Acasă » PROCESE » Povestea serei cu cannabis din cartierul clujean Iris. Când a văzut cum cresc plantele, a scos roșiile și alte legume

Povestea serei cu cannabis din cartierul clujean Iris. Când a văzut cum cresc plantele, a scos roșiile și alte legume

Un împătimit al ”ierbii” din Cluj-Napoca a cultivat câțiva muguri de cannabis în sera din grădină, în care până atunci punea legume pentru gospodărie. Când a văzut cât de repede au crescut noile plante, clujeanul a scos roșiile și ardeii. În cele din urmă, cannabisul a fost ”cules” de polițiștii antidrog, iar proprietarul serei, soția lui și un văr al acesteia au fost condamnați după un proces scurt.

În octombrie 2017, polițiștii antidrog din Cluj descopereau o seră cu plante de cannabis în cartierul Iris, pe Valea Fânațelor. Atunci au fost arestați preventiv un tânăr și iubita lui, care între timp i-a devenit soție, iar verișorul ei a fost plasat în arest la domiciliu.

După lună, cei trei au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri. Poate că polițiștii nu ar fi aflat niciodată de sera cu cannabis, cultivat de Sergiu A. pentru consum propriu dacă verișorul iubitei nu ar fi avut nevoie de bani și nu ar fi vândut ”iarbă” primită de la iubita ”cultivatorului”. Printre cumpărători a fost și un colaborator autorizat al anchetatorilor.

Cei trei inculpați au recunoscut faptele la Tribunalul Cluj și au optat pentru procedura simplificată de judecată. Astfel, în martie au primit pedepse cu suspendare, care au rămas definitive după ce aceștia au renunțat la apelul depus la Curtea de Apel Cluj. Inculpații nu au scăpat ușor, având în vedere că cei doi soți au stat în arest preventiv, iar al treilea inculpat în arest la domiciliu timp de cinci luni, până la pronunțarea sentinței.

Interesante sunt declarațiile cuplului de inculpați cu privire la cultura de cannbais.

Diana Felicia A. a declarat că în preajma Crăciunului 2016, Sergiu A. a venit acasă beat și i-a arătat că avea o grămăjoară cu muguri de cannabis, plini de semințe, spunându-i că le va planta și că „o să vadă el dacă o să iasă ceva”.

”În consecință, în vara anului 2016 a plantat semințele în sera din grădină, seră pe care a folosit-o până atunci la cultivarea de roșii și alte legume, anul acesta A. Sergiu folosind-o doar pentru a cultiva cannabis”, se arată în sentință.

Potrivit tinerei, doar el s-a ocupat de îngrijirea plantelor de cannabis și că a intrat de mai multe ori în seră și s-a minunat de cât de mari au crescut, fiind cam cât ea (1,70 metri).

Sergiu A. a declarat că de Crăciunul 2016, fiind la o discotecă, a cumpărat de la o persoană necunoscută circa 5 grame de cannabis; ajungând acasă, a constatat că era vorba de muguri care aveau foarte multe semințe de cannabis, astfel că a hotărât să le planteze pentru a avea cannabis pentru consum propriu”

Inculpatul a spus că s-a documentat pe internet despre cultivarea de cannabis și, inițial, a pus semințele în caserole, împreună cu șervețele umezite în apă. După ce au făcut rădăcină, a plantat „răsadurile” în  pahare de  plastic.

”Aproximativ la începutul lunii  iulie, am plantat „răsadurile” în solarul din grădina aferentă locuinței, printre roșii, ardei și celelalte legume. În momentul în care am observat cât se dezvoltă, explodând de la o zi la alta, am smuls și aruncat o parte din legume. Amândoi ne-am șocat de cât au crescut plantele de cannabis”, a spus Sergiu A.

Potrivit datelor de la dosar, acesta a început să culeagă pe rând din aceste plante, pe măsură ce a observat că stadiul de dezvoltare se încheiase, punându-le la uscat în pivniță.

Până să apară poliția, a cules 5-10 plante, tânărul declarând anchetatorulor că îi pare rău că nu a reușit „să se bucure” și de celelalte. Potrivit acestuia a cultivat cannabis-ul pentru consum propriu, deoarece fumatul de cannabis îl calmează, în condițiile în care suferă de atacuri de panică.

În instanță, ”cultivatorul” a declarat că după ce a început să recolteze din cultura proprie, a consumat zilnic cannabis, cât putea de mult.

A vrut să facă ulei din cannabis

Inculpatul a mai spus că, în timp ce vedea  cum crește cananbis-ul, i-a venit ideea să facă și ulei din o parte din aceste plante, cu uz medicinal, pentru tratarea problemelor cu nervii. Nu avea însă presă pentru a putea face ulei prin presare la rece, dar a precizat că urma să se documentez pe Google cum putea produce ulei de cannabis.

Sergiu a arătat că recunoaște și regretă faptele din dosarul penal.

Pedepsele

Sergiu A. a fost condamnat la 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Instanța a impus inculpatului obligatia de a urma pe durata termenului de supraveghere un program de consiliere pe tema substantelor psihoactive pentru mentinerea abstinentei, program derulat în cadrul Serviciului de Probatiune Cluj, și sa se prezinte periodic, dar nu mai târziu de 6 luni, la controale de specialitate pentru monitorizarea abstinentei în cadrul Agentiei Nationale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog din Cluj-Napoca.

De asemenea, inculpatul va presta o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Primariei mun. Cluj-Napoca sau la Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca pe o perioada de 90 de zile lucratoare

Se scade din durata pedepsei aplicate inculpatului, timpul retinerii si arestarii preventive începând cu data de 04 octombrie 2017 si pâna la data pronunțării sentineți, 1 martie 2018.

Instanța a dispus confiscarea speciala a urmatoarelor substante, ramase în urma analizelor de laborator, concretizate în raportul de constatare tehnico-stiintifica: cantitatile de 5,98 kg. fragmente de plante cannabis, 0,82 kg. fragmente de plante cannabis, 229,0 gr. cannabis si 170,0 gr. cannabis, 4,5 gr. cannabis în amestec cu seminte de cannabis, ce contin tetrahidrocannabinol (THC), substanta psihotropa, biosintetizata de planta cannabis, ramase din probele înaintate pentru analize, dupa prelevarea contra-probelor, ambalate si sigilate cu sigiliul MAI 18808, ulterior depozitate la camera de corpuri delicte a IGPR.

Diana Felicia A., a fost condamnată la 2 ani si 2 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani.

S-a impusinculpatei ca pe durata termenului de supraveghere sa se prezinte periodic, dar nu mai târziu de 6 luni, la controale de specialitate pentru monitorizarea abstinentei în cadrul Agentiei Nationale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog din Cluj-Napoca.

De asemenea, va presta o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Primariei mun. Cluj-Napoca sau la Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca pe o perioada de 80 de zile lucratoare.

 

Paul Adrian M. a primit 2 ani închisoare cu suspendare. De la acesta s-a impus confiscarea speciala de la acesta a cantităților de 9,8 grame de cannabis, 9,2 grame de cannabis, 23,0 grame de cannabis, 5,0 grame de cannabis, cât și a sumei de 736 de lei, obtinuta ca urmare a vânzarii de cannabis catre colaboratorul autorizat.

 

 

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina