fbpx
Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Procurorul Lazăr despre raportul ministrului Tudorel Toader: ”Este un eseu cu accente polemice și de pamflet”

Procurorul Lazăr despre raportul ministrului Tudorel Toader: ”Este un eseu cu accente polemice și de pamflet”

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, în ședința de astăzi a secției pentru procurori din CSM, despre raportul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privitor la activitatea sa managerială că ”este un eseu cu accente polemice și de pamflet”. Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii lui Toader de revocare din funcție a procurorului general.

După ce ministrul Tudorel Toader și-a susținut raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României și propunerea de revocare a acestuia, Augustin Lazăr l-a ”înțepat” fin pe ministrul și profesorul Toader.

”Cu regret o spun nu reprezintă un document caracterizat prin rigoare și mă așteptam de la un profesor universitar să vedem rigoare științifică, să vedem un document redactat în stilul judiciar, care este imparțial și sobru. Atenție, este un document de evaluare! Nu este un eseu. Or, ce vedem noi aici, din păcate?! Este un eseu cu accente polemice și de pamflet, prin care domnul ministru subtilizează adeseori persoana evaluată. (…) Noi suntem magistrați și ne așteptăm la rigoare științifică. Cu atât mai mult cu cât facem și cercetare științifică.

Mai departe, ce m-a impresionat pe mine a fost capacitatea de insinuare pe care o auzim, fiindcă acest raport de evaluare, acest document, pe care eu îl consider un eseu critic la adresa procurorului general, a fost completat oral într-o manieră formidabilă. Că dacă îl vedeam numai scris era într-un fel: era mai riguros, mai simplu, mai concis. Dar ce face domnul ministru când prezintă acest eseu? Face o mulțime de insinuări la adresa numirii procurorului general, apoi la adresa evaluării procurorului general, lăsând să se înțeleagă că peste tot avem de-a face cu o conspirație formidabilă care a cuprins mai multe persoane din sistemul judiciar și dinafara sistemului judiciar pentru a putea să îl pună pe Lazăr procuror general. Nu se știe de ce, fiindcă altfel are o părere bună despre persoana în cauză, pe care o cunoaște, sau cel puțin așa ne-a lăsat să înțelegem.

De asemenea, insinuează cu privire la contestație. Aaa contestația e depusă tocmai la Alba, deci trebuie să fie ceva fraudulos acolo. Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea și a văzut că la domiciliul persoanei se depune contestația. Nu mă îndoiesc de acest fapt, dar public dă bine o chestiune de acest fel, fiindcă ne aflăm în domeniul eseului”, a spus Lazăr.

“Există o largă conspiraţie şi se fac o mulţime de ilegalităţi în aşa fel încât să se producă, să fie o completare a discursului public al politicienilor al căror punct de vedere nu mă îndoiesc că îl reprezintă în calitate de persoană numită politic în această funcţie. Prin urmare, asistăm la un eseu care nu este juridic, este un colaj de detractări. (…) Domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă de judecată (…), dar una care instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă (…). Vă mărturisesc că am ales armele judiciare, armele dreptului, pentru că şi în România există justiţie, şi în România trebuie să se poată face dreptate, chiar şi cu un magistrat, şi mă simt foarte trist să aflu că orice chestiune aş întreprinde, oriunde m-aş duce, există o mare bănuială de o mare conspiraţie care ar putea să fie pusă la punct acolo şi că precis va fi ceva, o insinuare pentru soluţia posibilă care va fi acolo. Nu mă aşteptam de la ministrul de Justiţie al ţării mele. Nu mă aşteptam la asemenea poziţii. Cu atât mai puţin cu cât este profesor universitar şi mă aşteptam la o anumită conduită decentă”, a afirmat procurorul general.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr au avut și un schimb de replici.

“Spuneţi dumneavoastră românilor care au stat luni sau ani în puşcării şi după aceea li s-a spus că fapta nu există, nu aţi comis-o sau nu are elemente constitutive ale unei infracţiuni. Ce îi spuneţi dumneavoastră, un parchet din secolul XXI, unui om care a stat trei ani în puşcărie sau doi ani şi după aceea: ‘Domne, ne pare rău, nu eşti vinovat, nu ai comis fapta’. Eu nu am exprimat o neîncredere în sistemul judiciar, exprim o neîncredere în modul în care dumneavoastră v-aţi exercitat şi încă vă exercitaţi prerogativele manageriale. Mă bucur că am încheiat această dezbatere. Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi vocea vă tremura şi mă gândeam: ‘Doamne Dumnezeule, poate se opreşte la timp să nu evolueze mai mult’. V-aţi înfierbântat aşa un pic. Puteam continua dezbaterea neoficial şi clarificam cum este posibil ca dumneavoastră să vă spălaţi pe mâini de multe atribuţii. Eu nu am pretenţia că am evaluat toate faptele dumneavoastră, pentru că aş deveni un biograf al dumneavoastră, ceea ce nu mi-am propus şi nici nu îmi propun”, a spus Toader, la finalul şedinţei Secţiei de procurori, care a durat peste două ore.

În replică, Augustin Lazăr i-a spus lui Toader că el nu se află în campanie electorală. “Eu apreciez îngrijorarea domnului ministru că m-am îmbujorat la faţă. Şi domnia sa a făcut-o. (…) Eu vreau să spun oamenilor care au stat în puşcării că nu procurorul general i-a condamnat şi că există căi legale pentru oamenii care simt că au fost prejudiciaţi într-un fel sau altul. Întotdeauna au existat căi legale pentru a se afla adevărul. Asta este dintotdeauna. Eu nu aş vrea să stărui pe această idee, că nu sunt în campanie electorală. Eu sunt magistrat al Ministerului Public. (…) Nu trebuie să insinuăm că cineva a făcut o conspiraţie în aşa fel încât să influenţeze un dosar”, a menţionat procurorul general.

Tudorel Toader a refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor din Secţia CSM. “Eu v-am dat un document, pe care dumneavoastră îl evaluaţi, analizaţi şi trageţi concluzia. Nu confundaţi competenţa de a pune întrebări şi de a chestiona ministrul Justiţiei. (…) Nu întrebaţi ministrul”, le-a spus Toader membrilor CSM.

Aviz negativ

Secţia pentru procurori a CSM a dat luni aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

“În şedinţa din data de 19 noiembrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr. Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei”, se arată într-un comunicat al CSM.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina