și Gărzii Forestiere Cluj efectuarea unui control de fond în vederea transferării suprafeței de fond forestier de la acest ocol la Ocolul Silvic “Silva Borșa”.

Cu toate că instituția avea obligația legală de a proceda la un asemenea control în termen de 30 de zile de la formularea unei solicitări, acest lucru nu s-a întâmplat, ori cel puțin proprietarul nu a fost niciodată convocat în acest sens (!!!).

Datorită modului defectuos în care dl. Ștețco Istrate și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu, s-a creat cadrul ideal pentru tăierile și furtul ilegal de arbori de pe proprietatea d-lui Gălățean Crin-Iosif și nu numai, permițând unor indivizi ca dl. Horj Lupu (n.n. persoană reclamată în dosarul penal nr. 953/P/2017 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu ca fiind autorul tăierilor și furtului ilegal de arbori), să se opună încheierii unui contract de administrare cu alt ocol silvic și efectuării unui control pe acea suprafață.

În acest context, Ocolul Silvic Borșa a autorizat și predat spre exploatare în continuare partide către HORBER SRL, chiar în lipsa reprimirii celor vechi, ceea ce a condus la marcarea la ras a unor parcele de pădure de peste 100 ani, desființarea limitelor de proprietate, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legislației silvice, și prejudicierea d-lui Gălățean Crin-Iosif cu cca. 1.500.000 EUR.

În încercarea de a mușamaliza tăierile ilegale și de a pasa responsabilitatea în sarcina proprietarului, structura silvică invocă lipsa unui contract de pază și administrare a pădurii, cu toate că nu poate proba în vreun fel descărcarea de gestiune.

În același demers de deresponsabilizare și în tăcerea Gărzii Forestiere, Ocolul Silvic Dragomirești refuză semnarea temei de proiectare necesară pentru demararea lucrărilor de amenajare a pădurii, demers obligatoriu pentru proprietar.

Așadar, dl. Ștețco Istrate a permis timp de mai bine de 10 ani defrișarea masivă a pădurii proprietatea d-lui Gălățean Crin Iosif, motiv pentru care solicităm tragerea la răspundere penală a acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.”, se arată în plângerea depusă de Gălățean, asistat de avocatul Alexandru Rîșniță.

Ștețco e supărat pe presă

Contactat de Clujust.ro în urmă cu câteva zile, șeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Ștețco s-a arătat deranjat că am publicat anterior o altă plângere penală care îl vizează și a spus că nu mai dorește să stea de vorbă cu reporterul Clujust. Când acesta a spus că va sta la ușa biroului lui, Ștețco a replicat: ”Puteți sta că eu plec la București”. I-am trimis un SMS în cursul zilei de azi în care îi ceream poziția cu privire la noua plângere, dar nu am primit niciun răspuns. În timp ce s-au ras ilegal hectare de pădure sub nasul lui, Ștețco, care a fost și secretar de stat, se supără pe presă. Mai bine s-ar supăra pe mafia lemnului.

Cine îl protejează pe pădurarul cu vilă?

Și că tot veni vorba de mafia lemnului, pădurea despre care vorbim mai sus trebuia păzită de pădurarul Grigore Tomoiagă, trimis în judecată pentru delicte silvice, pentru care fratele său a încercat să mituiască un procuror de la Parchetul Dragomirești, fiind și el trimis în judecată de DNA.

Acum când se fac controale după ce proprietarul a cerut ani la rândul predarea pădurii, după o inspecție de fond, poliția și inspectorii Gărzii Forestiere nu-l cheamă și pe pădurar să fie de față, Ca și cum un violator nu este chemat la proces. De asemenea, oamenii legii nu se întreabă de unde a avut bani un simplu pădurar de vila din fotografia de mai jos.

Pe lângă pădurea clujeanului Crin Gălățean, mai sunt probleme și pe alte suprafețe. De exemplu, în vara anului trecut, cei de la Garda Forestieră au găsit nu mai puțin de 4500 cioate provenite din tăieri ilegale pe cantonul lui Grigore Tomoiagă. Nu se mai știe nimic despre rezultatul controlului. Poate ne vorbește despre asta șeful Gărzii Forestiere Cluj.  De asemenea, Direcția Silvică Maramureș ar trebuie să încerce să recupereze prejudiciul. Dar pădurile dispar și nimeni nu răspunde.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina