fbpx

Proiect de lege pentru deblocarea transferării magistraților, oprită de CCR acum opt luni

De mai bine de 8 luni transferarea judecătorilor și procurorilor între instanțe, respectiv parchete este blocată din cauza unei decizii a Curții Constituționale prin care s-a declarat neconstituțional articolul care reglementa transferurile din Legea privind statutul magistraților.

Prin Decizia nr. 454 din 24 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 655 din 24 iulie 2020, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 60 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, care nu precizează condițiile transferării judecătorilor, este neconstituțională.

Conform art. 147 alin. (1) din Constuția României, republicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozițiile din legile și ordonantele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstițutionale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstițutionale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, în intervalul 24 iulie-6 septembrie 2020, soluția legislativă cuprinsă în art. 60 alin. (1) care nu precizează condițiile transferării judecătorilor, a fost suspendată de drept, încetându-și efectele juridice începând cu data de 7 septembrie 2020, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.

Mai mulți parlamentari USR au depus proiect de modificare a Legii 303/2004 prin care să reintroducă în lege reglementări privind transferurile.

Extras din proiect:

”„Art. 60 – (1) Transferul judecătoritor şi procurorilor de la o instanţă la altă instantă sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituţie publică se aprobă, la cererea celor in cauză, de Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior at Magistraturii, cu avizul consultativ motivat al preşedintelui instanţei sau al conducătorului parchetului de unde se transferă şi unde se transferă, însoţite de punctul de vedere al preşedinţilor curţilor de apel/procurorilor generali ai parchetelor de pe tângă curţile de apel în circumscripţia cărora se află instanţa/parchetul de unde se transferă şi unde se transferă. in cazut in care transferul se solicită in circumscripţia aceleaşi curţi de apel/aceluiaşi parchet de pe lângă curtea de apel este necesar punctul de vedere al preşedintelui respectivei curţi de apel/procurorutui general al respectivului parchet de pe lângă curtea de apel.

(2) Transferul nu se poate face la instanţe sau parchete de nivel superior celor la care judecătorul sau procurorul are dreptul să funcţioneze potrivit gradului profesional avut, potrivit legii.

(3) Posturile vacante de conducere nu se pot ocupa prin transfer.

(4) Procurorii nu pot fi transferaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la Direcţia de investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism“.

Proiectul complet AICI

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina