fbpx

Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean: ”Nu devii magistrat în ziua absolvirii INM”

Președintele Curții de Apel Cluj, judecător Denisa Băldean, a vorbit într-un interviu recent pentru revista Legal Magazin și despre evoluția tinerilor magistrați în instanțe: ”Nu devii magistrat în ziua absolvirii INM”

Redactor: Institutul Național al Magistraturii are un nivel de exigență care asigură o pregătire temeinică viitorilor magistrați. Cum evoluează tinerii magistrați din instanțele clujene?

Denisa Băldean: Din perspectiva formării profesionale iniţiale şi  a celei continue, s-a înţeles că, în plan instituţional, rolul central în formarea profesională a judecătorilor revine Institutului Naţional al Magistraturii, acesta propunând, în ultimii ani, o platformă largă şi flexibilă de programe şi de acţiuni, astfel încât să fie acoperită o tematică juridică foarte vastă.

În opinia mea, apare necesară o continuă diversificare a tematicilor de instruire, acompaniată de preocuparea ca tinerii magistraţi să accepte ab initio faptul că maturizarea în această profesie se formează în 10-15 ani, pe structura construită în şcoală. Nu devii magistrat în ziua absolvirii Institutului Naţional al Magistraturii. Magistratul se formează în timp,  clădind, cu vocaţie, infinită răbdare şi cu perseverenţă, o arhitectură care poate deveni, la un moment, dat impresionantă. Efortul de zi cu zi în instanţă, prin studiul pe dosare şi în bibliotecă, este cel care urmează formării iniţiale în INM, judecătorul fiind „condamnat” la studiu continuu, aşa cum sugestiv a fost spus.

Se poate spune că axul central al formării profesionale propuse astăzi de Institutul Naţional al Magistraturii este caracterizat prin deschidere, polivalenţă, flexibilitate, adaptabilitate şi spirit anticipativ.

Interviul integral pe universuljuridic.ro

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina