Șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, a anunțat că proiectul de lege care definește noţiunea de înstrăinare părintească și stabilete modalităţile în care aceasta poate fi constatată va intra în dezbaterea comisiei.
La a patra reuniune a grupului de lucru dedicat modificării Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului s-a discutat despre o problemă care macină, de multe ori nevăzut, societatea românească – alienarea parentală.
”Este greu de descris durerea unui părinte care nu poate face parte din viața copilului său atât de mult cât și-ar dori. Un părinte care vede cum sufletul său, căci asta este un copil pentru un părinte, se îndepărtează.
Proiectul de lege vizează definirea noţiunii de înstrăinare părintească, stabilirea modalităţilor în care aceasta poate fi constatată, efectele juridice ale constatării existenţei înstrăinării părinteşti, urmând a fi instituite și măsuri, în contextul creşterii numărului de dispute judiciare între părinţi cu privire la implicarea comună în viețile copiilor.
Este un proiect la care se lucrează de mult timp. Proiect în care, alături de colegii mei, am pus și pun suflet. Obiectivul meu a fost să finalizăm acest proiect cât mai curând posibil, fără a face însă compromisuri în ceea ce privește calitatea și rigurozitatea lui. Am vrut să construim un proiect legislativ solid, care să protejeze în mod echitabil drepturile atât ale părinților, cât și ale copiilor, evitând ambiguitățile și interpretările diverse.
Proiectul va intra în dezbaterea urmatoarei ședințe a Comisiei juridice, acolo unde cred în buna-credință și dorință a colegilor din toate partidele politice de a oferi soluții pentru o problemă care generează atât de multe drame.”, a anunțat deputata Laura Vicol, de profesie avocat.