fbpx
Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Procurorul general către auditorii de justiție: ”În Ministerul Public trebuie să vină doar cei care au curajul să spună adevărul”

Procurorul general către auditorii de justiție: ”În Ministerul Public trebuie să vină doar cei care au curajul să spună adevărul”

Procurorul general Augustin Lazăr s-a întâlnit cu auditorii de justiție, cărora le-a spus: ”În Ministerul Public trebuie să vină doar cei care au curajul să spună adevărul”

În cursul zilei de 25 aprilie 2018,  procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a onorat invitația conducerii Institutului Național al Magistraturii de a avea o întâlnire cu auditorii de justiție. În acest cadru, procurorul general le-a prezentat viitorilor magistrați viziunea sa despre ce înseamnă să fii magistrat, în general și procuror, în special, în contextul dinamismului și provocărilor societății contemporane. Totodată, Lazăr a abordat o serie de aspecte privind specificul activității judiciare, cu referire expresă la responsabilitățile pe care le implică profesia de magistrat.

Adresându-se auditorilor care doresc să devină procurori, procurorul general a precizat: “Ministerul Public construiește mai întâi caractere puternice, apoi profesioniști. În Ministerul Public trebuie să vină doar cei care au curajul să spună adevărul, pentru că noi avem un rol constituțional foarte important, acela de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra  ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Ori, o asemenea misiune se poate realiza doar de către procurori independenți iar independent te simți atunci când ești foarte bine pregătit profesional”.

În același context, Augustin Lazăr le-a vorbit auditorilor despre importanța justiției restaurative: “Trebuie să obținem cooperarea celui în cauză,  să recunoască fapta, să își exprime regretul și, mai ales, să contribuie la recuperarea prejudiciului. Aceasta înseamnă să realizăm o justiție în interesul societății”.

Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut și o expunere aplicată, prezentând câteva spețe-școală în combaterea infracțiunilor de patrimoniu, precum  legislația aplicabilă în materie.

În acest context, la sediul Institutului Național al Magistraturii, în prezența viitorilor judecători și procurori,  a avut loc și lansarea volumului  intitulat Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural”, avându-i drept coordonatori, alături de Augustin Lazăr, pe domnul profesorul Mircea Duţu,  director al Institutului de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” al Academiei Române şi preşedinte al Universităţii Ecologice din Bucureşti și pe profesor Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general.  Prezenți la eveniment, Mircea Duțu și Ovidiu Predescu  au luat cuvântul în contextul prezentării volumului lansat.

Lucrarea, apărută sub egida Academiei Române – Institutul de Cercetări Juridice „Academician Andrei Rădulescu” și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este dedicată Centenarului Marii Uniri şi Anului european al patrimoniului cultural. Volumul prezintă jurisprudența relevantă în materie și constituie, așa cum a precizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  un instrument de lucru extrem de util pentru procurorii specializați în combaterea infracțiunilor de mediu și a celor privind patrimoniul cultural național, procurori constituiți într-o rețea la nivelul parchetelor de pe lângă curțile de apel.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns