fbpx

Primul proces din România desfășurat exclusiv printr-o platformă online VIDEO

O judecătoare de la Tribunalul Timiș și mai mulți avocați interesați de tehnologie și digitalizarea instanțelor au simulat, astăzi, un proces desfășurat exclusiv online prin aplicația Zoom.

Detaliile despre proces au fost prezentate pe pagina de Facebook Digital Lawyers înființată de avocații ce au luat parte la procesul online:

”În data de 03.04.2020, ora 11:30, a avut loc primul proces din România, realizat exclusiv printr-o platformă online.

La derularea acestuia și-au dat concursul Magistrat Mihaela ROIBU – judecător în cadrul Tribunalului Timiș, Secția I Civilă, Daniel Adam – grefier în cadrul Tribunalului Timiș, Secția I Civilă și membrii fondatori ai grupului Digital Law, în ordine alfabetică, respectiv Avocat Dragoș Benga din Baroul Brașov, Avocat Sergiu Capisizu, Avocat Tudor Colțan și Avocat Diana Ghinculov din Baroul București, Avocat Antonio Iordan Prodecanul Baroului Brăila, Avocat Călin Iuga din Baroul Cluj, Avocat Șerban Lovin Decanul Baroului Ilfov, Avocat Dragoș Nicu Prodecanul Baroului Dolj și Avocat Sergiu I. Stănilă Decanul Baroului Timiș.

Obiectul cauzei, denumirea părților reprezentate de avocați, precum și numărul de dosar sunt fictive, orice asemănare cu realitatea fiind pur întâmplătoare.

Toți participanții la cercetarea judecătorească s-au conectat prin intermediul aplicației ZOOM, a cărei licență de exploatare a fost achiziționată de Baroul Timiș. Judecătorul și grefierul cauzei s-au conectat prin intermediul unei tablete cu conexiune proprie la internet, pusă la dispoziție de Baroul Timiș, fiecare avocat participant conectându-se prin intermediul propriului terminal, din locația în care se afla (identificate mai sus). Revoluția digitală a început la Timișoara.

În acest sens, în urma acordului exprimat de reprezentanții instanțelor de judecată din Timișoara, respectiv de reprezentanții Penitenciarului Timișoara, Consiliul Baroului Timiș a aprobat achiziționarea de tablete cu conexiune proprie la internet, precum și licența de exploatare a aplicației ZOOM, pentru a le pune la dispoziție, cu tilu gratuit, instanțelor de judecată, în vederea derulării proceselor judiciare prin videoconferință.

Au mai anunțat derularea ședințelor de judecată prin videoconferință Tribunalul Municipiului București și, respectiv, Înalta Curte de Casație și Justiție, care de altfel a judecat în acest sistem mai multe recursuri în interesul legii în data de 30.03.2020.

Titlului proiectului pus în practică de Digital Law a fost Covid-19 și prima sedință de judecată în domeniul online. Între protecția sănătății oamenilor din domeniul judiciar și oportunitatea forțată a digitalizării sau Digital vs Old school, membrii grupului, pornind de la dispozițiile art. 42 alin. 3 din Anexa 1 a Decretului nr. 195/2020, potrivit cărora în procesele prevăzute la alin. (1), când este posibil, instanţele judecătoreşti dispun măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţei de judecată prin videoconferinţă (…), propunându-și și atingând următoarele obiective:

• Prioritizarea sănătății participanților la actul de justiție în această perioadă, prin implementarea și folosirea mijloacelor digitale în sistemul judiciar;
• Conștientizarea avantajelor privind folosirea tehnologiei în înfăptuirea actului de justiție pe perioada stării de urgență, respectiv folosirea unei aplicații digitale (ex. ZOOM) pentru o sedință de judecată într-un dosar civil aflat virtual pe rolul Tribunalului Timiș;
• Înlăturarea unui viciu de procedură prin amânarea cauzei pentru un alt termen de judecată fără să fie nevoie de deplasarea și prezența avocaților părților la sediul instanței de judecată, din orașe diferite, precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Brăila, Craiova, Timișoara;
• Respectarea principiului solemnității în cadrul sedinței de judecată și comunicarea eficientă în relația „instanță de judecată – avocați/părți”;
• Respectarea principiului publicității ședinței de judecată;
• Oferirea unui exemplu la nivel național, atât din perspectiva instanței de judecată, cât și din perspectiva avocaților, cu privire la existența și implementarea unei modalități alternative de judecare a cauzelor în perioada stării de urgență declanșate de epidemia Covid-19.

Cerințele tehnice necesare sunt:
– câte un terminal conectat la internet (conexiune de internet stabilă), sursă de curent, cameră video frontală și microfon/difuzor, pentru fiecare participant; s-a identificat necesitatea acestor cerințe și pentru grefierul cauzei;
– o aplicație licențiată care oferă posibilitatea de realizare a unei videoconferințe.
Digital Law, împreună cu ceilalți participanți la derularea acestui proces simulat, declară experimentul unul reușit.

Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, atât în cauzele penale, cât și în cele non-penale, este posibilă atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere legislativ.

Desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, ca de altfel justiția telematică, poate reprezenta o alternativă la justiția clasică, fără pretenția de a o înlocui. În mod cert, semnele de întrebare ridicate de utilizarea unor sisteme informatice în derularea actului de justiție, trebuie să primească răspuns. În mod cert, principiile dreptului material, dar mai ales procesual, nu trebuie abandonate. În mod cert, trebuiesc identificate cele mai sigure soluții, care să răspundă acestor deziderate. Însă, în același timp, trebuie să ținem cont de dreptul la sănătate, de dreptul la viață al ființei umane, al participantului la înfăptuirea actului de justiție, valori sociale supreme, chiar deasupra unor reguli și principii care la prima vedere par a fi imuabile.

Nu trebuie ignorate și celelalte avantaje pe care le poate oferi utilizarea videoconferinței în procesul judiciar: punerea în practică a dosarului electronic, accesul facil al participanților la conținutul acestuia, încărcarea automată a încheierii de ședință și a înscrisurilor transmise de participanți prin intermediul aplicației, pe lângă cheltuielile sau economiile realizate la ce înseamnă factorul uman, temporal sau spațial.

În prezent mai multe persoane au acces la internet decât la justiție, modalitatea online de desfășurare a procesului judiciar mărind accesul la justiție.”

Comments

comentarii

În acest moment se efectuează teste pentru a se depista efectul vaccinurilor anti-Covid la noua tulpină a virusului. Profesorul UBB de sănătate publică Răzvan Cherecheș explică care sunt următorii pași în criza care pândește România.... Citește mai mult
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că românii care se întorc în țară din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă a Covid-19, vor intra în carantină.... Citește mai mult
În acest moment, 1.265 de români infectați cu Covid-19 se află internați la ATI. Dintre aceștia, doar puțin peste 100 au un certificat care atestă că au fost vaccinați.... Citește mai mult
Iarna se face deja simțită la Vlădeasa, unde ninge viscolit, iar rafalele de vânt ajung la 80 km/h.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!