fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » O livrare greșită a unei firme de curierat a dus la arestarea a doi tineri traficanți de droguri din Cluj

O livrare greșită a unei firme de curierat a dus la arestarea a doi tineri traficanți de droguri din Cluj

Procurorii și polițiștii antidrog au prins doi tineri traficanți de droguri din Cluj, despre care spun că și-au ascuns o perioadă mare de timp activitatea, după ce o firmă de curierat a contactat o persoană care nu comandase niciun colet din Olanda. Persoana respectivă a avut inspirația să anunțe poliția.

Procurorii au găsit la perchezițiile din 9 mai la doi tineri o varietate foarte mare de droguri: cannabis, ouă de hașiș, LSD, cocaină, ecstasy, ciuperci halucinogene, amfetamină. (Detalii AICI)

Călin Petruș, în vârstă de 25 de ani, fost schior de performanță, și Radu Bogdan Dămăcuș, de 19 ani, atlet de performanță, au fost arestați preventiv a doua zi după percheziții, iar în 5 iunie li s-a prelungit mandatul.

Procurorul a arătat că din fișele de cazier ale inculpaților rezultă că ambii au antecedente penale, de dată recentă, pentru comiterea de
infracțiuni din sfera traficului de droguri de risc și de mare risc în Germania.

Clujust.ro vă prezintă o întâmplare inedită prin care s-a ajuns la prinderea lor în flagrant în Cluj.

În motivarea arestării preventive se arată că ”până la data de 09.05.2018, când inculpații au fost prinși în flagrant și au fost efectuate un număr de 3 percheziții domiciliare la locuințele folosite de către aceștia, organele judiciare nu dețineau informații că cei doi inculpați se ocupă cu traficul de droguri de risc și de mare risc, împrejurare care, coroborată și cu cantitățile mari și impresionante de droguri ridicate din posesia lor la data de 09.05.2018 ar demonstra că aceştia și-au ascuns o perioadă mare de timp propria lor activitate infracțională legată de traficul de droguri de risc și de mare risc.”

Cercetările polițiștilor antidrog și procurorilor DIICOT au debutat când la sediul firme de curierat DHL din Cluj-Napoca s-a prezentat un bărbat chemat să ridice un colet pe care nu-l comandase. Înainte să meargă la sediul firmei, acesta a contactat telefonic serviciul de urgență 112 și a solicitat sprijinul organelor de poliție din cadrul Secției 7 Poliție.

Pe cel contactat de DHL il cheama Bogdan Radu, iar pe un inculpat Bogdan Radu Damacus. Culmea, cei doi locuiesc in acelasi bloc, trecut le pachet. Potrivit unor surse judiciare, cei de la DHL au facut eforturi pentru a gasi destinatarul din cauza ca era colet din strainatate, iar returul ii costa scump.

La sediul firmei, barbatul chemat de DHL a susținut că el nu a comandat acel colet din Olanda și că are bănuiala că în interior se află obiecte interzise. Prin urmare, de față cu agenții de poliție și cu reprezentanții firmei, a solicitat să îi fie arătat de către aceștia din urmă coletul.

De menționat că pe colet era trecut un indicativ care permite urmărirea traseului și un nume asemănător cu al celui contactat de firmă dar niciun număr de telefon.

În interiorul coletului au fost găsite următoarele:
– 6 recipiente plastic de aproximativ 400 de grame fiecare cu substanțe de culoare alba/ aurie
– 1 recipient de plastic cu acea substanță de aproximativ 1, 44 kg
– 5 kit-uri de testare a substanțelor suspecte
– un recipient tip plastic
– o pungă de plastic ce conține 1 brichetă, mai multe foițe și un recipient pentru ierburi
– o placă de plastic de încălzit
– o broșură cu descrierea mai multor substanțe și mai multe pungi de plastic.

În același colet, separat de kit-urile de creștere a ciupercilor au fost găsite şi două testere pentru determinarea purității cocainei, cu inscripția Eztest Cocaine Purity (ce sunt folosite și la detectarea altor droguri de mare risc), dar și trei testere pentru detectarea Ketaminei (drog de risc) cu inscripția Eztest Ketamine (ce este folosită și la detectarea MDMA, a amfetaminelor sau PMA).

Plata bunurilor din colet a fost făcută anticipat.

În continuarea investigațiilor, un reprezentant al firmei de curierat a pus la dispoziția agenților de poliție o notă de transport actualizată ce a fost modificată la rubrica observații prin adăugarea unui număr de telefon ce ar fi folosit de către presupusul destinatar al coletului.

Ulterior, persoana care folosește acel numărul de telefon i-a contactat insistent pe reprezentanții firmei de curierat prin intermediul call-center-ului și le-a solicitat să îi aducă coletul.

Având în vedere această situație de fapt, procurorul de caz a dispus delegarea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj-Napoca în vederea prinderii în flagrant a persoanei ce folosește numărul de telefon.

La data de 9 mai, la locaţia din Floresti comunicată de de acea persoană, s-a prezentat un curier, însoțit de către polițiști. Când Bogdan Damacus a coborât din bloc și s-a prezentat la mașina firmei de curierat să-i fie înmânat coletul, polițiștii au intervenit și l-au prins în flagrant pe unul dintre inculpați.

Și al doilea inculapt, Calin Petrus, a fost prins cu noroc. Când ofițerii de poliție urcau scările blocului din care ieșise primul inculpat, cel de-al doilea cobora cu un rucsac în spate și mirosea a cannabis, ceea ce a atras atenția polițiștilor.

”În interiorul respectivului rucsac ofițerii de poliție au observat o pungă transparentă, prevăzută cu zip – lock, în care se afla o cantitate de materie vegetală de culoare verde, uscată, sub formă de mugurași, cu miros de cannabis. Ca urmare a controlului rucsacului, ofițerii de poliție au identificat și ridicat din posesia inculpatului o pungă din material plastic cu sistem de închidere tip zip – lock ce conține mai mulți mugurași de cannabis, 2 ouă de hașiș și o anumită cantitate de substanță pulverulentă de culoare albă, învelită într-o folie de aluminiu, un bol din os ce conține substanță vegetală, suma de 1900 de lei și altele”, se arată în motivarea arestării preventive.

Din datele de la dosar rezultă că procurorii au identificat un site prin intermediul căruia se comercializează kit-uri de creștere a ciupercilor ce produc efecte halucinogene și psihotrope susceptibile de a conține substanțele active psilocine și psilocybine, droguri de mare risc cuprinse în Tabelul – Anexă nr. I la Legea 143/2000.

”Cantitățile de droguri găsite pot duce la îmbolnăvirea şi dependenţa unui număr ridicat de persoane tinere”

”Ancheta penală este în fază incipientă, însă activitatea infracţională pare mult mai amplă decât simpla deţinere în vederea comercializării, fiind posibilă existenţa altor distribuitori în relaţie cu inculpaţii, precum şi a altor multiple surse de droguri – dată fiind varietatea deosebită, faţă de alte speţe, a acestora.”, se arată în motivarea judecătorului de drepturi și libertăți.

Acesta a considerat că ”măsura arestului preventiv este absolut necesară pentru a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică, generată de inculpaţi prin faptele ce li se impută, încă o dată având o deosebită relevanţă cantitatea mare de droguri şi varietatea lor.”

”Măsura preventivă este categoric necesară însă pentru prevenirea săvârşirii de infracţiuni similare deoarece ambii inculpaţi au fost condamnaţi de statul german pentru trafic de droguri, niciunul dintre ei nu a primit pedeapsa închisorii cu executare şi prin urmare a putut relua aceeaşi activitate, de data aceasta în România, existând, aşadar, un risc ridicat de recidivă dacă ar fi lăsaţi în libertate.

În acelaşi timp, măsura este porporţională cu gravitatea acuzaţiei deoarece cantităţile de droguri găsite asupra inculpaţilor sau în locuinţa unuia dintre ei pot duce la îmbolnăvirea şi dependenţa unui număr ridicat de persoane tinere, fiind important de subliniat că ambii au contact cu persoane foarte tinere, extrem de vulnerabile.”, se mai arată în motivare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns