Acasă » ȘTIRI » O profesoară din Cluj a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean și directorul unui colegiu

O profesoară din Cluj a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean și directorul unui colegiu

Profesoara de limba română, sancționată pentru că a recomandat elevilor un film care nu ar fi fost potrivit pentru ei, a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean și Colegiul Național ”Mihai Viteazu” din Turda.

Adela Stan, profesoara de Limba şi Literatura Română de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda, care a fost sancţionată în luna mai pentru că a recomandat elevilor de clasa a X-a să vizioneze filmul „Eclipsă totală”, a dat şcoala în judecată.

Potrivit adevarul.ro, dascălul cere anularea sancţiunii disciplinare primite, adică avertisment scris, şi aduce în apărarea ei trei referate de susţinere semnate de Horea Corcheş, fost inspector de Limba şi Literatura Română, Sanda Cordoş, conferenţiar universitar la Departamentul de Literatură Română şi Teoria Literaturii din cadrul UBB, şi Agnieszka Holland, regizoarea filmului „Eclipsă totală“. Pe scurt, susţinătorii profesoarei spun că pelicula este potrivită pentru elevii de clasa a X-a, iar sancţionarea profesoarei este incorectă.

Incidentul a pornit de la părintele unuia dintre elevii Adelei Stan, care s-a plâns conducerii şcolii că prin vizionarea filmului „Total Eclipse” care prezintă relaţia dintre poeţii Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud, în care apar şi unele scene de sex, „copiii sunt îndrumaţi spre homosexualitate”.

Conducerea şcolii a sancţionat-o pe profesoara de Română cu avertisment, pe motiv că filmul ar fi fost catalogat de CNA ca fiind de categoria 18+, nefiind potrivit şi adaptat vârstei. Media vârstei elevilor din clasa profesoarei era de 17 ani. De asemenea, s-a invocat un articol din fişa postului în care se cerea profesorilor să promoveze valori morale ale societăţii în care trăim.

Adela Stan a cerut anularea sancţiunii de către Inspectoratul Şcolar Cluj (ISJ), care a dat dreptate şcolii. „Colegiul de disciplină al ISJ a analizat doar dacă procedura de cercetare declanşată la nivelul unităţii de învăţământ a fost respectată. Pe fond, noi nu ne putem pronunţa”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul-şef al ISJ.   „Cred că voi renunţa la şcoală. E cumplit să predai într-un loc în a cărui ideologie nu crezi. M-am gândit că sunt alte locuri în care pot ajuta mai mult”, a declarat Adela Stan, pentru ziarul „Adevărul”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns