fbpx

Proiectul de lege care schimbă condițiile de acordare a ajutorului public judiciar a fost adoptat

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat proiectuo de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.

Pragurile fixe de 500 lei, respectiv 800 de lei venit net lunar pe membru de familie până la care statul acoperea integral sau în proporție de 50% cheltuielile de judecată sunt înlocuite cu valori procentuale din salariul minim brut.

Proiectul de lege adoptat

1. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art.7.- Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art.6. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art.6 lit.a)-c), nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.”

2. La articolul 8, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Art.8.- (1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art.6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară. în acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.”

3. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art.9.- La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic pentru satisfacerea unor necesităţi de bază, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere.”

4. La articolul 16, alineatul (2) se abrogă.

(Art.16 alin.(2) Dacă cererea pentru a cărei soluţionare se solicită ajutor public judiciar face parte din categoria celor care pot fi supuse medierii sau altor proceduri alternative de soluţionare, cererea de ajutor public judiciar poate fi respinsă, dacă se dovedeşte că solicitantul ajutorului public judiciar a refuzat anterior începerii procesului să urmeze o asemenea procedură.)

5. La articolul 22, alineatul (1) se abrogă.

(Art.22 alin.(1) Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru acordarea ajutorului public judiciar de către stat în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, denumit în continuare fondul pentru ajutor public judiciar, se constituie din sumele prevăzute la art. 25 alin. (1) şi art. 26 alin. (1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare.)

6. Articolul 50^ se abrogă.

7. Articolul 51 se abrogă.

8. Articolul 53 se abrogă.

Comments

comentarii

„U” Cluj a jucat, vineri, contra echipei Dinamo București, în etapa cu numărul 23 al SuperLigii.... Citește mai mult
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns