George Băeșu la Curtea de Apel Cluj

Președintele ANRP riscă încă o amendă usturătoare la Cluj. A venit personal la proces

Președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu, a venit la Cluj pentru un proces de la Curtea de Apel. Mai mulți oameni au cerut amendarea lui Băeșu și a încă șase membri ai Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor. Printre ei și președintele actual al Agenției Domeniilor Statului, Ilie Mitea.

20 de oameni din zona Gilău au cerut la Curtea de Apel Cluj amendarea membrilor Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNC), ce funcționează în subordinea cancelariei primului-ministru. Coordonatorul comisiei este președintele ANRP, George Băeșu.  Oamenii au avut o hotărâre judecătoreasc în 2012 prin care instanța a obligat CNCI să le soluționeze dosarul privind despăgubiri pentru terenuri de la Tarnița, pe care urmează să se construiască mega-hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești, de care se tot vorbește de câțiva ani și care ar urma să fie ridicată de chinezi. ”Pe legea de atunci, soluționarea însemna să emiți titlul de despăgubire. Legea 165/2013 a spus apoi că se verifică legalitatea și se emite titlul. Titlurile pot fi de compensare, de validare parțială sau de invalidare. Noi le-am dat invalidare pentru că nu au făcut dovada proprietății”, a explicat George Băeșu pentru CLUJUST.ro

Oamenii au cerut ca Băeșu și ceilalți membri din comisie să fie amendați, iar amenzile să fie calculate cu penalități până la ziua când li se emit titlurile. Obiectul dosarului este ”sancțiune pentru neexecutare hotărâre”. ”Ei au cerut amendarea, vezi Doamne, până când le dăm titlul. Titlu nu avem cum să le dăm pentru că le-am dat invalidare. Pe de altă parte au făcut un alt proces în care au atacat decizia noastră de invalidare și care se judecă prin aprilie la Tribunalul Cluj.”, a spus Băeșu.

Întrebat de ce a bătut drumul până la Cluj, deși are avocat, Băeșu a răspuns: ”Plângerea este personală pe numele meu și a celorlalți membri ai comisiei. Unul e secretar de stat la Interne, altul secretar de stat la Justiție, nu o să-i pun pe ei să vină. Noi încercăm acum în câteva locuri din țară să venim personal să explicăm care e procedura nouă. Eu am o amendă de la Înalta Curte de vreo 50.000 de lei. E 20 % pe zi de întârziere. Dacă îmi dă amendă din 2012 până astăzi se fac vreo 10.000 de euro. Ar însemna că la ANRP nu mai merg să câștig salariu, ci să dau bani. Marea majoritatea a instațelor au rezolvat problema în favoarea noastră. Și Înalta Curte și Curtea Constituțională au spus că este dreptul nostru să invalidăm.”

Hotărârea judecătorilor clujeni va fi definitivă. ”Problema este că noi dacă nu explicăm acum, nu mai avem posibilitatea pentru că rămâne definitivă de la prima instanță. E o chestiune care ne poate aduce prejudicii mari personale. Dacă dăm titlul de despăgubiri este ilegal, dacă le dăm invalidare cer amendarea”, spune Băeșu.

Haralambie Ilie Mitea
Haralambie Ilie Mitea

Pe lângă George Băeșu, mai sunt pârâți în dosar următorii membri ai CNCI: Bogdan Tohăneanu – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dumitru Daniel Botănoiu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Florin Aurel Motiu – fost secretar de stat în Ministerul Justiției, Alexandru Niculae – vicepreședinte ANRP cu rang subsecretar de stat, Sorin Lazăr – vicepreședinte ANRP, Dumitru Haralambie Ilie Mitea – președintele Agenției Domeniilor Statutlui, fost prefect de Sibiu.

Instanța Curții de Apel Cluj urmează să decidă în acest caz.

Băeșu are deja o sancțiune de la Curtea de Apel Cluj

În 24 noiembrie 2014, un judecătorul de la Curte a decis într-un alt dosar: ”Admite in parte actiunea formulată de reclamantii  in contradictoriu cu CNCI din cadrul ANRP şi preşedintele CNCI din cadrul ANRP şi in consecinţă: aplică conducătorului pârâtei o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere de la data de 26.10.2012 şi până la data soluţionării cererii inregistrate sub nr. 47442/CC, Obligă pârâta la plata de penalităţi in sumă de 100 lei/zi de la data de 26.10.2012 şi până la data soluţionării cererii inregistrate sub nr. 47442/CC. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 24.11.2014”

Președintele ANRP a spus că a depus plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva unui judecător din Cluj în urma unei amenzi. ”S-a dat o hotărâre de amendare pentru o perioadă în care instituția nu avea dreptul legal să facă un lucru cerut de oameni”, a spus Băeșu. Potrivit surselor CLUJUST, este vorba de judecătorul Gabriel Năsui, care în trecut a fost exclus în magistratură, după care a reușit să întoarcă decizia CSM tot în instanță.

Comments

comentarii

Ce putem face, marți, 10 septembrie, la Cluj? Evenimentele sunt pentru toate vârstele.... Citește mai mult
Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns